6 + ετών,  Uncategorized,  Έλληνες συγγραφείς

Καλοκαίρι,Φθινόπωρο,Χειμώνας,Άνοιξη, Καλοκαίρι…

Συγγραφή: Αργυρώ Πιπίνη
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Πατάκη

Το “Καλοκαίρι,Φθινόπωρο, Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι…” είναι μια ιστορία για την διαδοχή των εποχών στην ζωή των ανθρώπων.  Η εναλλαγή των εποχών οριοθετεί το πέρασμα του χρόνου, των γενεών και των «εποχών» στην ζωή των ανθρώπων.  Η ιστορία αυτή μιλά για τις δεύτερες ευκαιρίες, τις αλλαγές που έρχονται με το χρόνο στη ζωή και το πέρασμα από την παλαιότερη γενιά στη νέα.

 Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα μεγάλο, αρχοντικό σπίτι γεμάτο ζωή.  Σε αυτό ζούσαν δύο οικογένειες με παιδιά, παππούδες, θείους και γιαγιάδες. Τα χρόνια περνούσαν και το σπίτι άδειασε. Οι κάτοικοί του σιγά σιγά έφυγαν για άλλα μέρη και το σπίτι έμεινε άδειο και έρημο για χρόνια. Οι εποχές άλλαζαν “Καλοκαίρι, Φθινόπωρο, Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι…” Εγκαταλελειμμένο και απεριποίητο βυθίστηκε στη μοναξιά. Μέχρι εκείνο το καλοκαίρι που μια καινούργια οικογένεια το επισκέφτηκε και αποφάσισε να το κατοικήσει.

Το σπίτι στο πέρασμα του ενός χρόνου, από καλοκαίρι σε καλοκαίρι, απέκτησε και πάλι ζωή.  Οι νέοι του κάτοικοι το φρόντισαν. Το καθάρισαν, το έβαψαν και το ανακαίνισαν. Καθάρισαν τον κήπο και τον γέμισαν με λουλούδια. Το αγόρι της οικογένειας το γέμισε με χρώματα και έγινε ο καλύτερος φίλος με την μηλιά του κήπου. Το αγόρι ανακάλυψε το παλιό κουρδιστό μαιμουδάκι και έγιναν φίλοι. Στη σοφίτα βρήκε φωτογραφίες και αντικείμενα των προηγούμενων ενοίκων και έτσι έμαθε την ιστορία του σπιτιού. Τώρα ήταν η σειρά τους να την συνεχίσουν.Η αφήγηση της ιστορίας μας ταξιδεύει στο χρόνο με ένα τόνο νοσταλγίας.  Η μελαγχολία σταδιακά διαλύεται και δίνει την θέση στην ελπίδα και την χαρά για ένα καλύτερο  μέλλον. Το κείμενο κυλάει σαν νερό σκιαγραφώντας παραστατικές εικόνες, μεταφέροντας συναισθήματα και αισθήσεις. Η επιλογή των  λέξεων είναι τόσο εύστοχη που εικόνες ζωντανεύουν και η εναλλαγή των εποχών και των εργασιών βιώνεται και από τον αναγνώστη. Ανάμεσα στις γραμμές του κειμένου ανακαλύπτουμε ότι η οικογένεια που ήρθε αναγκάστηκε να μεταναστεύσει από μια άλλη χώρα που δεν χιονίζει ποτέ. Με αυτό τον τρόπο κλείνει ο κύκλος με τους προηγουμένους κατοίκους που έφυγαν για άλλα μέρη.

Εικονογράφηση

Για ακόμη μια φορά η εικονογράφηση της Ίρις Σαμαρτζή είναι εκπληκτική.  Κοιτώντας το εξώφυλλο και μόνο νιώθεις την νοσταλγία. Με απαλά χρώματα και ρευστές γραμμές συνθέτει εικόνες που προκαλούν και μεταφέρουν συναισθήματα. Οι εικόνες του βιβλίου δεν έχουν όρια, νιώθεις ότι ξεπηδούν από τις σελίδες.  Η χρήση της τεχνικής του κολαζ που ενσωματώνει αληθινές φωτογραφίες που αναφέρονται στο παρελθόν του σπιτιού είναι μια ευρηματική προσθήκη. Θα λειτουργήσει σίγουρα ως σημείο εκκίνησης συζητήσεων. Οι χαρακτηριστικές γραμμές από ξυλομπογιές  είναι μια παιχνιδιάρικη νότα που αγαπάμε.

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)