'Ανοιξη,  Uncategorized,  Δραστηριότητες,  κατασκευές

Πρωτομαγιά στο σπίτι

Η φετινή Πρωτομαγιά μας βρίσκει στο σπίτι. Φέτος δεν έχουμε την ευκαιρία για μια εκδρομή στην φύση. Μπορούμε όμως να κάνουμε μια βόλτα σε ένα κοντινό πάρκο. Αν μένουμε εκτός πόλης μπορούμε να βρεθούμε πιο εύκολα κοντά στη φύση. Σε κάθε περίπτωση όμως μπορούμε να φέρουμε τον Μάη στο σπίτι. Με σύμμαχο την φαντασία και τον παιδικό ενθουσιασμό, θα παίξουμε, θα φτιάξουμε στεφάνι και θα δημιουργήσουμε την δική μας πρωτομαγιάτικη ιστορία.

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Το Παραμυθόσπιτο έλαβε mail! Δύο φίλοι μας, μας έστειλαν εικόνες από την περσινή τους Πρωτομαγιά αλλά ξέχασαν να μας στείλουν την ιστορία τους. Μπορείτε να βάλετε τις εικόνες στην σειρά και να μας την πείτε εσείς ; Χρησιμοποιώντας τις 3 αυτές εικόνες φτιάχνουμε την δική μας Πρωτομαγιάτικη ιστορία. Κάνουμε στα παιδιά βοηθητικές ερωτήσεις για να φτιάξουν την ιστορία τους.

-Ποιοι είναι οι ήρωες; Πώς τους λένε; Τι σχέση έχουν μεταξύ τους;

-Που πάνε; Τι μέρα είναι ; Τι κάνουν; Ποιό είναι αυτό το μέρος; Που μένουν; Πώς θα φτάσουν εκεί;

-Τι μπορεί να έγινε στο δρόμο; Τι άλλο έκαναν; Έφαγαν; Πόση ώρα έκαναν να φτάσουν; Πώς πέρασαν την ώρα τους στο αυτοκίνητο;ΦΥΤΕΥΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ξεχωριστή ανάμνηση για αυτή την ημέρα μαζί με τα παιδιά, μπορούμε να φυτέψουμε το δικό μας πρωτομαγιάτικο λουλούδι. Προμηθευόμαστε από την προηγούμενη ημέρα ένα λουλούδι και χώμα από το ανθοπωλείο ή το φυτώριο της γειτονιάς. Επιλέγουμε μια γλάστρα, την στολίζουμε αν θέλουμε και φυτεύουμε το λουλούδι μας. Μπορούμε να του δώσουμε και όνομα αν θέλουμε. Μέσα από την διαδικασία αυτή μπορούμε να συζητήσουμε με τα παιδιά για το πώς μεγαλώνουν τα φυτά, και σε βάθος χρόνου να παρατηρήσουμε τον κύκλο ζωής των φυτών προσέχοντας το δικό μας.

ΤΟ ΒΑΖΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Διακοσμούμε ένα βάζο από μαρμελάδα, σάλτσα, μαγιονέζα όπως μας αρέσει. Σε ξυλάκια από σουβλάκι κολλάμε χρωματιστά λουλούδια που ζωγραφίσαμε. Αν θέλουμε μπορούμε να εκτυπώσουμε μερικά έτοιμα σχέδια. Καλύπτουμε το ξυλάκι από σουβλάκι με πράσινο σύρμα πίπας. Εναλλακτικά για μίσχο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολύχρωμα καλαμάκια.Έτοιμο το βάζο μας!

Πίσω από κάθε λουλούδι μπορούμε να γράψουμε και από μια ευχή για την επομένη Πρωτομαγιά!

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ

Άν δεν μαζέψουμε λουλούδια για να φτιάξουμε το στεφάνι μας, μπορούμε να το ζωγράφισουμε ή να το κατασκευάσουμε με απλά υλικά στο σπίτι. Θα χρειαστούμε ένα χάρτινο πιάτο, μια αυγοθήκη, χρώματα, κόλλες και πολύχρωμα χαρτόνια.

Αν έχουμε ένα κομμάτι σύρμα ή μια συρμάτινη κρεμάστρα, με παλιά περιοδικά, εφημερίδες, χρώματα και πολύχρωμα χαρτόνια το στεφάνι μας μπορεί να γίνει ακόμη πιο εντυπωσιακό!

Καλύπτουμε την εφημερίδα με πράσινο γκοφρέ ή την βάφουμε πράσινη με τέμπερες. Στερεώνουμε πάνω ψεύτικα λουλούδια ή κολλάμε λουλούδια που ζωγραφίσαμε. Σχέδια λουλουδιών θα βρείτε εδώ:https://gr.pinterest.com/pin/830069775059182415/.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

Αν καταφέρουμε και βγούμε μια βόλτα στη φύση για να μαζέψουμε λουλούδια για το στεφάνι μας, είναι μια καλή ευκαιρία με όσα περισσέψουν να ξεκινήσουμε το δικό μας βιβλίο των λουλουδιών! Αποξηραίνουμε όσα λουλούδια δεν χρησιμοποιήσουμε ανάμεσα σε φύλλα παλιών περιοδικών ή εφημερίδων. Αγοράζουμε ένα φυτολόγιο και εξηγούμε στα παιδιά πώς το χρησιμοποιούμε. Διακοσμούμε το εξώφυλλο αν θέλουμε,και συζητάμε τον τρόπο με τον οποίο θα τοποθετήσουμε τα λουλούδια. Να τα χωρίσουμε σε κατηγορίες ή να τα βάλουμε τυχαία; Αν τα χωρίσουμε σε κατηγορίες με τι κριτήριο θα το κάνουμε; Ανά χρώμα, μέγεθος ,είδος; Εκτός από το όνομα του λουλουδιού θα γράφουμε και κάποιες πληροφορίες για αυτό;

Δείτε το φετινό στεφάνι του Παραμυθόσπιτου και παίξτε με τα λουλούδια εδώ (πατήστε στην εικόνα):

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

0 σχόλια

  • kollia

    Μπράβο συγχαρητήρια !!! Υπέροχες ιδέες!!! Μακάρι οι γονείς να διαθέτουν περισσότερο χρόνο για τα παιδιά τους επιτέλους δημιουργικό και παιδαγωγικό συνάμα κι η σελίδα βοηθάει πολύ σ αυτό!!! Έτοιμες προτάσεις για εύκολη απασχόληση,που όμως συγχρόνως καλλιεργούν τη φαντασία των παιδιών και τα προετοιμάζουν για τη ζωή τους!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)