Uncategorized,  Δραστηριότητες,  ζώα

Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων γιορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου. Η ευαισθητοποίηση των παιδιών από μικρή ηλικία σε τέτοια θέματα είναι σημαντική. Εκπαιδευτικοί και γονείς μπορούν να ξεκινήσουν μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα. Η καθοδήγηση της συμπεριφοράς των παιδιών απέναντι στα ζώα, η γνωριμία με τα απειλούμενα είδη ζώων και η κατανόηση της αλληλεξάρτησης των διάφορων οικοσυστημάτων είναι μερικά από τα θέματα που μπορούμε να θίξουμε.

Οδηγός μας στην έναρξη αυτού του διαλόγου στην προσχολική τάξη θα είναι δύο βιβλία. Στο ένα θα γνωρίσουμε ένα αγαπημένο κατοικίδιο και στο άλλο θα δούμε κατάλληλους και λάθος τρόπους συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα.

Πόσο μ’αρέσει… το κατοικίδιό μου

Υπάρχουν τόσα πράγματα που μ’ αρέσει να κάνω με το κατοικίδιό μου. Να παίζω μαζί του, να το φροντίζω και να το αγαπώ.

Πόσα είναι αυτά που κάνουμε μαζί με το κατοικίδιό μας; Και τελικά ποιο είναι το καλύτερο κατοικίδιο;

Στις Σημειώσεις για γονείς και κηδεμόνες, στο τέλος του βιβλίου, θα βρείτε χρήσιμες σκέψεις και συμβουλές.

Οι ουρές δεν είναι για να τις τραβάμε

Μπορεί τα κατοικίδια να μη μιλούν με λέξεις, όμως επικοινωνούν με άλλους τρόπους. Αυτό το βιβλίο προτρέπει τα παιδιά να παρατηρήσουν και να κατανοήσουν τη γλώσσα του σώματος που χρησιμοποιούν τα ζώα, τις εκφράσεις τους, τις φωνές τους. Τα παιδιά μαθαίνουν ότι το πείραγμα ενοχλεί τα ζώα. Αντίθετα, αν επιλέξουν να τους συμπεριφέρονται με ευγένεια, γλυκύτητα και σεβασμό, θα κερδίσουν μια ζεστή, τρυφερή σχέση, μια σχέση ζωής που θα τα κάνει να σέβονται κάθε ζωντανό πλάσμα.
Το βιβλίο αυτό γράφτηκε για να διαβάζεται δυνατά και να γίνεται αντικείμενο κουβέντας ανάμεσα στους μεγάλους και τα παιδιά. Στο τέλος του βιβλίου οι ενήλικες θα βρουν θέματα για συζήτηση, χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις, πληροφορίες, προτάσεις για δραστηριότητες.

Προτεινόμενες δραστηριότητες:

Η δική μας αφίσα

Σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι ή χαρτί του μέτρου σχεδιάζουμε τη δική μας αφίσα. Κάνουμε κολάζ με διάφορες εικόνες ζώων και στο κέντρο της αφίσας μας γράφουμε το δικό μας σύνθημα για την ημέρα των ζώων.

Εναλλακτικά:

  • Η αφίσα μας μπορεί να έχει ως θέμα απειλούμενα είδη ζώων
  • Το θέμα της αφίσας μπορεί να είναι η σωστή συμπεριφορά απέναντι στα ζώα

Μια άλλη ωραία ιδέα:

Το αναμνηστικό μας

Παντομίμα ζώων

Η παντομίμα είναι ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια μίμησης των παιδιών για αυτό και δεν μπορούμε να μην τη συμπεριλάβουμε. Χρησιμοποιούμε εικόνες ζώων και το παιχνίδι ξεκινάει! Μιμούμαστε τις κινήσεις και τους ήχους των ζώων κι αν το παιχνίδι μας συνεπάρει γρήγορα θα γίνει θεατρικό.

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)