3+ ετών,  Uncategorized,  ζώα,  Ξένοι συγγραφείς

“Όλοι βλέπουμε την ίδια γάτα” του Wenzel Brendan

Τίτλος: Όλοι βλέπουμε την ίδια γάτα
Συγγραφέας: Wenzel Brendan
Εικονογράφος: Wenzel Brendan
Εκδόσεις:  Πατάκη
Σελίδες: 44

   

Ένα βιβλίο, μια γάτα, πολλές διαφορετικές οπτικές και ένας τίτλος που μπορεί να πάρει την μορφή ερώτησης, προς τους μικρούς αναγνώστες. Όλοι βλέπουμε την ίδια γάτα; Κάπου στον κόσμο περπατά μια γάτα, στον δρόμο της συναντά ένα παιδί αλλά και πολλά διαφορετικά ζώα, και συνεχίζει να περπατά κάπου στον κόσμο με τα μουστάκια, τ’ αυτιά και τα πατουσάκια της”.

 Το κείμενο του βιβλίου απλώς μας ενημερώνει για τις συναντήσεις της γάτας, διατηρώντας έτσι ένα σταθερό αφηγηματικό μοτίβο. Το επαναλαμβανόμενο αφηγηματικό μοτίβο συγκρατεί την δομή της ιστορίας και εξασφαλίζει την συμμετοχή του μικρού αναγνώστη που λέει και αυτός: και η γάτα περπατά κάπου στον κόσμο με τα μουστάκια, τ’ αυτιά και τα πατουσάκια της”.

    Η εικονογράφηση είναι αυτή που μας παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το τι συμβαίνει σε κάθε συνάντηση, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο κάθε ζωάκι βλέπει την γάτα. Μέσα από τις εικόνες τα παιδιά αντιλαμβάνονται τόσο την οπτική του κάθε ζώου σε σχέση με την γάτα, πώς την αντιλαμβάνεται μέσα από τα ματιά του, αλλά και τον τρόπο, δηλαδή τα συναισθήματα που τους γεννάει η επαφή με την γάτα. Ο εικονογράφος έχει καταφέρει σε κάθε εικόνα να συγχωνεύει και τις δυο αυτές “οπτικές”. Συχνά χρησιμοποιούνται διαφορετικές τεχνικές ζωγραφικής σε κάθε εικόνα. Τα υλικά είναι η πρώτη διαφορά που εντοπίζουμε. Άλλες εικόνες είναι φτιαγμένες από ξυλομπογιές, άλλες με κάρβουνο, τέμπερες ή και νερομπογιές. Έτσι συναντάμε γάτες με μοτίβα, ή ψηφιδωτές, πολύχρωμες ή άχρωμες, παραμορφωμένες ή όχι, και προς το τέλος μια γάτα κολάζ, των οπτικών αλλά και των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την εικονογράφηση. 

  Πρόκειται για ένα εικονοβιβλίο γεμάτο χρώματα και φαντασία. Ένα βιβλίο που σε προκαλεί να το παρατηρήσεις πολύ προσεκτικά γιατί κάθε φορά θα εντοπίζεις και κάτι καινούργιο.  Η γεμάτη χιούμορ διαδρομή της γάτας σε γεμίζει χαρά, ενώ παράλληλα αφυπνίζει την περιέργειά σου.  Σε κάνει να αναρωτιέσαι για το πόσες διαφορετικές οπτικές μπορεί να υπάρχουν για κάθε πράγμα, αλλά και με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορείς να ζωγραφίσεις το ίδιο θέμα, ανάλογα πάντα με τον τρόπο που το βλέπεις, που συνδέεται άμεσα με τα συναισθήματα που σου προκαλεί. Σε κάνει να αναρωτιέσαι αν τα στερεότυπα που έχεις επηρεάζουν την οπτική ή αν οι όμοιες συγκλίνουσες οπτικές είναι αυτές που δημιουργούν στερεότυπα. Και στο τέλος αναρωτιέσαι; Όλοι βλέπουμε την ίδια γάτα;

  Όπως το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με την ηλικία και τις προϋπάρχουσες γνώσεις του κάθε αναγνώστη, έτσι και η κάθε δραστηριότητα κατασκευάζεται με γνώμονα το αναγνωστικό κοινό που το διάβασε. Άλλωστε ο καθένας βλέπει την γάτα με βάση την δική του οπτική.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  Για παιδιά προσχολικής ηλικίας οι δραστηριότητες αφορούν κυρίως την γάτα ως ζώο, την ανάπτυξη του φιλοζωικού συναισθήματος, αλλά μπορεί να είναι και εικαστικές. Τα ερωτήματα γύρω από τα οποία σχεδιάζονται είναι: Τι ξέρουμε για τις γάτες;  Πώς νιώθουμε για αυτές;  Έχουμε κάποιο κατοικίδιο ή παίζουμε με κάποια γάτα; Πώς μπορούμε να την ζωγραφίσουμε ή να την φτιάξουμε; Ξέρουμε άλλες ιστορίες για γάτες; (διακειμενικό παιχνίδι με άλλες γνωστές γάτες, από άλλες ιστορίες).

  Με βάση αυτά τα ερωτήματα δημιουργούμε κινητικά παιχνίδια με ήρωες γάτες, αλλά και παιχνίδια ενσυναίσθησης. Τα παιδιά μπορούν να αναπαριστούν κάποια από τα ζώα που συναντά η γάτα στο δρόμο της και τον τρόπο που αντιδρούν όταν την βλέπουν.  Από την άλλη πλευρά μπορεί να προσποιηθούν ότι είναι η γάτα που περπατάει μόνη της στον κόσμο. Πώς νιώθει; Θα ήθελε να έχει ένα σπίτι; Διαφορετικά μπορούμε να τοποθετήσουμε μια λούτρινη γάτα στη μέση του χώρου και να παίξουμε, δείχνοντας τι θα έκανε το κάθε παιδί αν την έβρισκε. Τα κινητικά παιχνίδια σχετίζονται με τον τρόπο που περπατάνε οι γάτες, την ευλυγισία και την ταχύτητα τους.

  Σε πολλές από αυτές τις δραστηριότητες, ή ανεξάρτητα μπορούμε να μεταμφιεστούμε σε γάτες, φτιάχνοντας μάσκες ή ζωγραφίζοντας το πρόσωπο μας. Υπάρχουν πολλά τραγούδια για γάτες που θα μάθουμε με αφορμή την ιστορία της γάτας μας, ή θα τα μετατρέψουμε και σε μουσικοκινητικά παιχνίδια. Επιπλέον το βιβλίο μας παρέχει την δυνατότητα να ασχοληθούμε με το γράμμα “γ” που σχετίζεται πολύ συχνά στην προσχολική ηλικία με την λέξη γάτα.

  Τέλος, με σημείο εκκίνησης το “Όλοι βλέπουμε την ίδια γάτα” σχεδιάζουμε μια πληθώρα δραστηριοτήτων που αφορούν τις διάφορες τεχνικές ζωγραφικής που αξιοποίησε και ο εικονογράφος. Φτιάχνουμε, κολάζ, μονόχρωμες και πολύχρωμες γάτες και εικόνες, αλλά τι γίνεται αν φτιάξουμε μια μαύρη γάτα; 


επιπλέον δραστηριότητες για τη γάτα:

https://www.patakis.gr/images/files/1166468.pdf

https://www.patakis.gr/images/files/1166467.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)