3+ ετών,  Uncategorized,  ζώα,  Ξένοι συγγραφείς

“ΤΩΡΑ!” της Tracey Corderoy

“ΤΩΡΑ!” της Tracey Corderoy
Εικονογράφος: Tim Warnes
Εκδόσεις:’Ικαρος
Σελίδες:32

  Τι σημαίνει τώρα; Και πόσο γρήγορα έρχεται το “τώρα”; Είναι το ίδιο για όλους; Και πότε το τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για ένα μικρό ρινόκερο χωρίς καθόλου υπομονή; Ο Άρτσι είναι ένας μικρός ρινόκερος που δεν μπορεί να περιμένει καθόλου! Όταν θέλει κάτι, το θέλει ΤΩΡΑ!

Αυτή η ανυπομονησία, βάζει το μικρό μας φίλο καθημερινά σε μικρομπελάδες. Τι γίνεται όμως, όταν θα χρειαστεί να κάνει υπομονή μέχρι την μέρα που θα φύγουν με τους γονείς του για τις καλοκαιρινές διακοπές;

  Στα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη υπομονής του Άρτσι κάθε μέρα, οι μικροί αναγνώστες εντοπίζουν γνώριμες καταστάσεις που δημιουργεί η δική τους ανυπομονησία. Με μια διαφορά. Αυτή την φορά τις βλέπουν απέξω. Και πράγμα περίεργο, όταν τις δουν από αυτή την πλευρά αντιλαμβάνονται τις αρνητικές τους συνέπειες για αυτούς, αλλά και για τους γύρω τους.

  Η υπομονή του Άρτσι ανταμείβεται με έναν μακρινό ταξίδι με αεροπλάνο και χαρούμενους γονείς.  Από την άλλη η ανυπομονησία του, είναι η αιτία που χαλάνε πολλά από τα σχέδιά του με αποκορύφωμα τον κίνδυνο να χάσει το αγαπημένο του αρκουδάκι. Οι μικροί αναγνώστες αντιλαμβάνονται ότι κάποιες φορές, ο δύσκολος δρόμος, της υπομονής, είναι αυτός που θα τους οδηγήσει εκεί που θέλουν.

 Εικονογράφηση

Η εικονογράφηση της ιστορίας έχει υιοθετήσει αρκετά γνώριμα στοιχεία από την εικονογράφηση των κόμικς. Έχουμε συννεφάκια για τα λόγια του Άρτσι και των γονιών του, τέχνασμα που τους επιτρέπει να μιλούν σε πρώτο πρόσωπο.  Η αφήγηση με αυτό τον τρόπο αποκτά ζωντάνια και αμεσότητα και το παιδί που ακούει την ιστορία νιώθει ότι οι συζητήσεις συμβαίνουν αυτή την στιγμή μπροστά του.  Σε κάθε σελίδα μπορεί να αποτυπώνονται δύο ή τρεις διαφορετικές εικόνες της ιστορίας, ένα ακόμη στοιχείο που θυμίζει την μορφή των κόμικς. Τα χρώματα που επιλέγονται είναι ζωηρά, αλλά όχι έντονα. Θυμίζουν τα χρώματα των μαρκαδόρων που επιλέγουν τα παιδιά για τις δικές τους ζωγραφιές.  Οι εκφράσεις των ηρώων αποτυπώνονται τόσο καθαρά από τον εικονογράφο, ώστε τα παιδιά αναγνωρίζουν με μεγάλη ευκολία τα συναισθήματά τους.  Η εικονογράφηση είναι αρμονική και χαρούμενη και περιλαμβάνει στοιχεία οικεία για τα παιδιά,  δημιουργώντας μια ζεστή ατμόσφαιρα.

  Η λέξη- κλειδί του βιβλίου, η λέξη “τώρα” συναντάται στο κείμενο με έντονη γραφή και συνήθως με κεφαλαία γράμματα.  Η συνεχής επανάληψή της είναι βασικό στοιχείο της αφήγησης και λειτουργεί ως μέσο συμμετοχής για τα παιδιά που μπορούν να την που την κατάλληλη στιγμή, κατά το ξετύλιγμα της ιστορίας. Εκτός από την ανυπομονησία του ήρωα, μας δείχνει και την δυσκολία των μικρών παιδιών να αντιληφθούν την έννοια του χρόνου. Μας δίνεται έτσι η αφορμή να μιλήσουμε και να συζητήσουμε τόσο για την έννοια του χρόνου αλλά και για την υπομονή και το χρόνο που χρειάζεται για να γίνουν κάποια πράγματα.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η έννοια του χρόνου, μπορεί να αποτελεί το επίκεντρο πολλών δραστηριοτήτων. Ιστορίες με εικόνες που μπερδεύτηκαν και πρέπει να βάλουμε σε σωστή σειρά, παιχνίδια με τις χρονικές έννοιες του πριν, του μετά και του τώρα και αφηγήσεις με επίκεντρο αυτές,είναι πιθανές δραστηριότητες.  Για να καλλιεργήσουμε την υπομονή των παιδιών μπορούμε να δανειστούμε την ιδέα των γονιών του μικρού ήρωα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης. Η αντίστροφη μέτρηση μπορεί να αφορά οποιοδήποτε γεγονός περιμένει το παιδί με λαχτάρα: τις μέρες μέχρι να τελειώσει η αντιβίωση που δεν του αρέσει αλλά και την έλευση των Χριστουγέννων ή των καλοκαιρινών διακοπών. Μια άλλη ιδέα είναι ο σχεδιασμός δραστηριοτήτων όπου η υπομονή, σε συνδυασμό με τις ικανότητες των παιδιών επιτυγχάνουν τον τελικό στόχο. 

Μέσα μεταφοράς

  Αξιοποιώντας , το στοιχείο του ταξιδιού με το αεροπλάνο που τόσο εντυπωσιάζει τον Άρτσι, σχεδιάζουμε δραστηριότητες που αφορούν τα μέσα μεταφοράς. Μπορούμε να φτιάξουμε το αεροπλάνο, πλοίο, αυτοκίνητο του κάθε παιδιού. Αν πρόκειται για τάξη εκτός από την κατασκευή ενός μέσο μεταφοράς, μπορούμε να κάνουμε και μια έρευνα για αυτό. Τα παιδιά ερευνούν το πως λειτουργούν και επιλέγουν όλα μαζί ένα ταξιδιωτικό προορισμό. Για να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας πρέπει πρώτα, να φτιάξουμε την βαλίτσα μας. Τι θα πάρουμε μαζί μας; Η επιλογή μπορεί να γίνει ανάμεσα σε πολλά και διάφορα είδη που θα έχουμε συγκεντρώσει και η βαλίτσα κάθε φορά θα ξαναφτιάχνεται, για ένα νέο ταξίδι σε διαφορετικό προορισμό.

  Το ενδιαφέρον πολλών παιδιών κερδίζει το γεγονός ότι οι ήρωες της ιστορίας μας είναι ρινόκεροι. Τι ξέρουμε για αυτούς; Τα παιδιά με βάση τις πληροφορίες που θα συλλέξουμε μπορούν να υποδυθούν ένα κοπάδι ρινόκερων.  Σε ατομικό επίπεδο, ένα παιδί μπορεί να κατασκευάσει ή να ζωγραφίσει τον δικό του και το περιβάλλον του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock