6 + ετών,  Uncategorized,  Ξένοι συγγραφείς

Το άπειρο και εγώ

Το άπειρο και εγώ
Συγγραφή: Kate Hosford
Εικονογράφηση: Gabi Swiatkowska
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Ένα κορίτσι, ένα ζευγάρι ολοκαίνουργα κόκκινα παπούτσια και το άπειρο! Πώς συνδέονται όλα αυτά; Στον φανταστικό κόσμο των σελίδων ενός βιβλίου με τίτλο ” Το άπειρο και εγώ”.

Το άπειρο και εγώ

Η Φοίβη ανυπομονεί να δοκιμάσει τα καινούργια κόκκινα γυαλιστερά παπούτσια. Τα φοράει λοιπόν και βγαίνει έξω να χαζέψει τα αστέρια στο νυχτερινό ουρανό. Τότε για πρώτη φορά σκέφτεται και αναρωτιέται σοβαρά πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το άπειρο; Όσο τα αστέρια στον νυχτερινό ουρανό; Η αναζήτηση της με θέμα τι είναι το άπειρο και πόσο μεγάλο μπορεί να είναι ξεκινά. Είναι ένας γιγάντιος αριθμός που πάντα μεγαλώνει; ένα σύμβολο; ένα ατελείωτο γενεαλογικό δέντρο; ένας μουσικός τροχός ή ένα μακαρόνι; Μπορεί να είναι η αγάπη; και τέλος πως γίνεται όταν μιλάμε για το άπειρο να λέμε πάντα: “για πάντα”.

Το άπειρο και εγώ

Η έννοια του απείρου γοητεύει τα παιδιά από την προσχολική ηλικία. Το μέγεθος του στην προσχολική ηλικία χρησιμεύει για να εντυπωσιάσουν τους φίλους τους : ” εγώ ξέρω ΑΠΕΙΡΑ…”. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά ταυτίζουν το άπειρο με έναν γιγαντιαίο, δίχως όριο αριθμό και σταδιακά το συνδέουν με την ιδέα του για πάντα. Τι μπορούμε να κάνουμε για πάντα, τι υπάρχει για πάντα ώστε να έχει ένα μέγεθος μη μετρήσιμο, άπειρο;

Εικονογράφηση

Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι σπουδαία. Διαθέτει ένα στυλ μοναδικό. Ο συνδυασμός των διαφορετικών τεχνικών, τα μοτίβα και το έξυπνο γέμισμα των σελίδων του βιβλίου συνθέτουν καθηλωτικές εικόνες. Οι εικόνες έχουν όγκο, είναι ρευστές σε ταξιδεύουν στο χρόνο. Η μη ύπαρξη ορίων σε κάθε εικόνα δημιουργεί την αίσθηση του απείρου. Η εικόνα μπορεί να συνεχίζεται για πάντα εκτός των σελίδων του βιβλίου. Παρά την αιθέρια και αλληγορική διάθεση της εικονογράφησης, οι σκέψεις και ιδέες που διατυπώνονται στο κείμενο για τη φύση και το μέγεθος του απείρου απεικονίζονται με ακρίβεια στις εικόνες.Η Kate Hosford διατυπώνει τις πιο πρωτότυπες περιγραφές για το άπειρο μαζί με τις πιο γνωστές παραδοχές για αυτό. Με χιούμορ και ευαισθησία καταγράφει πολλές από τις πιο ευφάνταστες σκέψεις και απορίες των παιδιών για το άπειρο. Μέσα από τις λέξεις και τις εικόνες του βιβλίου ταξιδεύουμε με προορισμό το άπειρο.

Το άπειρο και εγώ

Όλα ξεκινούν και τελειώνουν με ένα κόκκινο ζευγάρι παπούτσια και έναν ουρανό γεμάτο αστέρια. Στο τέλος της κυκλικής αυτής αφήγησης η Φοίβη διατυπώνει την δική της ιδέα για το άπειρο. Είναι η αγάπη της για την γιαγιά που ξέρει να εκτιμήσει ένα κόκκινο ζευγάρι παπούτσια.

Οι δραστηριότητες που μπορούν να συνοδέψουν το βιβλίο είναι άπειρες! Όπως μας προτρέπει και η συγγραφέας :

Πόσοι τρόποι υπάρχουν να φανταστεί κανείς το άπειρο; Άπειροι. Κλείστε το βιβλίο και ξεκινήστε.

Δραστηριότητες για παιδιά δημοτικού:

https://www.epbooks.gr/datafiles//%CE%95%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CC%81%20%CF%85%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CC%81%20Infinity%20and%20Me%20final.pdf

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)