3+ ετών,  Uncategorized,  ζώα,  Ξένοι συγγραφείς

Όχι, δεν χάθηκε το Μικρό Κουνελάκι

Συγγραφή & εικονογράφηση: John Bond
Εκδόσεις: Ίκαρος
Σελίδες: 32

Όχι,δεν χάθηκε το Μικρό Κουνελάκι, βγήκε να βρει μούρα για το αγαπημένο του κέικ. Η μαμά κουνέλι και το κουνελάκι ξεκίνησαν να φτιάξουν το αγαπημένο του κέικ. Όμως τους τελείωσαν τα μούρα και το κουνελάκι ξεκίνησε για να βρει μερικά. Γιατί όπως είναι γνωστό αυτό το κέικ χωρίς μούρα δεν γίνεται! Η αναζήτηση των μούρων θα οδηγήσει το κουνελάκι σε μια μεγάλη περιπέτεια. Θα ταξιδέψει σε καινούργια μέρη, θα γνωρίσει νέα άτομα και θα βρεθεί αντιμέτωπο με πολλούς κινδύνους μέχρι να βρει το πολυπόθητο μούρο του.

Μέσα στη βιασύνη του και την μανιώδη του αναζήτηση για τα μούρα δεν προσέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα το οδηγούσαν κατευθείαν στο στόχο του. Σε αυτό το σημείο μπαίνει στο παιχνίδι ο μικρός αναγνώστης. Αυτός εντοπίζει και παρατηρεί όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που δεν βλέπει το μικρό κουνελάκι! Αντιλαμβάνεται τους κινδύνους , απολαμβάνει την διαδρομή και γελά με τις παραλείψεις του μικρού κουνελιού. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι σε κάθε νέο μέρος που ταξιδεύει το κουνελάκι ο μικρός αναγνώστης εντοπίζει τα μούρα που βρίσκονται μπροστά του και εκείνο δεν τα βλέπει!

Η ανυπομονησία, η αφέλεια, το πείσμα και η έλλειψη παρατηρητικότητας του μικρού ήρωα κάνει αυτό το ταξίδι μοναδικό. Η εμμονή του για το κέικ με μούρα το κάνει ατρόμητο και όλα αυτά τα επικίνδυνα μέρη: η ανοιχτή θάλασσα, ο ψηλός βράχος, το μεγάλο δάσος και η σκοτεινή σπηλιά δεν το τρομάζουν με τίποτα! Όχι δεν χάθηκε το κουνελάκι…..μέχρι να βρει το μούρο του. Μόλις το βρίσκει και είναι έτοιμο, να επιστρέψει αντιλαμβάνεται ότι ΧΑΘΗΚΕ! Και μήπως τελικά εδώ έξω, μακριά από το σπίτι υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι; Το μικρό κουνελάκι ακολουθεί την μυρωδιά του κέικ και γυρίζει τρέχοντας στην ζεστασιά του σπιτιού. Μυρωδιές και εικόνες πάντα θα μας γυρίζουν σπίτι. Μικροί και μεγάλοι αναγνώστες μετά από κάθε περιπέτεια αναζητάμε την ασφάλεια του σπιτιού.

Ο μικρός ήρωας ακολουθεί ένα μοτίβο συμπεριφοράς που συναντάμε καθημερινά στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Πείσματα, μικρές εμμονές με παιχνίδια, μεγάλη έλλειψη υπομονής γεννούν εκρηκτικές καταστάσεις και προβλήματα που δοκιμάζουν την υπομονή των ενηλίκων. Αυτό που για εμάς φαίνεται αστείο, για τα παιδιά είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που θα προσπαθήσουν να λύσουν με κάθε τρόπο και χωρίς την βοήθειά μας. Βέβαια ,όπως συνήθως γίνεται, μόλις καταφέρουν να αποκτήσουν αυτό που θέλουν μετά από λίγο το βαριούνται! Η περιπέτεια του μικρού κουνελιού είναι η αφορμή να συζητήσουμε με το παιδί, τις δικές του μικρές περιπέτειες.

Εικονογράφηση

Η χιουμοριστική, παιχνιδιάρικη διάθεση της ιστορίας ολοκληρώνεται μέσα από τις εικόνες της. Ξεφυλλίζοντας τες εντείνεται η αίσθηση της γλυκιάς οικειότητας που μας δημιουργεί το βιβλίο. Χρώματα σε παλ αποχρώσεις που διατηρούν την ένταση τους και συνθέτουν με λεπτομέρεια τα τοπία στα οποία ταξιδεύει το κουνελάκι. Οι χαρακτήρες σχεδιασμένοι με ξεκάθαρα σχήματα και απλές γραμμές αποτυπώνουν με γλαφυρότητα την συναισθηματική κατάστασή τους. Μούρα “κρυμμένα” αλλά φανερά τοποθετημένα στην εικόνα για τον αναγνώστη μας καλούν να ψάξουμε και εμείς για μούρα μαζί με το κουνελάκι.

Εκτός από τα μούρα οι εικόνες εμπλουτίζουν την αφήγηση με πολλά ακόμη στοιχεία που εντοπίζονται από τον αναγνώστη. Ο εικονογράφος χωρίζει πολλές από τις εικόνες του σε χρονικά πλαίσια -κάδρα που παίζουν με το ενσωματωμένο, ως στοιχείο της εικονογράφησης , κείμενο. Η εικονογράφηση αποτυπώνει κάθε σκηνή στην πορεία της ιστορίας. Έτσι το παιδί μπορεί να διαβάσει την ιστορία ξανά μόνο του μέσα από τις εικόνες. Η προσεγμένη ως την τελευταία λεπτομέρεια εικονογράφηση με το ιδιαίτερο στυλ του John Bond , είναι το σημείο υπεροχής που κάνει το Όχι, δεν χάθηκε το Μικρό Κουνελάκι μοναδικό.

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)