4 + ετών,  Uncategorized,  Έλληνες συγγραφείς,  ζώα,  Χειμώνας

Ο µεγάλος χνουδωτός

Συγγραφή:  Γιολάντα Τσορώνη- Γεωργιάδη
Έκδοση: Εκδόσεις Σαββάλας

Ο µεγάλος χνουδωτός είναι η τρυφερή ιστορία μια πολικής αρκούδας και δύο παιδιών. Στην παγωμένη Γροιλανδία η μικρή Σίρα πρέπει να πάει για ψάρεμα γιατί η μαμά της αρρώστησε και δεν μπορεί να πάει η ίδια. Έτσι παίρνει μαζί της τον μικρό της αδερφό, Ίβικ και πηγαίνει για ψάρεμα στον πάγο.

Η Σίρα πιάνει πολλά ψάρια, αλλά ο μικρός Ίβικ ταΐζει με αυτά τον μεγάλο, χνουδωτό αρκούδο που τους ακολουθεί. Όμως μια χιονοθύελλα πλησιάζει και τα δύο αδέρφια πρέπει να γυρίσουν γρήγορα σπίτι. Δυστυχώς, δεν προλαβαίνουν για αυτό βρίσκουν καταφύγιο σε μια σπηλιά. Τα δύο αδέρφια αποκοιμιούνται στη σπηλιά, αλλά ξυπνάμε σπίτι. Μήπως είδατε αν αυτός που τους βοήθησε ήταν άσπρος, μεγάλος και χνουδωτός;

Η ιστορία του μεγάλου και χνουδωτού μας ταξιδεύει στην παγωμένη Γροιλανδία. Οι μικροί αναγνώστες έρχονται σε επαφή με έναν διαφορετικό πολιτισμό και μια ανοίκεια φιλοσοφία ζωής. Γνωρίζουν τα ιγκλού και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων αυτών των περιοχών. Παρατηρούν τα ζεστά, χοντρά ρούχα και τις γούνες. Πηγαίνουν για ψάρεμα στον πάγο με τη Σίρα και τον Ίβικ και αντιμετωπίζουν μαζί τους τις δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Προτεινόμενη δραστηριότητα

Μπορούμε να εντοπίσουμε την Γροιλανδία στο χάρτη και με το δραματικό παιχνίδι να μιμηθούμε τον τρόπο ζωής των κατοίκων των παγωμένων περιοχών. Εμείς φτιάξαμε και τα δικά μας ιγκλού με τουβλάκια αλλά και σε χαρτί με ψεύτικο χιόνι.

Η περιπέτεια των δύο αδερφών είναι ένα σενάριο που αγαπητό στα παιδιά. Η παρουσία του αρκούδου που γίνεται αντιληπτή μόνο από το μικρό αγόρι και τον αναγνώστη είναι το στοιχείο που γοητεύει το παιδί. Η αντίθεση ανάμεσα στην περιγραφή και τον χαρακτήρα του αρκούδου είναι το απροσδόκητο κομμάτι της πλοκής που μας δίνει ένα ακόμα θέμα συζήτησης. Η εμφάνιση δεν καθορίζει το χαρακτήρα κάποιου.

Ο “κρυμμένος” πρωταγωνιστής της ιστορίας, ο πολικός αρκούδος μας προσκαλεί να μάθουμε περισσότερα για τη ζωή αυτού του ξεχωριστού είδους. Τα πολικά ζώα είναι ένα ακόμη θέμα που μπορούμε να εξερευνήσουμε με σημείο εκκίνησης το βιβλίο.

Δραστηριότητα: Η πολική αρκούδα

Η εικονογράφηση είναι εξαιρετική. Με παραμυθένια αύρα σε τόνους του μπλε και του γαλάζιου μας μεταφέρει στο χιονισμένο και παγωμένο σκηνικό της ιστορίας. Οι μορφές των ηρώων είναι χαριτωμένες και εκφραστικές. Με πολλές λεπτομέρειες μας παρέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον τόπο στον οποίο λαμβάνει χώρα η ιστορία.

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)