3+ ετών,  4 + ετών,  6 + ετών,  Uncategorized,  ζώα,  Ξένοι συγγραφείς

Το’πε το πουλάκι

Συγγραφή: Sheryl Webster
Εικονογράφηση: Helen Shoesmith 
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο

“Το’πε το πουλάκι” είναι ένα παραμύθι με οικολογικό μήνυμα. Αφορά την καταστροφή του φυσικού οικοσυστήματος από την ανθρώπινη ανάπτυξη και εξέλιξη.

Όλα ξεκινούν όταν ένας άνθρωπος κόβει το δέντρο που ζει ένα πουλάκι γιατί εμποδίζει τις καλλιέργειες του. Τότε το πουλάκι, η Ρόζα παίρνει το καπέλο του και μετακομίζει στη στέγη του σπιτιού του. Η Ρόζα θυμωμένη λέει ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να χαλούν τα σπίτια των ζώων. Με ένα μαγικό τρόπο τα λόγια της καταφέρνουν να ακουστούν σε ολόκληρη τη γη.

Με αφορμή τα όσα είπε το πουλάκι, τα ζώα αντιστέκονται στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος όπου μένουν. Σιγά σιγά η αντίσταση κλιμακώνεται και τα ζώα που δεν έχουν που να πάνε μετακινούνται στα σπίτια των ανθρώπων. Σε αυτό το σημείο το πουλάκι μιλάει ξανά και αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή για να δοθεί μια λύση. Θα τα καταφέρουν άνθρωποι και ζώα να συνυπάρξουν ειρηνικά;

“Το’πε το πουλάκι” πραγματεύεται με τρόπο τρυφερό, όμορφο και κατανοητό ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά ζητήματα. Προβληματίζει τα παιδιά χωρίς να τα τρομοκρατεί. Δε διακατέχεται από διδακτισμό. Αντίθετα, πυροδοτεί την ενσυναίσθηση του παιδιού με αμεσότητα. Προσεγγίζει τον αναγνώστη με ένα απτό, σχεδόν βιωματικό παράδειγμα. Δεν υποχρεώνει το παιδί, δεν κρίνει. Το βοηθά να νιώσει και να καταλάβει.

Η εικονογράφηση είναι εντυπωσιακή. Έχουμε εικόνες με ζωντάνια και χιούμορ. Χαριτωμένα ζώα στα σπίτια των ανθρώπων σε αναπάντεχα μέρη. Η παλέτα των χρωμάτων σε παλ αποχρώσεις προσδίδει ηρεμία και γεννά την ελπίδα για ένα αίσιο τέλος. Οι εικόνες είναι αυτές που χωρίζουν την ιστορία σε επιμέρους κατανοητά επεισόδια. Καταφέρνουν να αμβλύνουν την ένταση του προβλήματος που παρουσιάζεται. Έτσι αυτό δεν είναι τρομακτικό για τα παιδιά αλλά παραμένει σημαντικό.

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)