3+ ετών,  Uncategorized,  διάστημα,  Δραστηριότητες,  Ξένοι συγγραφείς,  φιλία

Ο δρόμος για το σπίτι

Συγγραφέας & Εικονογράφος: Oliver Jeffers Σελίδες: 32 Εκδόσεις: Ίκαρος

Μια φορά και ένα καιρό, ένα αγόρι και ένας εξωγήινος συναντιούνται στο φεγγάρι. Δεν πρόκειται όμως για μια προγραμματισμένη συνάντηση, αλλά για μια διπλή μηχανική βλάβη αεροσκαφών. Για να καταφέρουν να επισκευάσουν τα αεροσκάφη τους, οι δύο μικροί εξερευνητές πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Η συνεργασία των δύο ηρώων θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα και θα γεννήσει μια νέα φιλία, μαζί με ένα νέο πρόβλημα. Πώς θα ξαναβρεθούν οι καινούργιοι φίλοι;

Ο δρόμος για το σπίτι είναι ένα βιβλίο για την συνεργασία και τη φιλία. Ένα βιβλίο όπου η διαφορετικότητα του καθενός είναι χάρισμα και η φιλία είναι αμοιβαία. Οι μικροί μας ήρωες αναπτύσσουν μια σχέση ισότητας, χωρίς ίχνος ανταγωνισμού. Άλλωστε οι λύσεις σε όλα τα προβλήματα δίνονται πιο εύκολα, όταν τα μοιραστούμε με κάποιον. Όταν συνεργαστούμε, όταν προσπαθούμε μαζί και όταν δεν τα παρατάμε μέχρι να τα καταφέρουμε.

Η φιλία για τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας είναι η πρώτη μορφή κοινωνικής σχέσης που αναπτύσσουν με τους συνομηλίκους τους, χωρίς την καθοδήγηση των μεγάλων. Αποτελεί το επίκεντρο της κοινωνικής τους ζωής και συνυφαίνεται άμεσα με το παιχνίδι, την αγαπημένη και βασική τους ασχολία. Η συνεργασία στο παιχνίδι, στο σχολείο, στο πάρκο για την επίτευξη των στόχων του κάθε παιχνιδιού γεννά τις πρώτες φιλίες των παιδιών. Η ιστορία του βιβλίου ταυτίζεται με τα βιώματα των παιδιών και τους θυμίζει πόσο σημαντικό είναι το δώρο της φιλίας, ειδικά όταν συνοδεύεται από τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ φίλων.

Έχουμε μια διαστημική ιστορία που περιλαμβάνει μερικά από τα αγαπημένα στοιχεία των παιδιών. Το διάστημα και όσο μυστήρια και μαγικά περιλαμβάνει, το χιούμορ και οι ελκυστικές εικόνες που τους επιτρέπουν να παρακολουθούν με ευκολία την εξέλιξη της ιστορίας. Η ξενοιασιά , η παιδική αθωότητα και η ανάμειξη του πραγματικού και φανταστικού κόσμου των παιδιών κυριαρχούν σε κάθε σελίδα. Ο μικρός αναγνώστης νιώθει ότι αυτό το βιβλίο βγήκε από το μυαλό του. Η αμεσότητα των συναισθημάτων, οι απλές ρεαλιστικές αλλά παράλληλα μη λογικές λύσεις, που βασίζονται στην “παιδική” φυσική, παρουσιάζονται με χιούμορ αλλά και σοβαρότητα. Το παιδί αισθάνεται ότι οι ήρωες κάνουν επιλογές που θα έκανε και το ίδιο. Η ανωνυμία των ηρώων ευνοεί την ταύτιση των παιδιών, και το ανοιχτό τέλος τους προσκαλεί να συνεχίσουν την ιστορία με όποιο τρόπο θέλουν.

Εικονογράφηση

Η εικονογράφηση του βιβλίου αποτυπώνει τον κόσμο του διαστήματος όπως ακριβώς θα τον φανταζόταν ένα παιδί. Ο μοναδικός χαρακτήρας των εικόνων του Jeffers σε μεταφέρει σε ένα κόσμο παραμυθένιο, αγνό, τρυφερό, σε ένα κόσμο που κάθε παιδί νιώθει ασφαλές και τα πάντα είναι δυνατά. Οι εικόνες για πράγματα και καταστάσεις της καθημερινότητας, αποτυπώνονται ρομαντικά όπως ακριβώς έχουν δομήσει τα παιδιά τα νοητικά σχήματα για αυτές τις έννοιες στο μυαλό τους, μέσα από τα βιώματά τους, τα παιδικά προγράμματα και τα παραμύθια. Μια αίσθηση ρετρό με μια μικρή δόση νοσταλγίας κρύβεται μέσα στις εικόνες. Η εικονογράφηση και το κείμενο ανακατεύονται και γίνονται ένα μέσα στις σελίδες του βιβλίου. Τα δύο στοιχεία αυτά είναι ισάξια, και η δυναμική αλληλεπίδραση ανάμεσά τους μας διηγείται την ιστορία.

Θα βρείτε το “Ο δρόμος για το σπίτι” : https://ikarosbooks.gr/660-o-dromos-gia-spiti.html

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δραστηριότητες για το διάστημα που μπορείτε να πραγματοποιήσετε με αφορμή το βιβλίο θα βρείτε εδώ:

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

2 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)