
ΜΗΝ ανοίξεις αυτό το βιβλίο

Εικονογράφηση: Μακκένζι Χιθ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Σε προειδοποιώ, μην ανοίξεις αυτό το βιβλίο! Δεν έχει καμιά ιστορία να διαβάσεις! Ούτε ένα παραμύθι έστω. Στο βιβλίο αυτό μένει ένα τερατάκι. Στάσου! Δεν σου φαίνεται λίγο τρομαγμένο; Είναι λίγο ανήσυχο στο εξώφυλλο; Μήπως αλήθεια πρέπει να διαβάσεις κάτι άλλο, όπως σου προτείνει και ο ήρωας του βιβλίου;

Μόλις ανοίξεις το βιβλίο, το τερατάκι σηκώνεται από την πολυθρόνα του κάτω από την αφιέρωση της πρώτης σελίδας. Δεν έχει σκοπό να σε καλωσορίσει. Θέλει να σε εμποδίσει να συνεχίσεις την ανάγνωση του βιβλίου. Ο ήρωας μας είναι πολύ εκφραστικός: προειδοποιεί, απειλεί, προκαλεί, ικετεύει, κλαίει, σου λέει την αλήθεια, σου κάνει μούτρα. Με κάθε τρόπο προσπαθεί να σε σταματήσει. Χρησιμοποιεί αποτρεπτικές εκφράσεις γνωστές και οικείες: δεν θα σου ξαναμιλήσω ποτέ, θα το πω στους γονείς σου κ.α.
Η γραμματοσειρά
Το “ΜΗΝ” στο εξώφυλλο του βιβλίου είναι γραμμένο με έντονο κόκκινο χρώμα, όπως και όλες οι ταμπέλες της οδικής σήμανσης που σε προειδοποιούν για κάτι επικίνδυνο που μπορεί να βρεις μπροστά σου. Επισημαίνει το πόσο σημαντικό είναι για το τερατάκι μας να μην ξεκινήσουμε την ανάγνωση της ιστορίας. Σε όλες τις σελίδες του βιβλίου, οι εναλλαγές στην γραμματοσειρά υποδεικνύουν την εναλλαγή ή την ένταση των συναισθημάτων. Μπορούμε να ξεκινήσουμε ένα παιχνίδι παρατηρικότητας με τα παιδιά με αφορμή αυτή την εναλλαγή των γραμματοσειρών. Τι ένιωσε ο ήρωας; Μήπως φωνάζει; Φοβάται; Ανησυχεί;

Η γραμματοσειρά, το κείμενο αποτελεί αδιάσπαστο στοιχείο της εικονογράφησης. Σε κενά λευκά ή χρωματιστά φόντα που διατηρούν την αίσθηση του τρισδιάστατου το τερατάκι, οι κινήσεις, οι αντιδράσεις και τα συναισθήματά του είναι το μόνο και κεντρικό θέμα κάθε εικόνας. Όλη η εικονογράφηση όπως και το κείμενο επικεντρώνεται στις προσπάθειες του ήρωα να μας εμποδίσει να διαβάσουμε το βιβλίο. Η εικαστική αποτύπωση του ήρωα αποκαλύπτει τον φόβο, την αγωνία του, το θύμο, την συναισθηματική του ένταση. Διαβάζοντας τα συναισθήματα των εικόνων αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι για το τερατάκι να μας σταματήσει.

Στο βιβλίο συναντάμε και ένα στοιχείο των κλασσικών παραμυθιών, την κακιά μάγισσα που σε μεταμορφώνει σε κάποιο ζώο. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η μάγισσα απειλεί να μεταμορφώσει το τερατάκι μας σε βάτραχο. Πρόκειται για ένα στοιχείο διακειμενικότητας με σημείο αναφοράς το κλασσικό παραμύθι με την βασιλοπούλα και τον βάτραχο. Η μεταμόρφωση του ήρωα σε βάτραχο, επειδή επιμένουνε να διαβάσουμε το βιβλίο είναι ένα απρόσμενο τέλος, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το “ευτυχισμένο” τέλος που συναντάμε σε αυτά τα παραμύθια.
Το “Μην ανοίξεις αυτό το βιβλίο” είναι ένα απροσδόκητο, ξεκαρδιστικό παιδικό βιβλίο. Μικροί και μεγάλοι γελάνε σε κάθε σελίδα. Από το εξώφυλλο του ξεχωρίζει γιατί δεν θέλει να το διαβάσεις. Έτσι εσύ θέλεις να το διαβάσεις! Συμπαθείς το τερατάκι που θέλει να σε εμποδίσει και διασκεδάζεις μαζί του. Το αναπάντεχο τέλος σε ξαφνιάζει και ολοκληρώνει με ακόμη πιο θετικό τρόπο την διασκεδαστική εμπειρία της ανάγνωσης.

