4 + ετών,  6 + ετών,  9+ ετών,  Uncategorized,  Βιβλία,  Ξένοι συγγραφείς

Το σπίτι μας κινδυνεύει

Συγγραφή: Jeanette Winter
Εικονογράφηση: Jeanette Winter
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

“Το σπίτι μας κινδυνεύει” είναι η ιστορία της νεαρής ακτιβίστριας Γκρέτας Τούνμπεργκ που ξεκίνησε το δικό της προσωπικό αγώνα για τη σωτηρία του πλανήτη. Η ιστορία της μικρής Γκρέτας είναι αληθινή και επίκαρη. Η ηρωίδα μας είναι ένα κορίτσι του σήμερα σαν όλα τα άλλα. Είναι όμως ένα κόριτσι που αποφάσισε να αγωνιστεί για το σπίτι όλων μας, τη γη. Η Γκρέτα μοιράστηκε την αγωνία της όλα τα παιδιά της γης και εκείνα συσπειρώθηκαν γύρω της. Έπειτα τα παιδιά ζήτησαν τη βοήθεια των μεγάλων. Έτσι ο αγώνας για τη σωτηρία της γης έγινε αγώνας όλων, όπως και έπρεπε να είναι.

Ουσιαστικά, “Το σπίτι μας κινδυνεύει” είναι μια σύντομη εκδοχή της ιστορίας της Γκρέτας Τούνμπεργκ για παιδιά. Ο αγώνας της μαθήτριας, που ξεκίνησε από μια ατομική σχολική απεργία και γιγαντώθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα, μετέτρεψε την Γκρέτα σε σύμβολο του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η συγγραφέας και εικονογράφος του βιβλίου δήλωσε:

Όταν άκουσα τις ομιλίες της, ένιωσα ότι η Γκρέτα μιλούσε για μένα. Και είμαι 80 ετών.

Jeanette Winter

Το βιβλίο ξεκινάει με την πρόσκληση της Γκρέτας να σώσουμε τον πλάνητη, συνεχίζεται με την παρουσίαση της πορείας της και κλείνει με το ερώτημα:

Εσύ τι θα κάνεις;

Σκοπός της δημιουργού είναι να προσκαλέσει τους αναγνώστες να γίνουν και αυτοί μέλοι του κινήματος της αλλαγής. Άλλωστε όπως μας λέει η ίδια η Γκρέτα στην πρώτη πρώτη σελίδα του βιβλίου:

Ποτέ δεν είσαι πολύ μικρός για να κάνεις την διαφορά.

Γκρέτα Τούνμπεργκ

Για αυτό και καθετί μικρό που μπορείς να κάνεις ή να αλλάξεις στην καθημερινότητά σου μπορεί να βοηθήσει τον πλανήτη μας.

Διαβάζοντας το βιβλίο γνωρίζουμε την Γκρέτα και ανακαλύπτουμε πως αποφάσισε να ξεκινήσει τον αγώνα της. Το κορίτσι που συναντάμε στις σελίδες του βιβλίου έχει δυο χαρακτηριστικές κοτσίδες και είναι ήσυχο και ντροπαλό. Ως άτομο με σύνδρομο Άσπεργκερ μπορεί να επικεντρωθεί και να αποκτήσει κορυφαία γνώση στον τομέα ενδιαφέροντος που θα κεντρίσει την προσοχή της. Μέσα από τα μάτια της αντικρίζουμε τις εικόνες της κλιματικής αλλαγής που η ίδια αντίκρισε και πυροδότησαν την ακτιβιστική της δράσης. Βιώνουμε μαζί της μια κρίσιμη περίοδο θλίψης λόγω του συνδρόμου αλλά και την απόφαση της να δράσει.

Στη συνέχεια ακολουθεί η ατομική σχολική απεργία, που θα γίνει μετά παγκόσμια. Η μικρή ακτιβίστρια με τη βοήθεια των παιδιών που ενώθηκαν μαζί της καταφέρνει να ακουστεί σε όλη τη γη. Μιλάει στους ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη και οργανώνει τη μεγαλύτερη πορεία για την κλιματική αλλαγή.

Η εικονογράφηση κινείται σε τόνους μελαγχολικούς. Εκφράζει την αγωνία της ηρωίδας, τις προσπάθειες και την καταστροφή του πλανήτη μας. Διηγείται την ιστορία της Γκρέτας από τη μεριά των συναισθημάτων.

“Το σπίτι μας κινδυνεύει” είναι μια μορφή βιογραφίας αλλά και ένα κάλεσμα στον αγώνα για την προστασία του πλανήτη. Παράλληλα όμως μας αγγίζει και άλλα σημαντικά ζητήματα. Το βιβλίο αφορά ένα κορίτσι διαφορετικό. Ένα κορίτσι στο φάσμα του αυτισμού, το οποίο κατάφερε να ξεχωρίσει και να γίνει γνωστό παγκοσμίως. Στις μέρες και στη χώρα μας ένα τέτοιο κορίτσι θα μπορούσε να ήταν θύμα εκφοβισμού.

Ένας καλύτερος κόσμος λοιπόν, προϋποθέτει τον σεβασμό απέναντι στον διπλανό και στον πλανήτη μας. Οδηγοί μας σε έναν καλύτερο κόσμο θα είναι πάντα τα παιδιά. Η αθωότητα, η αγάπη, η καλοσύνη τους και οι σωστές αξίες θα χτίσουν ένα καλύτερο αύριο:

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock