3+ ετών,  Uncategorized,  ζώα,  Ξένοι συγγραφείς,  φιλία,  Χριστουγεννιάτικα

Το πιο υπέροχο δώρο του κόσμου

Το πιο υπέροχο δώρο του κόσμου.Συγγραφέας:  Sperring Mark
Εικονογράφος: Lucy Fleming,Εκδόσεις: Τζιαμπίρης Πυραμίδα
Συγγραφέας:  Sperring Mark
Εικονογράφος: Lucy Fleming
Σελίδες: 32
Εκδόσεις: Τζιαμπίρης Πυραμίδα

Ένα χριστουγεννιάτικο πρωινό η Άννα και ο αρκούδος βρίσκουν κάτω από το δέντρο τους ένα δώρο που δεν είναι για κανέναν από τους δύο. Ο Άγιος Βασίλης μπερδεύτηκε και άφησε το δώρο του μικρού λαγού Μπου-Μπου μαζί με τα δικά τους; Η Άννα και ο αρκούδος ξεκινούν να βρουν το λαγουδάκι και για να του δώσουν το δώρο του. Ακολουθούν τις 3 πινακίδες- οδηγούς για το σπίτι του μικρού λαγού Μπου-Μπου. Προσοχή! Κάθε μια τους προειδοποιεί και για έναν διαφορετικό κίνδυνο. Έτσι περνούν επικίνδυνους χιονόλοφους, το απότομο μονοπάτι αλλά και μια τρομερή θύελλα!

Μετά από όλες αυτές τις περιπέτειες βρίσκουν το λαγουδάκι και ανακαλύπτουν ότι το δώρο στο κουτί ήταν ένα απλό σημείωμα. Γιατί το δώρο που ζήτησε για τα Χριστούγεννα ο μικρός λαγός δεν χωρούσε σε κουτί, ήταν η φιλία!

“Το πιο υπέροχο δώρο του κόσμου” αναφέρεται και στην μοναξιά που δεν εξαφανίζεται μαγικά τα Χριστούγεννα. Υπάρχουν άνθρωποι που μένουν μόνοι τις γιορτές, και το μόνο που επιθυμούν για δώρο είναι η παρέα. Όπως και ο μικρός λαγός Μπου – Μπου. Άλλωστε ακόμη και το ωραιότερο δώρο να μας φέρει ο Άγιος Βασίλης, η χαρά δεν είναι η ίδια αν δεν έχεις κάποιον να την μοιραστείς.

Ο συγγραφέας επέλεξε ως κεντρικούς ήρωες ένα κορίτσι, έναν αρκούδο και έναν λαγό. Η διαφορετικότητα στο είδος των ηρώων αποτελεί μια έμμεση αναφορά στην διαφορετικότητα των ανθρώπινων χαρακτήρων, την μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Αν και όλοι μας διαφέρουμε, η διαφορετικότητα μας δεν λειτουργεί ως εμπόδιο στην δημιουργία μιας φιλίας. Αντίθετα θα λέγαμε ότι λειτουργεί ως πλεονέκτημα. Αυτό που δεν γίνεται αντιληπτό από εμάς, το κομμάτι που μας λείπει είναι αυτό που έχει ο φίλος μας. Στην φιλία ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Όπως η Άννα έχει το θάρρος που λείπει από τον αρκούδο, αλλά ο αρκούδος αντιλαμβάνεται τον κόσμο με μεγαλύτερη ευαισθησία.

Εικονογράφηση

Στην εικονογράφηση του βιβλίου κυριαρχούν οι αποχρώσεις του κόκκινου σε συνδυασμό με το σκούρο μπλε. Τα χρώματα αυτά έρχονται σε αντίθεση με το λευκό χιονισμένο τοπίο και τις πιο απαλές αποχρώσεις των εσωτερικών χώρων των εικόνων. Το κόκκινο είναι το κατεξοχήν χρώμα της αγάπης αλλά και ένα κυρίαρχο χρώμα για τα Χριστούγεννα. Θα λέγαμε ότι η Άννα και ο αρκούδος που φορούν τα έντονα αυτά χρώματα, όταν συναντιούνται με τον μικρό λαγό, “σπάνε” την μοναξιά των παλ χρωμάτων και φέρνουν μαζί τους την χαρά και την αγάπη.

Μέσα από τις εικόνες του βιβλίου ακολουθούμε τους δύο ήρωες στην πορεία τους στο δάσος. Συναντάμε και διαβάζουμε μαζί τους τις πινακίδες- οδηγούς για το σπίτι του λαγού. Οι φιγούρες των ηρώων είναι αξιαγάπητες. Παρότι τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους αποτελούνται από απλές μαύρες τελείες και γραμμές είναι άκρως εκφραστικά. Κάθε εναλλαγή συναισθήματος είναι εμφανής. Η αποτύπωση των χαρακτήρων είναι έντονα επηρεασμένη από την ιαπωνική animation αισθητική.

“Το πιο υπέροχο δώρο του κόσμου” είναι ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι για την αξία της φιλίας. Μας υπενθυμίζει ότι τα σπουδαιότερα δώρα στην ζωή δεν είναι πράγματα. Είναι η αγάπη, οι άνθρωποι μας και τα συναισθήματα, που είναι όλα δώρα ανεκτίμητης αξίας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ:

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock