3+ ετών,  Uncategorized,  αγάπη,  Για τη μαμά,  Ξένοι συγγραφείς

Καρδιά μου της Isabel Martins

Καρδιά μου της Isabel Martins
Εικονογράφος:Bernardo Carvalho
Σελίδες: 32
Εκδόσεις: Καλειδοσκόπειο 

 “Καρδιά μου” ένα βιβλίο για την μητρική αγάπη,  το μητρικό ένστικτο και τον άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στην καρδιά μιας μητέρας και του παιδιού της.

Με λόγια απλά και λίγη ομοιοκαταληξία, η μαμά αφηγήτρια σε πρώτο πρόσωπο μιλά για όλα αυτά που νιώθει η καρδιά της για το παιδί της. Η αφήγηση έτσι αποκτά ζωντάνια, αμεσότητα και εκφράζει με αφοπλιστική ειλικρίνεια όλη την τρυφερότητα και την αγωνία της. 

Ξεχωρίζει γιατί:

Η μαμά χρησιμοποιεί παραδείγματα και καταστάσεις από την καθημερινή ζωή με το παιδί της για να μπορέσει να του εξηγήσει, πως λειτουργεί κάθε μέρα η καρδιά της για αυτό. Πως η καρδιά της συνδέεται με την δική του με μια μαγική αόρατη κλωστή, κι έτσι εκείνη νιώθει ότι και αυτό. Το βλέπει ακόμη και όταν δεν είναι κοντά του,  και είναι πάντα δίπλα του όταν το χρειαστεί, αθόρυβα, όταν δεν την χρειάζεται. Η αφήγηση ξεκινά με την αποκάλυψη αυτού του μυστικού.  Έτσι η μητέρα εξηγεί στο παιδί της πως η καρδιά της, τρομάζει, τρέμει και αγωνιά όταν αυτό δεν είναι καλά. Όταν εκείνο είναι χαρούμενο, παίζουν μαζί ή γελά, η καρδιά της  μαμάς γελάει, ανθίζει, ξεχειλίζει από την αγάπη της. 

   Η ανωνυμία των ηρώων σε συνδυασμό με το εύρημα της μαγικής κλωστής ευνοεί την ταύτιση του μικρού αναγνώστη με τον μικρό ήρωα. Η μαγική κλωστή εξηγεί όλα αυτά που αισθάνεται και η δική του μαμά! Ο μαγικός δεσμός μητέρας και παιδιού και οι υπερφυσικές δυνάμεις των μαμάδων είναι κάτι που όλοι νιώθουμε , αλλά κανείς δεν μπορεί να περιγράψει με ευκολία.  Η συγγραφέας με σκηνές και περιστατικά από την καθημερινότητα ενός μικρού παιδιού, με λίγες και απλές λέξεις με μεγάλη βαρύτητα, καταφέρνει να εκφράσει σε όλο το εύρος του το μεγαλείο της μητρικής αγάπης. Όλες οι εκφάνσεις της σκιαγραφούνται τόσο καθαρά, που ο μικρός αναγνώστης συναισθάνεται και καταλαβαίνει και την δική του μαμά.  ‘Αλλωστε η καρδιά κάθε μαμάς, περπατά πάντα έξω από το σώμα της, δίπλα στην καρδιά των παιδιών της.

Εικονογράφηση

  Ο εικονογράφος της ιστορίας έχει επιλέξει να χαρίσει στην αφήγηση εικόνες που βασίζονται στο κόκκινο, το πράσινο, το μπλε και το μαύρο, θυμίζουν παιδικά σχέδια ενώ παράλληλα μας παραπέμπουν στην pop art κουλτούρα.  Η επιλογή των χρωμάτων είναι ασυνήθιστη για την εικονογράφηση, αλλά συνηθισμένη στα σχέδια των παιδιών που επιλέγουν τα χρώματα αυτά.  Τα παιδιά επικεντρώνονται στην αφήγηση και νιώθουν ότι οι εικόνες του βιβλίου μπορεί να είναι και δικές τους. Η εικονογράφηση ανήκει στο χώρο της παιδικής φαντασίας.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  Το “Καρδιά μου” μπορούμε να το διαβάσουμε για να απαντήσουμε σε ερωτήσεις των παιδιών σχετικά με τις αντιδράσεις των μαμάδων.  Γιατί οι μαμάδες μας μαλώνουν, γιατί ανησυχούν τόσο;  Η γιορτή της μητέρας είναι μια ακόμη καλή ευκαιρία. Σε κάθε περίπτωση τα παιδιά θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τα συναισθήματα των μαμάδων τους. Η χρήση βιωματικών παιχνιδιών συναισθημάτων θα βοηθήσει τα παιδιά να αντιληφθούν την λειτουργία των συναισθημάτων. Χρησιμοποιώντας ως σενάρια, καθημερινές καταστάσεις σκεφτόμαστε πώς θα αντιδρούσαμε; Πώς θα αντιδρούσε μια μαμά; Το θεατρικό παιχνίδι είναι το εργαλείο μας για να αποτυπώσουμε αυτές τις αντιδράσεις. Με αφορμή την εικονογράφηση του βιβλίου μπορούμε να σχεδιάσουμε εικαστικές δραστηριότητες γνωριμίας με την pop art  κουλτούρα.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ:

https://go.linkwi.se/z/469-0/CD25231/?lnkurl=https%3A%2F%2Fwww.public.gr%2Fproduct%2Fkardia-moy%2Fprod8580180pp%2F

Την αντίθετη οπτική, την σχέση μητέρας- παιδιού μέσα από τα μάτια της μητέρας θα βρείτε εδώ:

Εγώ τα ξέρω όλα για τη μαμά μου της Ναταλί Ντελεμπάρ
Εγώ τα ξέρω όλα για τη μαμά μου της Ναταλί Ντελεμπάρ

Ένα σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)