3+ ετών,  Uncategorized,  κατασκευές,  Ξένοι συγγραφείς

Το Πρώτο Χλουτς

Συγγραφέας: Willis Jeanne
Εικονογράφηση: Desmond Jenni
Εκδόσεις: Πατάκη

Μπλιαχ φορά και έναν καιρό, ήταν η Χλουτς. Η Χλουτς ήταν το πρώτο Χλουτς στο σύμπαν.

Το Πρώτο Χλουτς

Ότι υπήρχε στον πλανήτη όπου ζούσε ήταν δικό της. Είχε μάθει να ζει ολομόναχη και τα πάντα ήταν δικά της. Όπως καταλαβαίνεται το σοκ ήταν τεράστιο όταν συνάντησε τον Χλουτς! Όμως και για τον Χλουτς το σοκ ήταν τεράστιο, γιατί και εκείνος πίστευε ότι ήταν το μόνο Χλουτς στο σύμπαν! Τι θα γίνει τώρα που θα πρέπει να να μοιραστούν τα πάντα; Πως θα γλιτώσουν από ένα θαλάσσιο τέρας; Και τελικά μήπως δεν είναι οι μόνοι κάτοικοι του αυτού του περίεργου πλανήτη;

Το Πρώτο Χλουτς είναι ένα διασκεδαστικό και παιχνιδιάρικο παραμύθι για την αξία του μοιράσματος και της φιλίας. Αντικατοπτρίζει την δυσκολία όλων των νηπίων, να μοιραστούν. Στις σελίδες του βιβλίου θα συναντήσετε πολύ συχνά μια φράση οικεία για όσους βρίσκονται σε επαφή με παιδιά από 0 έως και 4 ετών: ΔΙΚΟ ΜΟΥ! Όλα όσα βλέπει η Χλουτς είναι δικά της. Το πρόβλημα είναι ότι τα ίδια βλέπει και ο Χλουτς και πιστεύει ότι είναι δικά του! Πως το “δικό μου” γίνεται “δικό μας” ; Μα φυσικά ,μέσα από την φιλία.

Δικό ΜΟΥ ή δικά ΜΑΣ ;

Πολλές από τις σκηνές φιλονικίας των ηρώων ,για αυτό που θεωρούν και οι δύο δικό τους, μας θυμίζουν τις γνωστές “μάχες” που ξεσπούν μεταξύ των παιδιών για την κατοχή του πολυπόθητου παιχνιδιού! Στο τέλος βέβαια, το πολυπόθητο παιχνίδι παραμερίζεται και τα παιδιά συνεχίζουν να παίζουν μαζί, λες και δεν μάλωσαν ποτέ. Το ίδιο συμβαίνει και με τα Χλουτς, η διαμάχη ξεχνιέται και μια νέα φιλία γεννιέται. Φιλία θα πει μοιράζομαι, νοιάζομαι, προστατεύω και αγαπώ. Όλα αυτά ανακαλύπτουν τα δυο Χλουτς και διαπιστώνουν ότι τελικά περνούν πιο ωραία όταν όλα είναι δικά “μας”!

Γραμμένο με χιούμορ, παιχνιδιάρικη διάθεση και φαντασία “Το Πρώτο Χλουτς” είναι ένα παραμύθι που οι μικροί αναγνώστες θα σας ζητήσουν να το διαβάσετε ξανά και ξανά. Τα Χλουτς από το όνομα μέχρι και την εμφάνιση κερδίζουν τις εντυπώσεις των παιδιών. Τα παιδιά επαναλαμβάνουν τα ονόματα γελώντας και ανυπομονούν να φτιάξουν τα δικά τους Χλουτς για να παίξουν. Όπως και οι ενήλικες αναγνώστες, εντοπίζουν τα οικεία στοιχεία της επικράτησης για το “δικό μου”. Από την οπτική της ιστορίας αντιλαμβάνονται το πόσο αστείοι και ανούσιοι είναι οι καυγάδες τους μερικές φορές.

Η σύλληψη των μορφών των ηρώων από την Ντεσμόντ είναι εξίσου ευρηματική, όπως και το κείμενο. Απρόσμενα, ρευστά σχήματα αποτελούν τις φιγούρες των Χλουτς. Οι πράσινες αποχρώσεις τους συνδέονται στο μυαλό μας με το εξωγήινο στοιχείο. Το όνομα τους αλλά και η μορφή τους θυμίζουν τις γνωστές χλαπάτσες. Τα Χλουτς ασκούν ακαταμάχητη γοητεία στα παιδιά, που τα αγαπούν από την πρώτη ματιά.

Τα έντονα χρώματα, το λευκό καθαρό φόντο, η λιτότητα των σχημάτων και των μορφών συνθέτουν την εικονική αναπαράσταση του πλανήτη των Χλούτς. Η μοντέρνα αισθητική και το ύφος των εικόνων ξεχωρίζουν με την πρώτη ματιά. Ο πλανήτης των Χλουτς μας θυμίζει την γη, αλλά θα μπορούσε να είναι και οποιοσδήποτε άλλος. Η πρωτοτυπία της εικονογράφησης απέσπασε το βραβείο, Best Emerging illustrator in Junior Design Awards 2015.

Το Πρώτο Χλουτς” είναι ίσως ένα από τα πιο ευρηματικά παραμύθια για την σημασία του ρήματος “μοιράζομαι”. Διασκεδαστικό, πολύχρωμο και γεμάτο απρόοπτα. Χωρίς ίχνος διδακτισμού μας θυμίζει: όταν κάτι το μοιράζεσαι, ότι και να είναι αυτό, η χαρά μεγαλώνει.

Τα δικά μας Χλουτς

Μετά την ανάγνωση του βιβλίου η γκάμα των δραστηριότητων που μπορούν να συνοδεύσουν το βιβλίο είναι τεράστια. Φυσικά το πρώτο πράγμα που ήθελαν τα παιδιά να κάνουμε ήταν να φτιάξουμε τα δικά μας Χλούτς. Χρώματα, χαρτί ή πράσινο χαρτόνι και τα Χλούτς μας είναι έτοιμα!

Η δραματοποίηση της ιστορίας μετά την κατασκευή των ηρώων ήταν το επόμενο στάδιο. Άφου ολοκληρώσαμε την ιστορία, συνεχίσαμε να παίζουμε δημιουργώντας νέα σενάρια και περιπέτειες για τα Χλούτς μας. Τέλος, σχεδιάσαμε τον δικό μας πλανήτη για Χλουτς και φτιάξαμε την μακέτα του σε ένα μεγάλο χαρτόνι.

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock