
Ο Μαγικός κόσμος των Μουσείων
Η 18η του Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Τα μουσεία του σήμερα είναι ζωντανοί οργανισμοί. Έχουν σπουδαίο κοινωνικό ρόλο. Λειτουργούν ως φορείς πολιτισμού, τέχνης αλλά και ως σύνδεσμοι με το παρελθόν και την ιστορία. Όταν τα μουσεία είναι σύγχρονα, έχουν ρόλο οδηγού σε νέες δρόμους καινοτομίας. Σε κάθε περίπτωση, τα μουσεία αποτελούν πηγές έμπνευσης, ανοιχτές σε όλους. Όπως και τα βιβλία, έχουν την δύναμη να σε μεταφέρουν στον κόσμο τους. Μέσα από αυτό το ταξίδι αποκτάμε νέες γνώσεις, ψυχαγωγούμαστε, αισθανόμαστε, εμπνεόμαστε. Ας επισκεφτούμε τον Μαγικό κόσμος των Μουσείων.
Τα μουσεία της εποχής μας, είναι μουσεία νέας γενιάς. Εξελίχθηκαν από τις παραδοσιακές παρουσιάσεις εκθεμάτων, σε βιωματικά σημεία αναφοράς πολιτισμού, εκπαίδευσης και καινοτομίας. Τα μουσεία σήμερα έχουν διαδραστικό χαρακτήρα. Δεν παραθέτουν απλά πληροφορίες για τα εκθέματα. Δημιουργούν βιώματα με αφορμή τα εκθέματα. Με την χρήση των νέων τεχνολογιών παρέχουν μια πολυαισθητηριακή εμπειρία, που μας μορφώνει χωρίς να μας διδάσκει. Μεταφερόμαστε στον κόσμο των εκθεμάτων. Ζούμε μια καινούργια εμπειρία, στην οποία τα εκθέματα έχουν τον κεντρικό ρόλο.
Τα μουσεία πια, εκτός από φυσική παρουσία έχουν και ψηφιακή. Οι ψηφιακές πλατφόρμες των μουσείων μας επιτρέπουν να τα επισκεφτούμε από οπουδήποτε βρισκόμαστε. Οι δράσεις που οργανώνουν τα μουσεία και οι ενημερώσεις από τα site τους, έχτισαν έναν κανάλι άμεσης ενημέρωσης και επικοινωνίας με το κοινό.
Οι δράσεις και το εκπαιδευτικό υλικό για παιδιά που παρέχουν τα μουσεία είναι εξαιρετικά. Καταφέρνουν να καταρρίψουν το στερεότυπο της βαρετής ξενάγησης σε αίθουσες εκθεμάτων και μεταμορφώνουν τα μουσεία στο μυαλό των παιδιών σε νέες φανταστικούς κόσμους παιχνιδιού με άπειρες δυνατότητες.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
ΒΟΛΤΑ ΣΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ
Φέτος που τα Μουσεία, αλλά και τα σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω Κορονοϊού έχουμε το χρόνο να περιηγηθούμε στα μουσεία ψηφιακά. Το google art & culture μας ξεναγεί σε πολλά από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου: https://artsandculture.google.com/partner. Μπορούμε να “περπατήσουμε” στις αίθουσες, να παρατηρήσουμε τις λεπτομέρειες στα έργα που μας ενδιαφέρουν να δούμε βίντεο που μας ενδιαφέρουν ή να επισκεφτούμε τις σελίδες των Μουσείων που κέρδισαν την προσοχή μας.
Πίσω στην Ελλάδα, το Παραμυθόσπιτο σας προτείνει να περιηγηθείτε:
Στην Εθνική Πινακοθήκη: https://www.nationalgallery.gr/el/sulloges.html
Στις συλλογές και στις αίθουσες του Μουσείου Μπενάκη: https://www.benaki.org/index.php?lang=el
Στις εκθέσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης:https://www.amth.gr/exhibitions
Στις συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου:https://www.namuseum.gr/collections/
Στις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: https://cycladic.gr/exhibits/all
Η έκθεση ζωγραφικής μου
Η ζωγραφική είναι μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες όλων των παιδιών. Μπορούμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε μαζί με τα παιδιά την δική τους έκθεση. Τα έργα σίγουρα θα είναι πολλά! Για αυτό ας επιλέξουμε πρώτα το θέμα της έκθεσής μας. Για να πάρουμε ιδέες ας επισκεφτούμε πρώτα μια έκθεση ζωγραφικής. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στις 18 του Μάη, εγκαινιάζει την οn-line έκθεση ” Είμαι… Πώς βλέπω τον εαυτό μου” με παιδικές ζωγραφιές από τον αντίστοιχο διαγωνισμό που οργάνωσε. Ας την επισκεφτούμε: https://cycladic.gr/paidikos-diagonismos. Εναλλακτικά μπορούμε να επισκεφτούμε την έκθεση όποιας πινακοθήκης επιθυμούμε.
Αφού επιλέξουμε το θέμα της έκθεσής μας, επιλέγουμε μαζί με τα παιδιά ζωγραφιές τους που θα εκθέσουμε ή ζωγραφίζουμε καινούργιες. Αν φτιάξουμε καινούργιες ζωγραφιές μπορούμε να τις ζωγραφίσουμε σε χαρτιά με έτοιμα σχέδια κορνιζών. Θα τα βρείτε στο PDF:
Τα έργα μας είναι έτοιμα! Αν θέλουμε μπορούμε να κατασκευάσουμε κορνίζες για να τοποθετήσουμε. Μια άλλη ιδέα είναι να τα κρεμάσουμε με πολύχρωμα μανταλάκια σε ένα κομμάτι σπάγκο ή σκοινί!


Τέλος, ας ετοιμάσουμε την αφίσα της έκθεσης μας:

Τώρα είμαστε έτοιμοι!
Το δικό μας Μουσείο
Με οδηγό τα εκθέματα που είδαμε στην βόλτα μας στα μουσεία, μπορούμε να κατασκευάσουμε δικά μας με πηλό ή όποιο άλλο υλικό επιλέξουμε και να δημιουργήσουμε το μουσείο μας. Ανάλογα με τα αντικείμενα που θα φτιάξουμε δίνουμε όνομα στο μουσείο μας. Αν τα εκθέματά μας έχουν μικρό μέγεθος, κόβοντας την μια πλευρά από ένα μεγάλο κουτί ή ενώνοντας μεγάλα κομμάτια χαρτόνι δημιουργούμε την αίθουσα του μουσείου. Τοποθετούμε τα εκθέματα όπως μας αρέσει και την διακοσμούμε.
Τέλος ετοιμάζουμε την αφίσα του μουσείου:

«Dreams without gender – Γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο», για παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών.
Το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης με αφορμή την φετινή θεματική για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2020: «ΜΟΥΣΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ. ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ», δημιούργησε το πρόγραμμα «DREAMS WITHOUT GENDER – ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ». Το υλικό είναι διαθέσιμο σε μορφή pdf εδώ:https://www.paidikomouseio.gr/draseis/ekpaideutiko-uliko.
Σκοπός του προγράμματος είναι η γνωριμία των παιδιών με την ζωή και το έργο με σπουδαίων γυναικών που έμειναν στην ιστορία. Με αυτό το εκπαιδευτικό υλικό μπορούμε να συνδυάσουμε την ανάγνωση του βιβλίου: Γυναίκες και άντρες που άλλαξαν τον κόσμο. Το βιβλίο έχει την μορφή μικρών, αυτοτελών βιογραφιών 50 προσωπικοτήτων που έμειναν στην ιστορία για την ζωή και το έργο τους. Τα παραδείγματα από άτομα και των 2 φύλων προάγουν την ιδέα της ισότητας. Τα παραδείγματα αυτών των ανθρώπων αποτελούν πηγή έμπνευσης για μικρούς και μεγάλους.
Με αφορμή τις βιογραφίες αυτών των σπουδαίων προσώπων, τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν μια έκθεση για το πρόσωπο που τις εντυπωσίασε περισσότερο. Το είδος του υλικού και η οργάνωση της έκθεσης, θα βασιστεί στις επιλογές των παιδιών.
Το μουσείο των αναμνήσεων
Για το μουσείο των αναμνήσεων θα χρειαστούμε ένα άδειο κουτί ή ένα μεγάλο βάζο που θα διακοσμήσουμε όπως θέλουμε. Στο εσωτερικό τους τα παιδιά θα επιλέξουν να τοποθετήσουν αντικείμενα που είναι σημαντικά για αυτά και τους θυμίζουν κάτι. Για κάθε αντικείμενο αφηγούνται την ιστορία που το κάνει ξεχωριστό.

Εκπαιδευτικό υλικό και ψηφιακές εφαρμογές μουσείων για παιδιά θα βρείτε:
Στο μουσείο της Ακρόπολης: https://www.theacropolismuseum.gr/el/content/ekpaideftiko-yliko
Στο μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: http://repository-mca.ekt.gr/mca/ . Στην ενότητα παίζοντας στο σπίτι, τα παιδιά θα γνωριστούν με τα παιχνίδια των παιδιών της αρχαίας Ελλάδας: https://cycladic.gr/page/paizontas-sto-spiti?slide=1
Στο Μουσείο Μπενάκη: https://www.benaki.org/index.php?option=com_educations&view=education&id=981&Itemid=165&lang=el


4 σχόλια
kollia
μπράβο!!! υπέροχο άρθρο!!! συγχαρητήρια για τις ιδέες και τις προτάσεις!!!
Georgia Τzarou
Σας ευχαριστώ πολύ κ. Ηρώ!
argyris446
Reblogged στις worldtraveller70.
Παράθεση: