3+ ετών,  Uncategorized,  Έλληνες συγγραφείς,  ζώα,  κατασκευές

Οχ χταπόδι, λάθος πόδι!

 Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου Εικονογράφος: Πέτρος Μπουλούμπασης Εκδόσεις: Παπαδόπουλος Σελίδες: 32

Υπάρχει στο βυθό ένα χταπόδι με οχτώ επαγγέλματα! Την ιστορία του θα την διαβάσεις στο βιβλίο: ” Οχ χταπόδι, λάθος πόδι!”. Ο Γιάννος είναι ένα συνηθισμένο χταπόδι με οχτώ πόδια. Ο Γιάννος όταν ήταν μικρός είχε οχτώ πόδια που έπαιζαν και μεγάλωναν μαζί. Όμως όταν μεγάλωσε κάθε πλοκάμι επέλεξε διαφορετικό επαγγελματικό δρόμο. Πλοκάμι- μάγειρας, πλοκάμι- γιατρός, πλοκάμι -κομμωτής και άλλα πολλά. Τι γίνεται όμως όταν τα πλοκάμια μπερδεύονται και ασχολείται το καθένα με διαφορετική δουλειά από αυτή που έχει στην πραγματικότητα;

Το πλοκάμι-κομμωτής παίρνει τη θέση από το πλοκάμι- φωτογράφο και κουρεύει τους πελάτες που ήρθαν να φωτογραφηθούν! Το πλοκάμι-γιατρός μπορεί να ξεκινάει το μαγείρεμα και το μπέρδεμα των πλοκαμιών δεν έχει τελειωμό! Οι πελάτες γελάνε και διαμαρτύρονται με κέφι και λέγοντας κάθε φορά: ” Οχ χταπόδι, λάθος πόδι!” Τότε ο Γιάννος το χταπόδι μαζεύει τα πλοκάμια του, τα ψευτομαλώνει τρυφερά και τα στέλνει το καθένα στην σωστή δουλειά. Άλλωστε όλοι οι πελάτες και γνωστοί αγαπούν αληθινά τον φίλο τους το Γιάννο και δεν θυμώνουν ποτέ με τα μπερδέματα αυτά. Γιατί οι πραγματικοί φίλοι μας αποδέχονται όπως πραγματικά ήμαστε. Με τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία μας.

Το ” Οχ χταπόδι, λάθος πόδι!” είναι μια ευρηματική, φανταστική ιστορία γεμάτη χιούμορ και επαγγέλματα. Η χρήση της ομοιοκαταληξίας και η επανάληψη της φράσης ” Οχ χταπόδι, λάθος πόδι!” ως πρότασης κατακλείδας κάθε περιστατικού προσδίδουν ζωντάνια, ρυθμό και αμεσότητα στην αφήγηση. Δημιουργούν ένα σταθερό αφηγηματικό μοτίβο που εξασφαλίζει την συμμετοχή των παιδιών στην ανάγνωση του βιβλίου. Η επανάληψη και η σταθερότητα του μοτίβου είναι στοιχεία βασικά στο παιχνίδι των παιδιών. Είναι τα σημεία αναφοράς της ιστορίας που προσκαλούν το παιδί στο παιχνίδι του βιβλίου. Διασκεδάζουν τα παιδιά και χωρίζουν το κείμενο σε μικρές, νοητές, νοηματικές ενότητες. Τα παιδιά γελούν, εντοπίζουν τις λεπτομέρειες στην αφήγηση και φυσικά επαναλαμβάνουν την φράση -τίτλο του βιβλίου: ” Οχ χταπόδι, λάθος πόδι!”. Η ιστορία του Γιάννου ψυχαγωγεί τα παιδιά, τους παρέχει μια μεγάλη ποικιλία ερεθισμάτων και το σημαντικότερο παίζει μαζί τους.Εικονογράφηση

Η εικονογράφηση συμπληρώνει, ανατρέπει και ενώνεται με το κείμενο. Αποκαλύπτει επιπλέον πληροφορίες για την πλοκή, κάνει χιούμορ με το κείμενο και κάποιες φορές μας φανερώνει μια αντίθετη εικόνα. Τα γράμματα του κείμενου λειτουργούν και αυτά ως μέρος των εικόνων. Αλλάζουν χρώματα και γραμματοσειρές ανάλογα με αυτό που θέλουν να πουν και κάποιες φορές τα εντοπίζουμε και μέσα στις εικόνες. Η κύρια γραμματοσειρά του κειμένου θυμίζει κείμενο γραμμένο σε γραφομηχανή. Η αισθητική της γραμματοσειράς ουσιαστικά συμπληρώνει την αισθητική της εικονογράφησης. Η εικονογράφηση κινείται σε φυσικούς τόνους με χρώματα ζωηρά, αλλά όχι έντονα. Έχει γραμμές από μολύβι, κηρομπογιές και κιμωλία. Σχήματα και σχέδια από παιδικές ζωγραφιές που ανταποκρίνονται στην αισθητική και την φαντασία των παιδιών. Οι εικόνες είναι χαρούμενες με μια δόση νοσταλγίας από παλιά αγαπημένη ασπρόμαυρη ταινία.

Το ” Οχ χταπόδι, λάθος πόδι!” είναι ένα βιβλίο που τα παιδιά θα σας ζητήσουν να το ξαναδιαβάσετε. Το χιούμορ και η πρωτοτυπία, το απρόσμενο της πλοκής του κερδίζουν το γέλιο των παιδιών. Είναι μια διαφορετική, παιχνιδιάρικη ιστορία για ένα χταπόδι, μια γνωριμία με τα επαγγέλματα και την αξία τους. Παράλληλα είναι μια ιστορία που μας μιλά για την αποδοχή, την φιλία και την διαφορετικότητα. Για τα πλοκάμια που ενώ μεγάλωσαν μαζί και ανήκουν στο ίδιο χταπόδι το καθένα είναι διαφορετικό. Για την φιλία και την αποδοχή καθώς όλοι δέχονται τον Γιάννο όπως ακριβώς είναι. Ένα χταπόδι με οχτώ πλοκάμια με ξεχωριστά επαγγέλματα που μπερδεύονται. Αυτό όμως που συναρπάζει τον μικρό αναγνώστη είναι ότι τα πάντα είναι δυνατά όταν ταξιδεύουμε με την φαντασία μας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το χταπόδι και τα επαγγέλματα είναι οι δύο βασικές θεματικές του βιβλίου. Με άξονα αυτές και τις πληροφορίες που μας δίνονται μπορούμε να σχεδιάσουμε πολλές δραστηριότητες. Το Παραμυθόσπιτο σας προτείνει:

ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΧΤΑΠΟΔΙΑ

Φτιάξε το δικό σου χταπόδι. Δώσε του ένα όνομα και ένα επάγγελμα. Παίξε μαζί του και αν έχεις όρεξη γράψε και ζωγράφισε την ιστορία του.

ΤΑ 8 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ

Εντόπισε τα 8 διαφορετικά επαγγέλματα που επέλεξαν τα 8 πλοκάμια του Γιάννου. Ψάξε στο σπίτι για αντικείμενα που σχετίζονται με αυτές τις δουλειές. Τα βρήκες; Τώρα βγάλε 8 διαφορετικές φωτογραφίες όπου παριστάνεις ότι ασχολείσαι με αυτά τα 8 επαγγέλματα. Δείξε τις φωτογραφίες στους φίλους ή την οικογένειά σου και ζήτησε τους να μαντέψουν τι δουλειά κάνεις σε κάθε φωτογραφία. Αν θέλεις ,μιας και βρήκες όλα τα απαραίτητα αντικείμενα, μπορείς να παίξεις και με τα 8 επαγγέλματα.

ΟΤΑΝ ΜΕΓΑΛΩΣΩ ΘΑ ΓΙΝΩ….

Φαντάσου ότι είσαι ένα από τα 8 πλοκάμια του Γιάννου και ήρθε η ώρα να διαλέξεις επάγγελμα. Ποιο θα διάλεγες; Παίξε και εξασκήσου στο επάγγελμα που διάλεξες και στο τέλος φτιάξε μια ζωγραφιά για να θυμάσαι την επιλογή σου.

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΟΥ ΣΕ ΧΤΑΠΟΔΙ

Ήρθε η ώρα να γίνεις χταπόδι. Δες πως:

  1. Διάλεξε ένα χαρτόνι και κόψε 8 ίδιες λωρίδες για πλοκάμια. Κόψε μια πιο φαρδιά λωρίδα-ζώνη που θα εφαρμόζει γύρω από την μέση σου.
  2. Ζωγράφισε και διακόσμησε τις λωρίδες που έκοψες όπως σου αρέσει.
  3. Με συρραπτικό ή ταινία στερέωσε τα πλοκάμια στην φαρδιά λωρίδα-ζώνη
  4. Στις δύο άκρες της λωρίδας ζώνης τοποθέτησε από μια κορδέλα, ώστε να δένει γύρω από την μέση σου.
ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΆΡΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Τα χταπόδια έχουν πολλούς γείτονες και φίλους στο βυθό της θάλασσας. Ταξίδεψε στις θάλασσες και γνώρισε τους:

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)