
Ο επιθεωρητής Φλόκος: Η υπόθεση του χαμένου φρυδιού

Εικονογράφος: Λαμ Σαμ Κρις Εκδόσεις: Πατάκη
Ο επιθεωρητής Φλόκος: Η υπόθεση του χαμένου φρυδιού είναι μια ιστορία μυστήριου για παιδιά. Ο γάτος ντετεκτιβ Φλόκος μαζί με τον σκύλο – βοηθό του Νέλσον αποφασίζουν να πάνε μια βόλτα από το μουσείο. Εκεί τους περιμένει ένα νέο μυστήριο. Το πορτρέτο του ναυάρχου είναι διαφορετικό. Λείπει το φρύδι του! Θα καταφέρουν ο παγκοσμίου φήμης ντετέκτιβ Φλόκος και ο βοηθός του να λύσουν το μυστήριο; Θα παρατηρήσουν τα στοιχεία που υπάρχουν στις αίθουσες του μουσείου;
Οι δύο πρωταγωνιστές αυτής της παιδικής σειράς μυστηρίων, ο επιθεωρητής Φλόκος και ο Νέλσον, έχουν στοιχεία των δύο διασημότερων ντετέκτιβ όλων των εποχών, του Σέρλοκ Χόλμς και του Ηρακλή Πουαρό. Η σχέση μεταξύ των δύο ηρώων είναι αντίστοιχη αυτής του Σέρλοκ Χόλμς με τον βοηθό του Γουάτσον. Τα μουστάκια του γάτου επιθεωρητή Φλόκο που μυρμηγκιάζουν από περιέργεια φέρνουν στο νου μας το περίφημο μουστάκι του Ηρακλή Πουαρό. Ο τρόπος ομιλίας και το ντύσιμο εποχής ενδυναμώνουν αυτή την σύνδεση.

Η υπόθεση του χαμένου φρυδιού, παρότι μυστήριο, έχει πλάκα. Το κωμικό στοιχείο συνοδεύει τις περιπέτειες των δύο ηρώων. Η επιλογή της φύσης των ηρώων δεν είναι τυχαία. Ένας γάτος ντετέκτιβ λύνει δύσκολες υποθέσεις με την ευστροφία και την πονηριά του. Ένας σκύλος βοηθός εντοπίζει και ακολουθεί τα ίχνη. Για σταθείτε όμως μήπως τελικά ο επιθεωρητής δεν είναι και τόσο «γάτος»; Μήπως αυτός που εξιχνιάζει τις υποθέσεις είναι ο σκύλος βοηθός; Σε αυτό το σημείο θυμόμαστε τον γνωστό αστυνόμο Σαίνη όπου η εξιχνίαση των υποθέσεων θα ήταν αδύνατη χωρίς την συμβολή της μικρής του ανιψιάς.

Το κείμενο, στην άριστη απόδοση του Φίλιππου Μανδηλαρά, περιγράφει την επίλυση της υπόθεσης βήμα βήμα. Το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται περιλαμβάνει όρους που συναντάμε στα βιβλία μυστηρίου και εκφράσεις που παραπέμπουν στους δύο γνωστότερους ντετέκτιβ όλων των εποχών, τον Σέρλοκ Χόλμς και τον Ηρακλή Πουαρό.
Εικονογράφηση
Η εικονογράφηση του βιβλίου είναι αυτή που δίνει ζωή στην υπόθεση. Όλη η πορεία της έρευνας, τα στοιχεία και οι εκφράσεις ερευνητών και υπόπτων γίνονται φανερά στο παιδί αναγνώστη μέσω των εικόνων. Κείμενο και εικόνα συνομιλούν και συνδιαλέγονται μέχρι να φτάσουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Το ντύσιμο των ηρώων με τις ρεντικότες τα υμίψηλα καπέλα και τα παπιγιόν μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο, την περίοδο δράσης του Σερλοκ Χόλμς. Το κοινό ακόμη και οι πίνακες του μουσείου, με τις εκφράσεις τους καταδεικνύουν το συναίσθημα της κοινής γνώμης κατά την εξέλιξη μιας υπόθεσης. Η χρωματική παλέτα είναι χαρούμενη και η εικονογράφηση έχει παιχνιδιάρικη διάθεση.

Ο εσωτερικός χώρος του μουσείο είναι το σκηνικό της ιστορίας. Η εικονογράφηση μας ξεναγεί στις αίθουσες του μουσείου και παρέχει πληθώρα πληροφοριών στα παιδιά για την διαρρύθμιση και τα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στα μουσεία. Με σημείο εκκίνησης τις εικόνες μπορούμε να συζητήσουμε με τα παιδιά για το μουσείο και το ρόλο του ως φορέα πολιτισμού.
Ο επιθεωρητής Φλόκος: Η υπόθεση του χαμένου φρυδιού είναι μια αστεία ιστορία μυστηρίου για παιδιά. Οι πολλαπλές διακειμενικές αναφορές και η εικονογράφηση δημιουργούν έναν πολυδιάστατο βιβλίο. Οι δύο πρωταγωνιστές είναι ακαταμάχητοι και η υπόθεση του βιβλίου, ένα μυστήριο!

