3+ ετών,  Uncategorized,  Αφηγήσεις,  Έλληνες συγγραφείς

Τα Ίχνη του Χρόνη

Τα Ίχνη του Χρόνη είναι ένα διαδραστικό παραμύθι σε μορφή βίντεο. Είναι ένα παραμύθι για το χρόνο και το αίσθημα της μοναξιάς που οδηγεί στην αναζήτηση της φιλίας.

Ο Χρόνης, ο ήρωας του παραμυθιού, είναι μια ρευστή μορφή που έχει το χρώμα του γαλανού ουρανού. Δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ζει ολομόναχος στο δικό του πλανήτη. Μια μέρα αποφασίζει ότι η μοναξιά δεν αντέχεται πια και ξεκινά το ταξίδι του για την αναζήτηση φίλων. Δεν παίρνει μαζί του καμία αποσκευή, μόνο τρία αντικείμενα: ένα ρολόι, μια κλεψύδρα και μια φωτογραφική μηχανή. Τα τρία αυτά εργαλεία θα τον βοηθήσουν, όταν έρθει η ώρα, να επηρεάσει το χρόνο όπως εκείνος θέλει.

Το ταξίδι του Χρόνη ξεκινάει και εμείς που τον παρακολουθούμε θα επιλέξουμε την πορεία του. Από ποιο πλανήτη θα ξεκινήσει το ταξίδι του ο Χρόνης; Του λαγού ή της χελώνας Ποιος θα τον πιάσει στην απόχη του; Μια δράκαινα ή ένας βασιλιάς; Ποιος θα τον σώσει; Μια γλυκιά μουσικός ή το χαρούμενο παιδί; Για κάθε απόφαση που θα καθορίσει την πορεία του παραμυθιού, μας δίνονται δύο επιλογές.

Στον πλανήτη του λαγού, ο χρόνος τρέχει. Στον πλανήτη της χελώνας, ο χρόνος κυλάει αργά αργά. Η δράκαινα θέλει να ελέγχει τον χρόνο, ενώ ο βασιλιάς φοβάται τον χρόνο που περνάει, τα γηρατειά. Η μουσικός και το παιδί αντιλαμβάνονται αντιλαμβάνονται το χρόνο εντελώς διαφορετικά. Τα γράμματα που βρίσκει ο Χρόνης όταν επιστρέφει στο σπίτι του, συνοψίζουν όλα όσα πρέπει να θυμόμαστε για τον χρόνο. Τα γράμματα συμβολίζουν και κάτι ακόμη. Ο Χρόνης δεν είναι πια μόνος του και ας είναι ο μοναδικός κάτοικος του πλανήτη του. Οι φίλοι από το ταξίδι είναι πάντα στην καρδιά του, όπως και εκείνος στις δικές του.

Οι αποχρώσεις, το ύψος και το βάθος της φωνής του Γιώργου Ευγενικού δίνουν όγκο και πλήρεις διαστάσεις στο παραμύθι. Η αφήγηση είναι παραστατική και σε συνδυασμό με την κίνηση και την αλληλεπιδραστικότητα των βίντεο, η ιστορία του Χρόνη ξετυλίγεται μπροστά μας. Τα συναισθήματα που χρωματίζουν την φωνή του αφηγητή, αποτυπώνουν τα συναισθήματα των ηρώων.

Η διάδραση

Οι ερωτήσεις στο κοινό για την επιλογή της συνέχειας, επιτρέπουν την άμεση διάδραση και συμμετοχή στην ιστορία. Όλοι μας αναλαμβάνουμε σε ένα βαθμό το ρόλο του δημιουργού. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τις άπειρες δυνατότητες που υπάρχουν στην σύνθεση της ιστορίας. Αγγίζουν την χαρά της δημιουργίας και ανακαλύπτουν τον δρόμο της φαντασίας.

Η δυνατότητα επιλογής της συνέχειας της ιστορίας με ένα μόνο κλικ ή ένα μόνο άγγιγμα, είναι το στοιχείο της διάδρασης που ενσωματώνει το κοινό άμεσα ως αδιάσπαστο κομμάτι της ιστορίας. Η τεχνολογία λειτουργεί ευεργετικά προσδίδοντας αμεσότητα και ζωντανεύοντας την ιστορία που ξετυλίγουμε οι ίδιοι. Τα ” Ίχνη του Χρόνη” είναι μια σύγχρονη εκδοχή της φιλοσοφίας που συναντάμε στα “Τα 88 ντολμαδάκια” και ” Τα 33 ροζ ρουμπίνια” του Ευγένιου Τριβιζά.

Στην σύγχρονη παιδική λογοτεχνία τα ” Ίχνη του Χρόνη” πρωτοπορούν. Καταφέρνουν να “παντρέψουν” στοιχεία των κλασσικών μαγικών παραμυθιών με την τεχνολογία. Έτσι έχουμε έναν ήρωας, εχθρικές μορφές, βοηθούς, απαγόρευση, ένα τόπος εκκίνησης και τόπους προορισμού, μεταφορά, πάλη, μαγικά μέσα και ως έπαθλο την φιλία σε συνδυασμό με την άμεση διάδραση και την οπτικοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.

Συντελεστές:

ΕΠΙΝΟΗΣΗ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ: Μάριος Βουτυράκης, Κατερίνα Θεοδώρου, Στέλλα Καρασμάνογλου, Πετρίνα Καρυδιά, Ελένη Μπασδάρα, Πόπη Νάκου, Βούλα Παπαστεργίου, Κατερίνα Τζανάκη, Νάντια Φιλιπποπούλου, Νικολέττα Χατζηπολυδώρου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ: -ΠΛΑΝΗΤΕΣ: Ράδογλου Θανάσης, Λεία Χατζοπούλου. -ΉΡΩΕΣ-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ: Μάριος Βουτυράκης, Κατερίνα Θεοδώρου, Στέλλα Καρασμάνογλου, Ελένη Μπασδάρα, Πόπη Νάκου, Βούλα Παπαστεργίου, Νικολέττα Χατζηπολυδώρου, Λεία Χατζοπούλου.
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ: Μάρα Καίσαρη. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΒΙΝΤΕΟ – ANIMATION: Σέβη Ξεΐνη. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ – ΑΦΗΓΗΣΗ: Γιώργος Ευγενικός.

Περισσότερες αφηγήσεις από το “Παραμυθόφωνο” του Γιώργου Ευγενικού: https://paramythofono.blogspot.com

Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών e-mythos: http://e-mythos.eu/

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ & ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ:

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)