3+ ετών,  Uncategorized,  Ξένοι συγγραφείς,  φιλία

Φίλοι στο λόφο

Συγγραφή: Linda Sarah
Εικονογράφηση: Benji Davies
Εκδόσεις: Ίκαρος

Το «Φίλοι στο λόφο» είναι μια ιστορία για την φιλία. Δεν είναι μια ιστορία όπου ο ήρωας αναζητά έναν φίλο όπως συχνά συμβαίνει. Στο βιβλίο αυτό έχουμε δυο παιδιά που είναι οι καλύτεροι φίλοι και τότε εμφανίζεται ένα τρίτο. Στους δύο, τρίτος δεν χωρεί ή θα καταφέρουν οι δύο φίλοι να γίνουν τρεις; 

Ο Μπερτ και ο Έθο είναι οι καλύτεροι φίλοι. Κάθε μέρα παίρνουν ο καθένας από ένα χαρτόκουτο και ανεβαίνουν στο λόφο όπου ζουν φανταστικές περιπέτειες με τα δύο μεγάλα χαρτόκουτα. Ώσπου μια μέρα εμφανίζεται ένα ακόμη αγόρι στο λόφο, ο Σου. Ο Σου φέρνει μαζί του ένα ακόμη κουτί και από εκείνη την στιγμή οι δύο φίλοι αποκτούν ένα νέο σύντροφο. Όμως ο Μπερτ νιώθει παράξενα.  Ο Μπερτ σταματάει να πηγαίνει στο λόφο και αποφεύγει τους φίλους του. Όλα θα αλλάξουν την μέρα που ο Σου και ο Έθο θα χτυπήσουν την πόρτα του με ένα νέο υπερ-φανταστικό κουτί.

Η ιστορία των τριών φίλων είναι μια ιστορία διαχρονική. Μια ιστορία που πολλά παιδιά θα βιώσουν στην ζωή τους. Στα χρόνια του σχολείου όσο τα παιδιά θα δημιουργούν σχέσεις πάντα ενδέχεται να βρεθούν στην θέση ενός από τους τρεις φίλους. Μπορεί να είναι το νέο μέλος, να είναι το παιδί που θα νιώσει παράξενα ή το παιδί που θα δεχτεί ομαλά την αλλαγή.  Μέσα από την ιστορία του βιβλίου θα ταυτιστούν με τους τρεις ήρωες και θα μπορέσουν να κατανοήσουν τα συναισθήματα του καθένα.  Μέσα από την συζήτηση που προκύπτει με αφορμή το βιβλίο προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν μια αντίστοιχη κατάσταση.

Η ιδέα του παιχνιδιού με τα χαρτόκουτα στο λόφο για την παρουσίαση του θέματος είναι ταυτόχρονα πρωτότυπη και οικεία.  Οι ιδέες των παιδιών για όσα μπορείς να κάνεις με ένα χαρτόκουτο είναι άπειρες. Μερικές από αυτές θα τις συναντήσετε στις σελίδες του βιβλίου.  Γύρω από αυτές εξελίσσονται φανταστικές περιπέτειες για τους τρεις φίλους.  Σε αυτό το βασίλειο του παιχνιδιού χτίζονται οι πρώτες φιλίες για τα παιδιά.Εικονογράφηση

Η εικονογράφηση του Benji Davies για ακόμη μια φορά είναι εκπληκτική. Με τρυφερότητα και ευαισθησία σκιαγραφεί τα συναισθήματα των τριών παιδιών. Πως μπορείς να εξηγήσεις σε ένα παιδί ότι ο ήρωας νιώθει παράξενα; Μέσα από τις εικόνες του βιβλίου μια τόσο γενική έκφραση αποτυπώνεται με σαφήνεια. Πολλές φορές η ιστορία που διηγείται το κείμενο με αυτή που βλέπουμε στις εικόνες διαφέρει ή αλληλοσυμπληρώνεται. Η χρωματική παλέτα σε αποχρώσεις σέπιας, η αισθητική και πολλά στοιχεία της εικονογράφησης παραπέμπουν σε ταινία εποχής και εικόνες της αμερικανικής υπαίθρου. Ένα αίσθημα νοσταλγίας συνοδεύει την ιστορία.

Τα χαρτόκουτα για τα παιδιά είναι ένας ατελείωτος φανταστικός κόσμος. Το κείμενο τον περιγράφει και η εικονογράφηση σου δείχνει πως αυτός μοιάζει στην πραγματικότητα. Τι μορφή μπορεί να έχει ένα γιγάντιο, υπερ-φανταστικό χαρτόκουτο; Ο Benji Davies έχει το χάρισμα να βλέπει με τα μάτια της φαντασίας των παιδιών και κατάφερε να ζωγραφίσει και αυτό όπως ακριβώς θα το είχε φανταστεί ένα παιδί.

Περισσότερα βιβλία του Benji Davies:

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock