Uncategorized,  Δραστηριότητες,  ζώα,  Καλοκαίρι,  κατασκευές

Το αλφαβητάρι της Θάλασσας

το αλφαβητάρι της θάλασσας,καλοκαίρι,βυθός
Μερικές από τις έγχρωμες καρτέλες του αλφαβητάριου της θάλασσας. Για τις υπόλοιπες πηγαίνετε στο τέλος της ανάρτησης.

Το Α για τον αστερια

Υπάρχουν αστέρια και στην θάλασσα; Μα και βέβαια! Οι αστερίες είναι τα αστέρια της θάλασσας. Φτιάξε το δικό σου αστερία και βγείτε το βράδυ στο μπαλκόνι για να δείτε τα αστέρια.

ΤΟ Β ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΥΘΟ

Σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι ζωγράφισε το βυθό. Με μπλε βάψε την θάλασσα, κόλλησε άμμο, κοχύλια και λωρίδες από πράσινο γκοφρέ για φύκια και έτοιμος βυθός! Δεν χρειάζεται να προσθέσεις τίποτα άλλο, τα υπόλοιπα πλάσματα της θάλασσας θα έρθουν σε λίγο!

ΤΟ Γ για την γοργονα

Ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τις γοργόνες. Διάβασε ή άκουσε το παραμύθι της μικρής γοργόνας και μπορείς να δεις και την ταινία. Εκτός από πόλη η Θεσσαλονίκη είναι και η γοργόνα. Ανακάλυψε το μύθο της γοργόνας Θεσσαλονίκης και την σχέση της με τον Μέγα Αλέξανδρο. Αφού λοιπόν γνωρίστηκες με τις γοργόνες ήρθε η ώρα να φτιάξεις μια για το βυθό σου.ΤΟ Δ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ

Το δελφίνια είναι έξυπνα, παιχνιδιάρικα και φιλικά. Παίζουν με τα κύματα και συνοδεύουν τα πλοία στα πέλαγα. Εσύ είδες ποτέ κάποιο; Τα δελφίνια αν και είναι τα πιο γνωστά θαλάσσια θηλαστικά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Ανακάλυψε περισσότερα για την ζωή των δελφινιών και μάθε πως μπορεί να τα προστατέψεις. Ο μύθος του Αρίωνα είναι το παλιότερο παραμύθι για τα δελφίνια που μπορείς να διαβάσεις. Η γνωριμία σου με τα δελφίνια ολοκληρώθηκε. Τώρα μπορείς να φτιάξεις τα δικά σου δελφίνια για το βυθό σου.

Διάβασε το μύθο του Αρίωνα σε έμμετρο λόγο: https://www.elniplex.com/%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%86%CE%AF%CE%BD%CE%B9/

Βρες πληροφορίες από την οργάνωση Αρίων για τα δελφίνια της Ελλάδας: http://www.arion.org.gr/cetaceans-mammals-ellada/

το ε ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΗΜΟΝΗΣΙ

Εκτός από τα νησιά που μένουν άνθρωποι, υπάρχουν και τα νησιά που είναι έρημα. Στα ερημονήσια δεν μένει κανείς. Εκτός από κάποιο ναυαγό που τον ξέβρασε το κύμα και τα ζώα του νησιού. Ο Ροβισώνας ήταν ένας από αυτούς. Μπορείς να διαβάσεις την ιστορία του όπως και την ιστορία του Γκόντφρεϊ, ενός ακόμη ναυαγού.

O Γκόντφρεϊ ζει στο Σαν Φρανσίσκο του 1870 μαζί με τον πάμπλουτο θείο του. Ο Γκόντφρεϊ τα έχει όλα: άπειρα παιχνίδια, πολλά δωμάτια, ότι φαγητό, αντικείμενο ζητήσει. Ως δώρο ενηλικίωσης ζητά από το θείο του ένα μεγάλο ταξίδι σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο θείος του, του χαρίζει ένα πλοίο για να γυρίσει τον κόσμο, τι θα γίνει όμως όταν το πλοίο ναυαγήσει; Ο Γκόντφρεϊ ναυαγός μαζί με τον αγαπημένο του δάσκαλο σε ένα μικρό, έρημο νησί θα ανακαλύψει ότι μπορείς να φτιάξεις τα πάντα μόνος σου. Όμως πραγματικά τα έχεις όλα όταν έχεις τους αγαπημένους σου ανθρώπους κοντά σου.

Θα το βρείτε εδώ: https://www.politeianet.gr/books/9789605698232-papatheodoulou-antonis-papadopoulos-i-scholi-ton-robinsonon-i-pos-na-ta-echeis-ola-294315

Αν βρήκες τα ερημονήσια ενδιαφέροντα μπορείς να προσθέσεις ένα στην επιφάνεια της δικής σου θάλασσας.

ΤΟ Ζ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΑΡΓΑΝΑ

Η ζαργάνα είναι ένα από τα ψάρια του βυθού. Αυτό που την κάνει ξεχωριστή είναι η λεπτή και μακριά της μύτη σαν του ξιφία. Οχ, όχι ! Αυτό δεν θέλει να το ακούει! Η ζαργάνα ξιφομαχεί με το ξιφία για να αποκτήσει και το μικρό ζήτα μια γραμμή στην μέση όπως το μικρό ξ. Άλλωστε όπως λέει η ίδια αυτή έχει την πιο δυνατή μύτη ξίφος και θα έπρεπε να είναι πιο γνωστή από τον ξιφία. Φτιάξε την δική σου ζωγραφιά που δείχνει ποιος κερδίζει και την δική σου ζαργάνα για το βυθό σου.

ΤΟ Η ΓΙΑ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Ο ήλιος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής. Όπως τα φυτά χρειάζονται ήλιο για να μεγαλώσουν έτσι και τα θαλάσσια φυτά χρειάζονται τον ήλιο για να αναπτυχθούν. Φτιάξε έναν ήλιο για να φωτίζει το βυθό σου και αν θες ζωγράφισε τις ακτίνες του που φτάνουν στο βυθό.

ΤΟ Θ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ

Η Θ καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη μας και είναι το σπίτι για όλα τα πλάσματα της θάλασσας. Η χώρα μας είναι γεμάτη πανέμορφες παραλίες και ακτές. Φτιάξε την δική σου πινακίδα με οδηγίες για το πως προστατεύουμε την θάλασσα, αρά και τα πλάσματα που ζουν σε αυτή.

ΤΟ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟ

Ο ιππόκαμπος είναι το αλογάκι της θάλασσας. Ήξερες ότι ο αρσενικός ιππόκαμπος είναι αυτός που γεννά τα μικρά; Βρες και άλλες πληροφορίες για τους ιππόκαμπους και την ζωή τους, και μπορείς να διαβάσεις την ιστορία ενός ξεχωριστού ιππόκαμπου. Είσαι έτοιμος για να φτιάξεις τον δικό σου;

Στο βιβλίο του Eric Carle “Ο κύριος Iππόκαμπος” θα γνωρίσεις έναν από τους πιο στοργικούς μπαμπάδες των θαλασσών. Μπορείς να ακούσεις την ιστορία του εδώ:

ΤΟ Κ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΒΟΥΡΑ

Στα βραχάκια των ακτών συναντάμε τα καβούρια. Τα καβούρια ξεχωρίζουν για το πλάγιο περπάτημα τους και τις δαγκάνες του. Ακούμε και τραγουδάμε τα καβουράκια. Ετοιμάζουμε τα δικά μας καβουράκια που θα παίξουν στα βράχια μας.

*Για να αποθηκεύσουμε τον κάβουρα πατάμε το print στο πάνω μέρος της σελίδας.

