3+ ετών,  4 + ετών,  Uncategorized,  Βιβλία,  Ξένοι συγγραφείς

Ο μεγάλος θυμός

Συγγραφή: Mireille d’ Allance
Εικονογράφηση: Mireille d’ Allance
Εκδόσεις: Ηλίβατον

“Ο μεγάλος θυμός ” είναι ένα παραμύθι με πρωταγωνιστή ένα αγόρι και ένα κόκκινο τέρας. Στο πρόσωπο του Μάριου, του κεντρικού ήρωα, συναντάμε κάθε μικρό αναγνώστη. Το κόκκινο τέρας είναι το αίσθημα του θυμού που συναντάμε σε κάθε άνθρωπο. Ο Μάριος και το συμπαθέστατο κόκκινο τέρας, που μικραίνει και μεγαλώνει, παρουσιάζουν παραστατικά, με μια εξαιρετική μεταφορά το συναίσθημα του θυμού.

“Ο μεγάλος θυμός ” βοηθά τα παιδιά να αναγνωρίσουν το δικό τους θυμό, να τον αποδεχτούν και τέλος να τον διαχειριστούν. Το μικρό κόκκινο τέρας του Μάριου, που σταδιακά θα γίνει τεράστιο, ξεκινά εκνευρισμένο και καταλήγει εκτός ελέγχου. Μιλάει άσχημα στο μπαμπά, εκνευρίζεται, βροντάει πόρτες, γεμίζει λάσπες και πετάει πράγματα. Συμπεριφορές γνώριμες στην προσχολική ηλικία όπου το παιδί μαθαίνει να αναγνωρίζει και ελέγχει τα συναισθήματά του.

O θυμός δρα χωρίς τον έλεγχο μας και κάνει πράγματα που συνήθως δεν επιθυμούμε στα αλήθεια. Πράγματα για τα οποία θα μετανιώσουμε μόλις ηρεμήσουμε. Ουσιαστικά ο θυμός στρέφεται εναντίον μας. Για αυτό και είναι το αρνητικό συναίσθημα που δυσκολεύει περισσότερο μικρούς και μεγάλους στη διαχείριση. Η εξάσκηση στη διαχείριση του θυμού από μικρή ηλικία είναι ένα αναντικατάστατο εφόδιο για το μέλλον του κάθε παιδιού.

Το βιβλίο αυτό λειτουργεί ως οδηγός στις πρώτες ασκήσεις αναγνώρισης και διαχείρισης του θυμού. Μέσα από την ιστορία αναγνωρίζουν το συναίσθημα, της εκφάνσεις του και τα αποτελέσματα του. Διασκεδάζουν με το κόκκινο τέρας που δεν φαντάζει τρομερό αλλά αστείο. Η κωμική μορφή του θυμού είναι σημαντικό εφόδιο για την μετέπειτα διαχείρισή του. Αφού δεν είναι τρομακτικός αλλά αστείος , άρα δεν θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί στην συνέχεια.

Δρατηριότητες για την διαχείριση του θυμού μέσα από το βιβλίο

Το θυμόμετρο

Το βιβλίο συνοδεύεται από ένα θυμόμετρο. Με το θυμόμετρο τα παιδιά μπορούν να μετρήσουν έμπρακτα την ένταση του θυμού τους. Από την ηρεμία όπου ο θυμός είναι κλεισμένος μέσα στο κουτί, μέχρι την οργή όπου το κόκκινο τέρας του θυμού δρα ανεξέλεγκτο. Αν θέλετε μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας μετρητή συναισθημάτων:

Το κουτί του θυμού

Ο Μάριος στην ιστορία μας κλείνει σε ένα μπλε κουτί το θυμό για να τον εξαφανίσει. Έτσι κι εμείς μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας κουτί του θυμού στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε αγαπημένα αντικείμενα που μας ηρεμούν.

Ένα μπαλόνι γεμάτο θυμό

Χρησιμοποιώντας ένα μπαλόνι δείχνουμε στα παιδιά το “φούσκωμα” και το “ξεφούσκωμα” του θυμού. Το μπαλόνι φουσκώνει και τότε ο θυμός μεγαλώνει. Όταν όμως αφήνουμε το μπαλόνι, εκείνο αδειάζει από αέρα και ο θυμός ξεφουσκώνει.

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)