Uncategorized,  Δραστηριότητες

5 Δραστηριότητες για να αγαπήσουν τα παιδιά τα βιβλία!

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου το Παραμυθόσπιτο επέλεξε τις 5 αγαπημένες του δραστηριότητες φιλαναγνωσίας. Οι δραστηριότητες που επιλέχθηκαν μπορούν να πραγματοποιηθούν από ένα παιδί αλλά και από περισσότερα, τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι απλά, και φυσικά μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι!

1. Φτιάχνω το δικό μου βιβλίο γνώσεων

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του δικού μας βιβλίου γνώσεων, είναι η επιλογή του θέματος. Το βιβλίο μας μπορεί να αφορά, τα φυτά, τα αυτοκίνητα, τα ζώα, κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον ή οποιοδήποτε άλλο θέμα είναι το αγαπημένο των παιδιών. Αφού επιλέξουμε το θέμα, περνάμε στη φάση της έρευνας.

Καταγράφουμε τις γνώσεις μας για το αντικείμενο που επιλέξαμε και μπορούμε να ψάξουμε στο internet για περισσότερες πληροφορίες. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, σε αυτή την φάση μπορεί να χρειαστούν την βοήθεια ενός μεγάλου για την καταγραφή και την έρευνα. Με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε γράφουμε το κείμενο του βιβλίου μας. Αφήνουμε χώρο στη σελίδα για την εικονογράφηση.

Εικονογράφηση

Η εικονογράφηση του βιβλίου μας είναι το επόμενο βήμα μας. Τα παιδιά γίνονται εικονογράφοι και δημιουργούν τις εικόνες που θα συνοδεύσουν το κείμενο που γράψαμε. Μπορούν να χρησιμοποιήσουν και την τεχνική του κολάζ. Από παλιά περιοδικά, εφημερίδες και διαφημιστικά μπορούν να κόψουν εικόνες που θέλουν να ενσωματώσουν στην εικονογράφηση. Αν διαθέτουμε εκτυπωτή, επιλέγουμε μαζί με τα παιδιά και εκτυπώνουμε τις εικόνες που μας αρέσουν.

Αφού έχουμε ολοκληρώσει το περιεχόμενο του βιβλίου μας, ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο. Χρησιμοποιούμε είτε δύο κομμάτια χαρτόνι στο μέγεθος των σελίδων που γράψαμε, ή ένα μεγαλύτερο κομμάτι χαρτόνι που αν το τσακίσουμε στη μέση χωράνε μέσα οι σελίδες μας. Στο εξώφυλλο θα γράψουμε το όνομα του συγγραφέα και του εικονογράφου, το δικό μας δηλαδή, θα δώσουμε τίτλο στο βιβλίο μας και θα το ζωγραφίσουμε. Στο κάτω μέρος του εξωφύλλου θα γράψουμε το όνομα του εκδοτικού οίκου. Μπορούμε να επιλέξουμε το όνομα ενός εκδοτικού οίκου που είδαμε σε ένα από τα βιβλία που έχουμε, ή να δημιουργήσουμε τον δικό μας. Αν τα παιδιά είναι μικρά, εξηγού-με ότι ο εκδοτικός οίκος είναι το μέρος όπου εκτυπώνονται τα βιβλία και στέλνονται στα βιβλιοπωλεία όπου τα βρίσκουμε. Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου γράφουμε με λίγα λόγια ποιο είναι το θέμα του και τι περιλαμβάνει.

Για τη βιβλιοδεσία θα χρειαστούμε ένα συρραπτικό για να συρράψουμε τις σελίδες, το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο. Εναλλακτικά με διατρητικό για να ανοίξουμε δύο τρύπες και να δέσουμε όλα τα μέρη του βιβλίου μαζί με μια κορδέλα.

Η δραστηριότητα αυτή φέρνει σε επαφή τα παιδιά με όλα τα στάδια κατασκευής ενός βιβλίου. Γνωρίζει όλους τους βασικούς όρους γύρω από την δημιουργία των βιβλίων: συγγραφέας, εικονογράφος, εκδοτικός οίκος, βιβλιοδεσία, τίτλος, έξωφυλλο και οπισθόφυλλο.

