3+ ετών,  Uncategorized,  Ξένοι συγγραφείς,  Χριστουγεννιάτικα

Ο Ξυλαράκης

Ο Ξυλαράκης
Συγγραφέας: Julia Donaldson                              Εικονογράφος: Axel Scheffler
Εκδόσεις: Ίκαρος
Συγγραφέας: Julia Donaldson Εικονογράφος: Axel Scheffler
Εκδόσεις: Ίκαρος
Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ο Ξυλαράκης με την γυναίκα του και τα τρία του παιδιά ζουν ευτυχισμένα στον κορμό ενός δέντρου. Ένα ανοιξιάτικο πρωινό ο Ξυλαράκης, που είναι ένα ξύλινο κλαδάκι, χαιρετά την οικογένεια του και βγαίνει για ένα πρωινό περίπατο. Εκείνη την μέρα αρχίζει η μεγάλη περιπέτεια του Ξυλαράκη.

Όλα ξεκινούν με ένα σκύλο που μπερδεύει τον Ξυλαράκη με τα κλαδιά που παίζει συνήθως. Ο σκύλος πήρε τον Ξυλαράκη μακριά από το σπίτι του. Κάθε προσπάθεια του ήρωα μας να βρει το δρόμο για το σπίτι, είναι η αρχή μιας νέας περιπέτειας. Οι εποχές εναλλάσσονται και ο Ξυλαράκης περνάει ποτάμια, θάλασσες, συναντά παιδιά και μεγάλους που ο καθένας με την φαντασία του τον χρησιμοποιεί για κάτι διαφορετικό!

Ο Ξυλαράκης
Συγγραφέας: Julia Donaldson                              Εικονογράφος: Axel Scheffler
Εκδόσεις: Ίκαρος

Η άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο τελείωσαν, αλλά οι περιπέτειες του ήρωα συνεχίζονται. Ο χειμώνας ήρθε και πλησιάζουν τα Χριστούγεννα. Ο Ξυλαράκης το μόνο που θέλει είναι να γυρίσει σπίτι του, για να περάσει τα Χριστούγεννα μαζί με την οικογένειά του. Ο Ξυλαράκης κουρασμένος, αποκοιμιέται σε ένα σωρό με ξύλα που θα καούν σε ένα τζάκι. Πως καταφέρνει να γλιτώσει την φωτιά και να φτάσει σπίτι του για τα Χριστούγεννα; Μα φυσικά με ένα Χριστουγεννιάτικο θαύμα!

Το Παραμυθόσπιτο το ξεχώρισε γιατί:

Η Julia Donaldson χρησιμοποιεί ομοιοκατάληκτο λόγο που χαρίζει ρυθμική ροή στην εξέλιξη της ιστορίας. Η ευρηματικότητα της ομοιοκαταληξίας σε συνδυασμό με την πρωτοτυπία της πλοκής και το στοιχείο της έκπληξης συνθέτουν μια παιδική ιστορία που σαγηνεύει το μικρό αναγνώστη. Δύο είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της πλοκής: το απροσδόκητο και το απρόσμενο.

Η επιλογή του ήρωα είναι εντελώς απροσδόκητη. Ποιός θα φανταζόταν ότι ένα κλαδάκι μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής σε μια ιστορία; Κάθε νέα περιπέτεια του ήρωα, είναι και μια νέα έκπληξη! Πόσα ακόμη μπορούν να του συμβούν; Θα τα καταφέρει; Θα έχει γυρίσει σπίτι του για τα Χριστούγεννα; Κάθε νέο επεισόδιο εντείνει την αγωνία και την ανυπομονησία του παιδιού για το τέλος της ιστορίας. Η κορύφωση της ιστορίας, συμβαίνει στο κατάλληλο και πιο επικίνδυνο σημείο. Και συνδυάζεται με την πιο απρόσμενη λύση-έκπληξη. Η Julia Donaldson καταφέρνει να σε συνεπάρει. Η ιστορία της απορρόφα την προσοχή σου, σε κάνει να αγωνιάς και σε εκπλήσσει με το πιο απρόσμενο τέλος!

Ο Ξυλαράκης
Συγγραφέας: Julia Donaldson                              Εικονογράφος: Axel Scheffler
Εκδόσεις: Ίκαρος

Η εναλλαγή των εποχών είναι ένα ακόμη εξαιρετικό γνώρισμα του βιβλίου. Μας δίνει την αφορμή να συζητήσουμε με τα παιδιά τόσο για την διαδοχή των εποχών, όσο και για την έννοια του χρόνου. Μέσα από τις περιπέτειες του ήρωα γίνεται αντιληπτό το γεγονός ότι ο χρόνος περνάει. Τα σημεία – ορόσημα που μας βοηθούν να το αντιληφθούμε είναι οι εποχές που διαδέχονται η μια την άλλη. Αν θέλουμε να εξηγήσουμε που πάει ο παλιός ο χρόνος που φεύγει, να μια καλή ευκαιρία.

Η εικονογράφηση του Axel Scheffler δίνει ζωή και πραγματικές διαστάσεις στην ιστορία. Ο εικονογράφος της σειράς βιβλίων “Τικ και Τέλα” για μια ακόμη φορά προσωποποιεί ήρωες, με έντονη εκφραστικότητα. Οι μικροί αναγνώστες αναγνωρίζουν κάθε συναίσθημα στα πρόσωπα των ηρώων. Η αποτύπωση της πλοκής μέσα από τις εικόνες είναι τόσο ακριβής που το παιδί μπορεί να αναδιηγηθεί την ιστορία “διαβάζοντας” μόνο τις εικόνες. Ο συγχρονισμός εικόνας-κειμένου είναι άμεσος. Οι λεπτομέρειες των εικόνων παρέχουν πλούτο πληροφοριών. Τα στοιχεία που μας δίνουν μπορούν να αξιοποιηθούν για να συζητήσουμε για την εναλλαγή των εποχών, αλλά και να δούμε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με ένα κλαδάκι. Με αφορμή αυτά ας σκεφτούμε μερικά ακόμη!

Και το σημαντικότερο…
Ο Ξυλαράκης
Συγγραφέας: Julia Donaldson                              Εικονογράφος: Axel Scheffler
Εκδόσεις: Ίκαρος

Τέλος, το πιο σημαντικό. Η Julia Donaldson καταφέρνει με τον πιο αναπάντεχο τρόπο να μας μιλήσει για το νόημα των Χριστουγέννων και την αξία της οικογένειας. Χριστούγεννα είναι ο Άγιος Βασίλης, τα δώρα, τα στολίδια, το φωτεινό αστέρι, η χρυσόσκονη και τα ξωτικά. Όμως, τελικά όλα αυτά, όταν είσαι μακριά από τους ανθρώπους που αγαπάς δεν είναι και τόσο γιορτινά. Γιατί Χριστούγεννα είναι οι άνθρωποι που αγαπάμε. Η χαρά που μοιραζόμαστε όταν τα ζούμε όλα αυτά μαζί. Η χριστουγεννιάτικη ευχή του Ξυλαράκη και της οικογένειας του, είναι να περάσουν μαζί τα Χριστούγεννα. Και το θαύμα γίνεται.

Ξεφυλλίστε το βιβλίο εδώ: https://issuu.com/ikarosbooks/docs/9789605720674

Δραστηριότητες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ: https://www.stickmanofficial.com/activities/

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)