ΤΟ Λ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Για να ταξιδέψουμε στην θάλασσα πρέπει πρώτα να βρούμε ένα λιμάνι. Τα λιμάνια είναι τα σπίτια, τα καταφύγια των καραβιών. Όλα τα πλοία ξεκινούν από κάποιο λιμάνι και μας ταξιδεύουν στην θάλασσα. Εντόπισε το πιο κοντινό λιμάνι στην περιοχή σου. Ποιο είναι; Ποια αλλά λιμάνια ξέρεις; Άνοιξε ένα χάρτη και εντόπισε όσο περισσότερα λιμάνια μπορείς. Τώρα μπορείς να προσθέσεις το δικό σου λιμάνι στη θάλασσά σου.

το μ για την μεδουσα

Οι μέδουσες είναι πολύχρωμα θαλάσσια ζώα με πλοκάμια. Μπορεί να σε εντυπωσιάσουν αλλά πρόσεχε, μην τις ακουμπήσεις! Οι μέδουσες χρησιμοποιούν τα πλοκάμια τους για να πιάσουν την τροφή τους. ‘Ομως αν τα πλοκάμια τους έρθουν σε επαφή με το δέρμα εκκρίνουν μια ουσία που προκαλεί τσούξιμο και φαγούρα. Οπότε θαύμασέ τες από μακριά. Εκτός όμως από θαλάσσιο ζώο, η Μέδουσα υπήρξε και μυθολογική ηρωίδα. Ποιος είναι ο μύθος της μέδουσας; Μπορείς να τον διαβάσεις και μετά να διαλέξεις: ποια από τις δύο μέδουσες θες να προσθέσεις στην θάλασσα σου;

ΤΟ Ν ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΥΤΗ

Τα πλοία για να ταξιδέψουν χρειάζονται τους ναύτες. Οι ναύτες είναι οι αγαπημένοι φίλοι της θάλασσας. Ας τραγουδήσουμε το ναυτάκι και ας ετοιμάσουμε τους δικούς μας χάρτινους ναύτες.το ξ για τον ξιφια

Και ήρθε η ώρα να γνωρίσεις και τον ξιφία. Ο ξιφίας είναι ένα ακόμη ψάρι της θάλασσας, είναι ο αντίπαλος της ζαργάνας με την μύτη-ξίφος. Φτιάξε το δικό σου ξιφία και αποφάσισε ποιος από τους δύο θα κερδίσει σε αυτή την ξιφομαχία.

το ο για την ορκα

Η όρκα είναι μια ασπρόμαυρη φάλαινα. Είναι πολύ καλή κυνηγός και θα την συναντήσεις στα ανοιχτά των ωκεανών. Ήρθε η ώρα να φτιάξεις την δική σου.

Αν έχεις όρεξη μπορείς να διαβάσεις την ιστορία του Νόι, ενός αγοριού που έσωσε μια μικρή φάλαινα. Ο “Νόι και η φάλαινα” είναι μια ιστορία που θα αγγίξει την καρδιά σου.

Θα βρείτε το βιβλίο εδώ:https://ikarosbooks.gr/707-o-noi-kai-i-falaina.html

Αν έχεις όρεξη μπορείς να διαβάσεις την ιστορία του Νόι, ενός αγοριού που έσωσε μια μικρή φάλαινα. Ο “Νόι και η φάλαινα” είναι μια ιστορία που θα αγγίξει την καρδιά σου.

το π για το πλοιο

Το λιμάνι σου είναι άδειο, ώρα να ετοιμάσεις τα πλοία που δένουν σε αυτό.

το ρ για την ρουφηχτρα

Η θάλασσα καμιά φορά μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Τα δυνατά ρεύματα νερού δημιουργούν ρουφήχτρες που μπορούν να τραβήξουν και ένα ολόκληρο καράβι στον πάτο της θάλασσας. Ανακάτεψε ποτήρια γεμάτα νερό με ένα καλαμάκι για δημιουργήσεις τις δικές σου ρουφήχτρες. Όσο μεγαλύτερο το δοχείο με το νερό, τόσο μεγαλύτερες οι ρουφήχτρες.

