3+ ετών,  Uncategorized,  Βιβλία,  Διαφορετικότητα

Ρόζα το τερατάκι

Ρόζα το τερατάκι
Συγγραφή &
Εικονογράφηση: Olga de Dios
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

Τι συμβαίνει όταν γεννιέσαι ροζ σε έναν ασπρόμαυρο κόσμο; Η Ρόζα το τερατάκι γεννήθηκε ροζ σε έναν κόσμο γεμάτο άσπρα πουλιά. Εκτός όμως από το διαφορετικό της χρώμα, η Ρόζα διέφερε σε όλα! Μια μέρα αποφασίζει να πραγματοποιήσει το όνειρο της: να βρει ένα μέρος που να ταιριάζει. Το ταξίδι εξερεύνησης που ξεκινά ολοκληρώνεται με την ανακάλυψη ενός μέρους διαφορετικού από όλα. Πολύχρωμο και γεμάτο διαφορετικούς κατοίκους, εκ διαμέτρου αντίθετο με το μέρος που γεννήθηκε.

Ρόζα το τερατάκι

Η Ρόζα το τερατάκι είναι μια ιστορία για την διαφορετικότητα. Η μικρή ηρωίδα προσπαθεί με κάθε τρόπο να ταιριάξει στην ζωή των άσπρων πουλιών. Όσο και να προσπαθεί πάντα ξεχωρίζει. Για αυτό ξεκινάει το ταξίδι της για την ανακάλυψη ενός κόσμου που θα την δεχτεί όπως ακριβώς είναι. Η Ρόζα δείχνει τόλμη. Είναι γενναία και αφήνει το οικείο για το άγνωστο. Αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τις δυσκολίες με χιούμορ και χαμόγελο. Το ταξίδι της Ρόζας για το νέο της σπίτι αντικατοπτρίζει την προσπάθεια όλων των ανθρώπων να ανακαλύψουν τον εαυτό τους.

Η συγγραφέας και εικονογράφος του βιβλίου με τις επιλογές της καταρρίπτει στερεότυπες εικόνες και προκαταλήψεις που δημιουργούν ασπρόμαυρους τόπους όπου δεν είναι αποδεκτή κανενός είδους διαφορετικότητα. Με σκίτσα παιδικά, λίγο χρώμα και λιτή ευθύγραμμη αφήγηση η συγγραφέας καταφέρνει να κάνει τον μικρό αναγνώστη να βιώσει την εμπειρία του να βρίσκεται στην θέση του διαφορετικού, του παράξενου. Τα παιδιά μέσα από τις εικόνες αντιλαμβάνονται την αξία της διαφορετικότητας και του σεβασμού στην ποικιλομορφία.Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι ο βασικός αφηγητής της ιστορίας. Ο μικρός αναγνώστης ξεφυλλίζοντας το βιβλίο μπορεί να αντιληφθεί την εξέλιξη της ιστορίας. Ο ασπρόμαυρος κόσμος που γεννιέται και μεγαλώνει η Ρόζα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το χρώμα και το μέγεθος της. Οι εκφράσεις των ηρώων αποτυπώνουν με σαφήνεια τα συναισθήματά τους.

Η απλότητα των σκίτσων, η επιλογή των χρωμάτων και η αποτύπωσή τους με πινελιές από τα υλικά που χρησιμοποιούν τα παιδιά, εντάσσεται άμεσα στο χώρο της παιδικής ζωγραφιάς και φαντασίας. Οι μικροί αναγνώστες έτσι αισθάνονται κομμάτι της ιστορίας. Μπορούν να επέμβουν προσθέτοντας το δικό τους στοιχείο στην εικονογράφηση. Στην άκρη κάθε σελίδας εντοπίζουν το ροζ ίχνος της Ρόζας.

Είναι το ροζ για κορίτσια;

Η επιλογή μιας ηρωίδας που είναι ροζ αλλά και τερατάκι έρχεται να ανατρέψει τις συμβατικές ιδέες γύρω και από τις δύο έννοιες. Το ροζ δεν συνδέεται εδώ με την εκλεπτυσμένη θηλυκότητα αλλά με ένα τερατάκι. Από την άλλη μεριά το τερατάκι δεν είναι ο κακός της υπόθεσης, είναι ο κεντρικός ήρωας. Είναι μια ηρωίδα που νικά τους φόβους της, εξερευνά και ζει μια περιπέτεια.

Η ομοιομορφία του ασπρόμαυρου τόπου της Ρόζας δεν θυμίζει σε τίποτα την πολυπλοκότητα και την ποικιλομορφία του νέου πολύχρωμου κόσμου που ανακαλύπτει η Ρόζα. Ακόμη και οι κάτοικοι των δύο κόσμων διαφέρουν. Τα πουλιά είναι αυστηρά και αγέλαστα, άχρωμα. Οι κάτοικοι του πολύχρωμου κόσμου γελαστοί, ζωηροί και γεμάτοι ζωή. Η Ρόζα βρίσκει την θέση της ανάμεσα στα χρώματα όπου μπορεί να εκφραστεί ελεύθερα, χωρίς να προσπαθεί να προσαρμοστεί σε μέτρα που δεν της ταιριάζουν.

Η αντίθεση χρώματος και ασπρόμαυρων πουλιών μπορεί να λειτουργήσει ως σύμβολο φυλετικό ρατσισμού. Το ροζ σε αντιδιαστολή με το ασπρόμαυρο μπορεί να ερμηνευτεί και ως σημείο αναφοράς στον φεμινισμό έναντι των πατριαρχικών κοινωνιών. Και στις δύο περιπτώσεις το άτομο που βρίσκεται σε τέτοια θέση προσπαθεί να προσαρμοστεί ή φεύγει. Θα ψάξει σαν την Ρόζα για ένα τόπο αποδοχής όπου θα μπορεί να είναι ο εαυτός του.

Και όλα αυτά ξεκίνησαν απλώς από μερικά αυγά;

Δραστηριότητες με αφορμή το βιβλίο θα βρείτε στο blog της Μικρής Σελήνης: https://mikriselini.wordpress.com/tag/%CF%81%CF%8C%CE%B6%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BA%CE%B9/

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)