3+ ετών,  Uncategorized,  Ξένοι συγγραφείς

Το σπίτι μου

Το σπίτι μου, Συγγραφέας : Astrid Desbordes
Εικονογράφος: Pauline Martin
Εκδόσεις: Κόκκινο
Συγγραφέας : Astrid Desbordes
Εικονογράφος: Pauline Martin
Εκδόσεις: Κόκκινο

Το “σπίτι μου” μας ανοίγει τις πόρτες- σελίδες του για να σας καλωσορίσει στο σπίτι του μικρού ήρωα που κατοικεί στις σελίδες του. Το αγόρι του βιβλίου ξεκινάει από το πρώτο του σπίτι, την κοιλιά της μαμάς του, και μας ξεναγεί στα σπιτιά των φίλων. Με οδηγό το μικρό αγόρι, επισκεπτόμαστε σπίτια μικρά και μεγάλα, τακτικά και στολισμένα, προσεγμένα και όχι, φτωχικά και ακριβά, ψηλά και χαμηλά. Είναι τα σπίτια των φίλων του, που δεν τα νιώθει “σπίτι” του.

Η βόλτα του, ξεκινάει από το σπίτι του και ολοκληρώνεται με την επιστροφή του σε αυτό. Είναι η πιο γνωστή κυκλική διαδρομή στη ζωή όλων. Γιατί τελικά σπίτι είναι το μέρος που σε περιμένουν οι άνθρωποι που αγαπάς και σε αγαπούν. Κάθε ταξίδι στη ζωή μας, αρχίζει και σε τελειώνει σε αυτό. Η βόλτα του μικρού ήρωα συμβολίζει το ταξίδι της ενηλικίωσης.

Τι είναι όμως το σπίτι για τον ήρωα του βιβλίου μας ; Είναι το σπίτι που μένει με την οικογένειά του αλλά και το μέρος που αναζητά όταν θέλει να μείνει μόνος του. Το σπίτι είναι εκείνη η οικεία αίσθηση σιγουριάς και ασφάλειας που δημιουργείται στη θέα κάποιου συγκεκριμένου σημείου αναφοράς για τον καθένα. Το σπίτι είναι μια ιδιαίτερη, μοναδική αίσθηση για τον καθένα. Μια αίσθηση άρρηκτα συνδεδεμένη με αναμνήσεις, όνειρα και μυρωδιές.

Έτσι το ίδιο μας το σπίτι θα φαντάζει διαφορετικό, ανάλογα με την συναισθηματική μας κατάσταση. Μπορεί να είναι χαρούμενο, θυμωμένο, να φαντάζει πελώριο, τρομακτικό, μικρό αλλά και ζεστό. Η εικόνα του σπιτιού μας μετασχηματίζεται με το πέρασμα του χρόνου.

Χρησιμοποιώντας λέξεις λιτές και μικρές, αφοπλιστικές μες στην απλότητα τους προτάσεις, η Desbordes μας μιλάει για όσες έννοιες, συναισθήματα και χώρους χωράει μέσα της η λέξη “σπίτι”. Το αγόρι της συγγραφέως μπορεί να είσαι εσύ ή και εγώ και η ιστορία του είναι το ταξίδι της ζωής όλων.

Εικονογράφηση

Η λεπτή αίσθηση του χιούμορ και η παιδικότητα του κειμένου συνυπάρχουν με την χαρακτηριστική εικαστική γλώσσα της Pauline Μαrtin. Η τεχνοτροπία της αναγνωρίζεται με την πρώτη ματιά, από τον αναγνώστη που την έχει συναντήσει και σε άλλα βιβλία. Μέσα από τις εικόνες του βιβλίου ζωντανεύουν οι μεταφορές και οι κυριολεξίες του κειμένου. Η εικονογράφηση δίνει νόημα και πραγματικές διαστάσεις σε κάθε διαφορετική οπτική για την έννοια του σπιτιού.

Τα χρώματα είναι έντονα και οι σιλουέτες των αντικειμένων διακρίνονται ξεκάθαρα μέσα από το μαύρο τους περίγραμμα. Η Martin χρησιμοποιεί μια κύρια παλ χρωματική παλέτα που συνδυάζει το γαλάζιο, το ροζ, το κίτρινο με τόνους του γκρι και άλλων χρωμάτων. Τα στοιχεία συνθέτουν εικόνες σύγχρονης αισθητικής . Τα πρόσωπα των ηρώων είναι λιτά. Κατάλευκα, με μαύρες γραμμές για χαρακτηριστικά, μονοδιάστατα ζωντανεύουν τα αισθήματα των ηρώων. Οι λεπτομέρειες των εικόνων αποδίδουν όλα τα ξεχωριστά γνωρίσματα κάθε σπιτιού.

” Το σπίτι μου” κλείνει θυμίζοντας μας:

Δεν μ’αρέσει το σπίτι μου

επειδή είναι όμορφο και μεγάλο,

αλλά επειδή εκεί με περιμένουν

αυτοί που με αγαπούν.

Το σπιτι μου

Δραστηριότητες

Ζωγραφίζω- περιγράφω το σπίτι μου

Μετά από τόσα σπίτια που επισκεφτήκαμε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ήρθε η ώρα να παρουσιάσουμε το δικό μας σπίτι. Μπορούμε είτε να το ζωγραφίσουμε είτε να γράψουμε την περιγραφή του.

Σπίτια του κόσμου

Τα σπίτια δεν είναι ίδια παντού στον κόσμο. Διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα. Εξερευνήστε χώρες της γη και δείτε τι είδους σπίτια υπάρχουν σε κάθε μέρος. Σε τι διαφέρουν; Σε τι μοιάζουν; Πως αλλάζει η αρχιτεκτονική ανάλογα με το μέρος και τις ανάγκες κάθε τόπου;

Όταν είμαι σπίτι μου νιώθω…

Σε ένα φύλλο χαρτί ή σε μια κάρτα με το σχήμα σπιτιού, γράφουμε πως νιώθουμε όταν ήμαστε σπίτι, ποιο μέρος νιώθουμε “σπίτι” και τι μας αρέσει στο σπίτι μας.

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock