Uncategorized,  Δραστηριότητες,  Ζωγραφική

Σχέδια Mandala

Τι είναι η  mandala;

Η λέξη  mandala προέρχεται από τα σανσκριτικά. Μεταφράζεται κυριολεκτικά ως κύκλος, έχει όμως μια ευρύτερη έννοια. Αναφέρεται στο κέντρο, στο όλον, την ουσία των πραγμάτων. Η λέξη mandala προέρχεται από τη ρίζα manda, που σημαίνει “ουσία”, στην οποία προστέθηκε η κατάληξη la, που σημαίνει “εμπεριέχον.” Πρόκειται για ένα παγκόσμιο σύμβολο που συναντάμε σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς και σε θρησκείες.

Συναντάμε την λέξη mandala στις ανατολίτικες θρησκευτικές παραδόσεις και κυρίως στο βουδισμό. Ως όρος στο βουδισμό αναφέρεται στις κυκλικές ιερές εικόνες, ζωγραφισμένες ή χαραγμένες στην άμμο, που χρησιμοποιούνται ως μέσα διαλογισμού ή ως προστατευτικά σύμβολα. Για τους ινδουιστές είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, η  Yantra και συμβολίζει την ενσάρκωση κάποιας θεότητας. Το κυκλικό ημερολόγιο των Αζτέκων είχε τη μορφή μιας Mandala. Στην κελκτική παράδοση τα σχέδια mandala συμβολίζουν την ενότητα, την ισορροπία και την ενέργεια.

Η δημιουργία μαντάλας μπορεί να είναι μια διαλογιστική και θεραπευτική διαδικασία. Είναι μια πνευματική διαδικασία που μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε τον εαυτό μας, να συνδεθούμε με το κόσμο γύρω μας και να τον κατανοήσουμε. Η δημιουργική αυτή κατάσταση γεννά αισθήματα ελευθερίας, γαλήνης και ενότητας.

Η πηγή της mandala

Κάθε mandala ξεκινάει από ένα κέντρο, μια μικρή τελεία. Αυτό είναι και το σημαντικότερο μέρος της. Το κέντρο της μαντάλας συμβολίζει το αρχικό σημείο, τον σπόρο. Είναι το κέντρο συγκέντρωσης των “δυνάμεων. Στην ινδουιστική και βουδιστική παράδοση, το κέντρο αποτελεί το σημείο εκκίνησης της περισυλλογής και αφοσίωσης στο θεϊκό.

Η mandala στην ψυχοθεραπεία

Ο Carl Jung εισήγαγε την μαντάλα στην ψυχοθεραπεία. O Jung υποστήριξε ότι το συλλογικό ασυνείδητο αφορά ένστικτα, αξίες και αρχέτυπα σχήματα κοινά σε όλους τους ανθρώπους. Τα γεωμετρικά σχήματα που συνθέτουν τα σχέδια της μαντάλας έχουν καθολική σημασία στο συλλογικό ασυνείδητο. Για τον Jung η mandala είναι ένα μέσο αυτο-ανάπτυξης που αντανακλά την εσωτερική μας κατάσταση.

Εκτός από μέσο αυτο-ανάπτυξης, ο χρωματισμός σχεδίων mandala έχει αποδειχθεί χαλαρωτικός και ευεργετικός. Έρευνες έχουν δείξει ότι συνδέεται με την ενεργοποίηση της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα και τις αισθήσεις. Χρωματίζοντας σχέδια μαντάλας χαλαρώνεις, δημιουργείς, μειώνεις το άγχος και το στρες ενώ παράλληλα αυξάνεις την συγκέντρωση και την επαφή με το υποσυνείδητο.

Ας δημιουργήσουμε τα δικά μας mandala σχέδια

Η δημιουργία ή ο χρωματισμός σχεδίων mandala είναι μια δραστηριότητα που μπορεί να απασχολήσει παιδιά κάθε ηλικίας αλλά και ενήλικες. Η ποικιλία στην συνθετότητα και τον βαθμό δυσκολίας των σχεδίων απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Η ενασχόληση με την ζωγραφική mandala θα φέρει τα παιδιά σε επαφή με μια διαφορετική κουλτούρα, θα δημιουργήσουν, θα γνωρίσουν μια άλλη τεχνική ζωγραφικής και θα χαλαρώσουν ζωγραφίζοντας.

Ο σχεδιασμός μια μαντάλας ως ατομική ή και ομαδική δραστηριότητα βασίζεται στην συμμετρία και στην επανάληψη μοτίβων. Έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να εφαρμόσουμε ασκήσεις και για τα δύο αντικείμενα με τα παιδιά.

Mandala στην άμμο

Η παράδοση των Θιβετιανών μοναχών υπαγορεύει τον σχεδιασμό μαντάλας στην άμμο. Ο σχεδιασμός μια μαντάλας στην άμμο είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία. Η πιστή αναπαραγωγή των λεπτομερών μοτίβων χρειάζεται ώρες δουλειάς. Μόλις το σχέδιο ολοκληρωθεί, οι μοναχοί για να συμβολίσουν την παροδικότητα των πραγμάτων σβήνουν το σχέδιο στην άμμο και σκορπούν τους κόκκους τους σε ένα ποτάμι ή ρέμα για να μεταφερθούν οι θεραπευτικές τις ιδιότητες σε όλο τον κόσμο.

Αν έχετε την διάθεση μπορείτε να δημιουργήσετε την δική σας mandala στην άμμο.

Εκτυπώσιμες χρωμοσελίδες mandala

Εκτυπώσιμες χρωμοσελίδες mandala θα βρείτε εδώ:

αλλά και στον αντίστοιχο πίνακα του Παραμυθόσπιτου στο Pinterest:

Ηλεκτρονικές χρωμοσελίδες mandala

Στο ζωραφίζω.com τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν online σχέδια mandala

Στο google play store θα βρείτε πολλές εφαρμογές ζωγραφικής σχεδίων mandala. Το Παραμυθόσπιτο σας προτείνει:

Βιβλία ζωγραφικής Mandala

Χαλαρώστε ζωγραφίζοντας σχέδια mandala μαζί με τα παιδιά ή και μόνοι σας. Η playlist του Φεβρουαρίου από το Παραμυθόσπιτο θα σας κρατήσει συντροφιά. Για να την ακούσετε πατήστε την εικόνα:

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)