6 + ετών,  Uncategorized,  Έλληνες συγγραφείς

Φιγκ και Φογκ

Φιγκ και Φογκ
Συγγραφή: Αλέξανδρος Πρασσάς
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Το «Φιγκ και Φογκ» είναι η ιστορία ενός ζευγαριού παντόφλες. Οι παντόφλες αυτές είναι λούτρινες παντόφλες γατάκια, είναι όμως ζωντανές και ζουν πολλές περιπέτειες.  Ο Φιγκ και ο Φογκ είναι οι παντόφλες της Ρόζας.  Το δωμάτιο της Ρόζας είναι ο πανταχού παρών αφηγητής που θα μας διηγηθεί τις περιπέτειες του Φιγκ και του Φογκ. Μέσα από τις περιπέτειες των δύο αδερφών- παντόφλων παρακολουθούμε τη ζωή της Ρόζας.  Ο Φιγκ και ο Φογκ όπως ήδη καταλάβατε δεν είναι συνηθισμένες παντόφλες. Η μαμά της Ρόζας βρήκε τον τρόπο να «μεγαλώνουν» μαζί της.

Ο Φιγκ και Φογκ είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες. Ο ένας είναι πιο δυναμικός και εξωστρεφής και ο άλλος πιο λογικός και μαζεμένος.  Η αντίθεση των δύο κεντρικών χαρακτήρων και η ζωή της Ρόζας συχνά θα τους βάλουν σε μπελάδες. Οι διαφορές των δύο χαρακτήρων βοηθούν τον αναγνώστη να δει καταστάσεις μέσα από δυο διαφορετικές οπτικές.Ήρωες -παντόφλες, ένα δωμάτιο αφηγητής και ένα κορίτσι: απίστευτα πρωτότυπες και απρόσμενες επιλογές χαρακτήρων για ένα βιβλίο.  Ο Αλέξανδρος Πρασσάς καταφέρνει να κινήσει την περιέργεια του μικρού αναγνώστη από την πρώτη σελίδα.  Πανέξυπνη επιλογή και τα ονόματα των δύο ηρώων. Μικρά και με ρυθμό, δημιουργούν ένα αχώριστο δίδυμο. Το κωμικό στοιχείο κυριαρχεί και δένει ιστορίες του βιβλίου με τις αντιδράσεις των χαρακτήρων και την εξέλιξη της ζωής της Ρόζας.  Οι επιθυμίες της Ρόζας συμπίπτουν με αυτές του Φιγκ κσι Φογκ.  Το γεγονός αυτό φανερώνει το χιούμορ του συγγραφέα, που μας κλείνει το μάτι και διευκολύνει την εξέλιξη της πλοκής.

Το δωμάτιο της Ρόζας

Ο ρόλος του δωματίου αφηγητή είναι ξεχωριστός. Το δωμάτιο της Ρόζας μας διηγείται την ιστορία των δύο ηρώων και του κοριτσιού. Είναι παράλληλα το σκηνικό πολλών περιπετειών αλλά αναλαμβάνει και ενεργό ρόλο. Στο τέλος του βιβλίου το δωμάτιο της Ρόζας θα μας αποκαλύψει τι σημαίνει η λέξη «σπίτι».

Οι περιπέτειες του Φιγκ και του Φογκ χωρίζονται σε μικρά αυτοτελή κεφάλαια.  Η γραμματοσειρά είναι μεγάλη και ευανάγνωστη και διευκολύνει την ανάγνωση από το παιδί που τώρα ξεκίνησε να διαβάζει μόνο του. Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι παιχνιδιάρικη, ζωηρόχρωμη. Αποπνέει κέφι και χαρά συμβαδίζοντας με τον κωμικό χαρακτήρα του βιβλίου.

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)