3+ ετών,  Uncategorized,  Έλληνες συγγραφείς

Το παραμύθι με τα χρώματα

Το παραμύθι με τα χρώματα
Συγγραφή & Εικονογράφηση: Αλέξης Κυριτσόπουλος
Εκδόσεις: Kέδρος

“Το παραμύθι με τα χρώματα” εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1976! Από τότε μέχρι σήμερα παραμένει επίκαιρο και διαχρονικό. Τα δύο κύρια χαρακτηριστικά που το καθιστούν μοναδικό και αφθαρτο στο πέρασμα του χρόνου είναι:

  • Η πρωτοτυπία της ιστορίας που εμπλέκει συναισθήματα και χρώματα σε μια εκπληκτική ροή
  • η αξεπέραστη εικονογράφηση του Αλέξη Κυριτσόπουλου με την ιδιαίτερη τεχνοτροπία και το χαρακτηριστικό του στυλ.
Η ιστορία

Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε μια χώρα στην άκρη του κόσμου. Το ουράνιο τόξο πήγαινε εκεί και γέμιζε τον κόσμο με τα χρώματά του. Όλοι οι κάτοικοι ήταν χαρούμενοι μα κανένας δεν το πρόσεχε. Έτσι το ουράνιο τόξο αποφάσισε να πάρει τα χρώματά του και να φύγει. Όταν το ουράνιο τόξο απομακρύνθηκε, άρχισε να βρέχει και όλο έγιναν ασπρόμαυρα! Τότε ο Παύλος, ο Αλέξανδρος, ο Στέφανος και η μικρή ζωή αποφάσισαν να το βρουν και να το φέρουν πίσω. Πως τα καταφέραν και πως ένα κοκκίνισμα από ντροπή τα άλλαξε όλα θα το μάθετε διαβάζοντας το βιβλίο.

Άκουσε την ιστορία εδώ
Η εικονογράφηση

Το κείμενο της ιστορίας λειτουργεί ως αναπόσπαστο κομμάτι της εικονογράφησης. Αλλάζει χρώματα, μορφή και γραμματοσειρά ακολουθώντας την πορεία της αφήγησης. Οι αλλαγές της γραμματοσειράς εκφράζουν τις αλλαγές στην εξέλιξη της πλοκής. Το κείμενο διατηρεί το πολυτονικό σύστημα, στοιχείο που μπορούν να παρατηρήσουν και να σχολιάσουν τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας. Κάθε εικόνα του βιβλίου αποτελεί και ένα ξεχωριστό πίνακα ζωγραφικής που έρχεται να αποτυπώσει την ιστορία του κειμένου εμπεριέχοντάς το. Ζωντανά χρώματα, απλές γραμμές, σκίτσα και εικόνες χωρίς όρια με αφαιρετική αισθητική συναποτελούν την εικονογράφηση του βιβλίου. Η διαδοχή των εικόνων όπως και τα σκίτσα του βιβλίου σου δίνουν την αίσθηση της κίνησης. Οι ασπρόμαυρες εικόνες σε αντιδιαστολή με τις έγχρωμες χαρίζουν στο βιβλίο μεγαλύτερη δυναμική και ενδιαφέρον.

Η επιλογή του ουράνιου τόξου, των χρωμάτων και τεσσάρων παιδιών ως κεντρικών ηρώων μαγεύει τα παιδιά. Από τα χρώματα στο ασπρόμαυρο και πάλι πίσω με ήρωες- σωτήρες παιδιά είναι μια ιστορία για την ελπίδα σε ένα καλύτερο κόσμο. Οδηγοί σε ένα νέο καλύτερο, πολύχρωμο κόσμο θα είναι πάντα τα παιδιά. Πίσω από τις γραμμές για εμάς τους μεγάλους υπάρχουν κοινωνικές αναφορές και ιστορίες που ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει διαφορετικά.Δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες με σημείο εκκίνησης “Το παραμύθι με τα χρώματα” ξεκινούν από το ουράνιο τόξο και με αφορμή την εικονογράφηση αλλά και το κείμενο μπορούν να πάρουν πάρα πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Εμείς ζωγραφίσαμε τα δικά μας ουράνια τόξα και φτιάξαμε την δική μας πολύχρωμη βροχή που μετατρέψαμε σε ασπρόμαυρη με το φωτοτυπικό. Έτσι μιλήσαμε για τα χρώματα και την απουσία τους.

Το ουράνιο τόξο

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock