6 + ετών,  Uncategorized,  Έλληνες συγγραφείς

Η Ωραία Ταξιδεμένη

Συγγραφέας: Κρυσταλλένια Γαβριηλίδου
Εικονογράφηση:Έφη Κοκκινάκη
Σελίδες: 34
Θα βρείτε το βιβλίο εδώ: https://go.linkwi.se/z/469-0/CD25231/?lnkurl=https%3A%2F%2Fwww.public.gr%2Fproduct%2Fbooks%2Fpaidika%2Fparamythia%2Fi-oraia-taksidemeni%2Fprod10634099pp%2F

Όλοι ξέρουμε την Ωραία Κοιμωμένη και την ιστορία της. Τι γίνεται όμως αν η Ωραία Κοιμωμένη ξυπνήσει και αποφασίσει ότι θέλει να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο; Αλλάζει το όνομα της σε Ωραία Ταξιδεμένη και ξεκινάει το ταξίδι της στα πέρατα του κόσμου. Σκοπός της σε κάθε ταξίδι της είναι να αγκαλιάσει και από ένα αστέρι. Κάθε αστεράκι αντιστοιχεί στην ευχή ενός παιδιού. Η Ωραία Ταξιδεμένη όταν έρχεται η ώρα να φύγει από κάθε τόπο ζητάει από ένα παιδί να της πει την ευχή του. Η ευχή του παιδιού ενώνεται με το αστέρι που παίρνει μαζί της η Ωραία Ταξιδεμένη.

Το ταξίδι της Ωραίας Ταξιδέμενης

Η Ωραία Ταξιδέμενη κάθε φορά που θέλει να ταξιδέψει κοιμάται και ξυπνάει στον προορισμό της. Οι τόποι που επισκέπτεται είναι μέρη φανταστικά, αόριστα ώστε η περιγραφή τους να ανταποκρίνεται σε τόπους που έχει στο νου του ο αναγνώστης. Ο χρόνος δεν ορίζεται έτσι όλα είναι δυνατά. Η Ωραία Ταξιδεμένη μπορεί να ταξιδεύει σήμερα, παλιά ή και στο μέλλον σε όποιο χρονικό σημείο επιλέξει. Η Ωραία Ταξιδεμένη ταξιδεύει ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία. Σε εκείνο το μαγικό μέρος που μεταφέρονται τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι. Μια παράλληλη πραγματικότητα όπου όλα μπορούν να συμβούν.

Τα ονόματα των παιδιών που συναντά στους προορισμούς της είναι περιγραφικά και αφορούν στοιχεία του χαρακτήρα τους ή αποκαλύπτουν την ευχή τους. Οι ευχές – “στιχάκια” των παιδιών όλες μαζί σχηματίζουν έναν κόσμο ιδεατό, ιδανικό γεμάτο καλοσύνη, αγάπη, φροντίδα και ανθρωπιά. Οι ευχές αποτυπώνουν τις βαθύτερες ανάγκες και τα βασικά δικαιώματα κάθε παιδιού του κόσμου και κατ’επέκταση κάθε ανθρώπου. Συνθέτουν ένα νέο κόσμο βασισμένο στις αρχές του ουμανισμού. Έναν κόσμο τέλειο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

Η εικονογράφηση του βιβλίου αποδίδει με θαυμαστή ακρίβεια αυτόν τον μαγικό, ιδανικό κόσμο όπως ακριβώς θα τον έβλεπε με τα μάτια της φαντασίας ένα μικρό παιδί. Οι εικόνες είναι παραμυθένιες, ονειρικές με μια δόση μαγική. Σε περιβάλλουν με μια αίσθηση γαλήνης πασπαλισμένη με νεραϊδόσκονη. Κυριαρχεί το σκούρο μπλε χρώμα της νύχτας, των ονείρων και της ηρεμίας. Τα χρώματα κινούνται σε παλ αποχρώσεις ενισχύοντας αυτή την αίσθηση. Η εικονογράφηση σε μεταφέρει από την πρώτη ματιά στα όνειρα της Ταξιδεμένης.

Επιστρέφοντας από το ταξίδι της η Ωραία Ταξιδεμένη “κατάλαβε γιατί από Ωραία Κοιμωμένη παραιτήθηκε Ταξιδεμένη για να γίνει. Δεν ήταν λοιπόν το όνειρο της τον κόσμο να γυρίσει αλλά το παιδί μέσα της που παραμέλησε και όφειλε από την αρχή πάλι να γνωρίσει”. Το ταξίδι της Ωραίας Ταξιδεμένης είναι ένα προσωπικό ταξίδι αυτογνωσίας. Αφορά τις αξίες, τις επιθυμίες και τα όνειρα του κάθε ατόμου. Το δικό της όνειρο είναι ένας νέος, καλύτερος κόσμος γεμάτος αγάπη, καλοσύνη, δικαιοσύνη, κατανόηση και ανθρωπιά.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Με αφορμή τις ευχές των παιδιών που συναντά η Ωραία Ταξιδεμένη στο ταξίδι της, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών του κόσμου.

Αναλυτικά για τα δικαιώματα του παιδιού:

https://eliza.org.gr/wp-content/uploads/entipo_simbasi_ex.pdf

ΑΣΤΕΡΟΕΥΧΕΣ

Σε χρυσό χαρτόνι κόβουμε σχέδια αστεριών. Πίσω από κάθε αστέρι γράφουμε και από μια ευχή για έναν κόσμο όπως τον θέλουμε. Στερεώνουμε τα αστέρια σε μια μπλε κορδέλα και έτοιμες οι δικές μας αστεροευχές. Αν συγκεντρώσουμε όλες τις ευχές που γράψαμε σε ένα κείμενο δημιουργούμε την περιγραφή του δικού μας ιδανικού κόσμου.

Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ

Αν ξυπνούσες εσύ την Ωραία Κοιμωμένη τι θα έκανε; Φτιάξε την δική σου ιστορία για το ξύπνημα της Ωραίας Κοιμωμένης.

Συνέντευξη με την συγγραφέα Κρυσταλλένια Γαβριηλίδου

Συνέντευξη με την συγγραφέα Κρυσταλλένια Γαβριηλίδου

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)