2. Το δικό μου ηχητικό βιβλίο

Επιλέγουμε μαζί με τα παιδιά το αγαπημένο τους βιβλίο. Τους προτείνουμε να δημιουργήσουμε την δική μας ακουστική αφήγηση. Εξηγούμε ότι για να γίνει αυτό θα διηγηθούμε εμείς την ιστορία και παράλληλα θα την ηχογραφήσουμε με ένα κινητό. Ξαναδιαβάζουμε το βιβλίο για να θυμηθούμε όλες τις λεπτομέρειες. Στη συνέχεια ζητάμε από τα παιδιά να μας διηγηθούν την ιστορία μόνα τους κοιτώντας τις εικόνες. Αν τα παιδιά είναι μεγαλύτερα, μπορούν να διαβάζουν την ιστορία και να την ηχογραφούμε. Στην περίπτωση που έχουμε περισσότερα παιδιά, χωρίζουμε την ιστορία σε ίσα μέρη, ή αν υπάρχουν πολλοί ήρωες και διάλογοι αναθέτουμε σε κάθε παιδί έναν ρόλο. Μπορούμε να στείλουμε το ηχητικό μας βιβλίο στον παππού και την γιαγιά που έχουμε καιρό να δούμε, αλλά και στους φίλους μας!3. Ο δρόμος των βιβλίων

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε, έναν δρόμο ξεχωριστό! Συγκεντρώνουμε σε έναν ανοιχτό χώρο όλα μας τα βιβλία. Επιλέγουμε τυχαία ένα βιβλίο που θα αποτελέσει το σημείο εκκίνησης του δρόμου μας. Ο δρόμος μας όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι τυχαία! Για να συνεχίσουμε πρέπει να βρούμε και να τοποθετήσουμε για δεύτερο κομμάτι του δρόμου μας, ένα βιβλίο με κάποιο κοινό χαρακτηριστικό. Το κοινό χαρακτηριστικό μπορεί να είναι ο ήρωας ή το θέμα και των δύο βιβλίων, τα χρώματα στο εξώφυλλο, αν υπάρχει ίδια λέξη στο τίτλο και των δύο, αν υπάρχει αριθμός και στους δύο τίτλους, αν τα έχει γράψει ή εικονογραφήσει το ίδιο πρόσωπο. Με τον ίδιο τρόπο τοποθετούμε και τα επόμενα βιβλία μέχρι να τοποθετηθούν όλα!

4. Μεταμορφώνομαι στον αγαπημένο μου ήρωα

Τα περισσότερα παιδιά έχουν ξεχωρίσει κάποιο χαρακτήρα από τα βιβλία που έχουν διαβάσει. Ο χαρακτήρας που προτιμούν είναι ο αγαπημένος τους και συνήθως καθορίζει το βιβλίο που θα μας ζητήσουν να διαβάσουμε ξανά και ξανά. Ζητάμε από τα παιδιά να μεταμφιεστούν σε αυτόν τον ήρωα και να προσπαθήσουν να μιμηθούν κάποια από τις δραστηριότητες τους, ή να αναπαραστήσουν την αγαπημένη τους σκηνή της ιστορίας. Για την μεταμφίεση χρησιμοποιούμε ότι μπορούμε να βρούμε ή να φτιάξουμε στο σπίτι. Όταν είναι έτοιμα φωτογραφίζουμε ή βιντεοσκοπούμε την δράση τους. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούμε το δικό μας μοναδικό αναμνηστικό της ιστορίας, το οποίο μπορούμε να μοιραστούμε με τους αγαπημένους μας.

Αν έχουμε περισσότερα παιδιά μπορούμε να αναπαραστήσουμε περισσότερες σκηνές όπου θα αλλάζει το παιδί πρωταγωνιστής και τα υπόλοιπα θα έχουν βοηθητικούς ρόλους. Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιδέα είναι να μεταμφιεστούν όλα τα παιδιά στον αγαπημένο τους ήρωα και να αναπαραστήσουν το καθένα το δικό του χαρακτήρα στην ίδια σκηνή. Μπορούν να αλληλοεπιδρούν με τους υπόλοιπους και να έχουμε μια ζωντανή συνάντηση ηρώων από πολλές ιστορίες!

5. Μάντεψε ποιο βιβλίο είναι

Σε ένα σημείο όπου δεν θα υπάρχει οπτική επαφή με το παιδί συγκεντρώνουμε βιβλία που έχει διαβάσει. Με λευκές κόλλες Α4 καλύπτουμε το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο τους. Όταν ήμαστε έτοιμοι τα παρουσιάζουμε στο παιδί και του ζητάμε να μαντέψει ποια είναι με βάση την εικονογράφηση και το κείμενο. Επίσης αν θέλει μπορεί να ζωγραφίσει το εξώφυλλο που νομίζει στο Α4 που έχουμε στερεώσει ή να γράψει την περίληψη στο οπισθόφυλλο (για μεγαλύτερα παιδιά που γράφουν). Αν έχουμε περισσότερα από ένα παιδιά παίζουμε το παιχνίδι με πόντους. Κερδίζει το παιδί που θα μαντέψει σωστά τους τίτλους των περισσότερων βιβλίων.

4 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)