το σ για το σαλαχι

Ένα ακόμη μοναδικό θαλάσσιο πλάσμα είναι το σαλάχι. Αναζήτησε πληροφορίες για αυτό και ετοιμάσου να φτιάξεις το δικό σου.

το τ για την τσουχτρα

Ήρθε η ώρα να γνωρίσεις την ξαδέρφη της μέδουσας. Η τσούχτρα μοιάζει τόσο πολύ με την μέδουσα που όλοι τις περνάνε για δίδυμες αδερφές. Φτιάξε μια τσούχτρα ακριβώς ίδια με την μέδουσα, εκτός από ένα διαφορετικό στοιχείο, που θα κάνει μόνο εσένα να την ξεχωρίζεις.

το υ για τον υφαλό

Οι ύφαλοι είναι οι γειτονιές των ζώων της θάλασσας. Έχουν βράχια, φύκια και διάφορα άλλα θαλάσσια φυτά που φιλοξενούν τα σπίτια των ψαριών. Πολλά από αυτά αποτελούν την τροφή των ψαριών. Ζωγράφισε τους δικούς σου υφάλους.

ΤΟ Φ για τα ΦΥΚΙΑ

Το γρασίδι του βυθού είναι τα φύκια. Φύτεψε φύκια στην άμμο του βυθού σου και στους ύφαλους. Χρησιμοποίησε πράσινο γκοφρέ ή χαρτόνι για να τα φτιάξεις.

το χ για το χταποδι

Το χταπόδι είναι ένα από τα θαλάσσια πλάσματα με τα περισσότερα πόδια. Όπως φαίνεται από το όνομά του έχει οχτώ. Θα το συναντήσεις κρυμμένο στα βράχια ή να κολυμπά στα ανοιχτά.

Υπάρχει στο βυθό ένα χταπόδι με οχτώ επαγγέλματα! Την ιστορία του θα την διαβάσεις στο βιβλίο: ” Οχ χταπόδι, λάθος πόδι!”. Ο Γιάννος είναι ένα συνηθισμένο χταπόδι με οχτώ πόδια. Έχει όμως ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό. Τα οχτώ του πλοκάμια κάνουν το καθένα από ένα διαφορετικό επάγγελμα. Τι γίνεται όμως όταν τα πλοκάμια μπερδεύονται και ασχολείται το καθένα με διαφορετική δουλειά από αυτή που έχει στην πραγματικότητα;

Δείτε εδώ: https://www.paramuthospito.com/?p=1068

Το δικό σου χταπόδι τι δουλειά θα κάνει;

το ψ για τα ψαρια

Και φυσικά στο ψ θα συναντήσεις τα ψάρια! Η θάλασσα είναι το σπίτι τους και θα τα βρεις παντού. Ο δικός σου βυθός πόσα ψάρια έχει; Ο Τριγωνοψαρούλης είναι ένα ψάρι μοναδικό. Τρίγωνος, κίτρινος, κεφάτος, καλός και ζωηρός θα σε οδηγήσει στις περιπέτειες του βυθού. Θα βρεις την πρώτη του περιπέτεια εδώ: https://www.patakis.gr/product/506251/vivlia-paidika–efhvika-paidikh-neanikh-logotexnia/O-Trigonopsaroulhs/.

ΤΟ Ω ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΩΚΕΑΝΟΥΣ

Η θάλασσα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της γης. Επειδή η θαλάσσια έκταση αυτή είναι τεράστια, οι άνθρωποι την χωρίσαμε σε μικρότερα μέρη, τους ωκεανούς. Οι ωκεανοί μας βοηθούν να εντοπίσουμε με μεγαλύτερη ευκολία μέρη, σημεία και νησιά στην απέραντη θάλασσα. Σε μια υδρόγειο, έναν άτλαντα ή στο google earth εντόπισε όλους τους ωκεανούς της γης. Πόσους βρήκες;

Συμπληρώστε το mail σας, για να σας στείλουμε τις έγχρωμες καρτέλες από το αλφαβητάρι της θάλασσας :

  Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

  4 σχόλια

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

  Ads Blocker Detected!!!

  Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)