Uncategorized,  Δραστηριότητες,  ζώα,  Ξένοι συγγραφείς,  σχολείο

Η πρώτη μέρα στο σχολείο,ένα παραμύθι, ένα μυστικό και ένα μαγικό φιλί

Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του και το φθινόπωρο μας πλησιάζει με γρήγορους ρυθμούς. Ο πρώτος μήνας του, ο Σεπτέμβρης, σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας περιόδου. Όλοι σιγά σιγά επιστρέφουμε στο σπίτι, αποχαιρετάμε το καλοκαίρι και ετοιμαζόμαστε για ένα νέο ξεκίνημα. Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας των σχολικών, είναι ο μήνας που έχουμε συνδέσει με το άνοιγμα των σχολείων. Παιδιά και γονείς προετοιμάζονται για την επιστροφή στις τάξεις. Ετοιμάζουμε σχολικές τσάντες, αγοράζουμε χρώματα, μολύβια, τετράδια, μπλοκ, παγούρια και κασετίνες. Οι μεγάλοι νοσταλγούμε αυτή την επιστροφή στα θρανία, την μυρωδιά των καινούργιων βιβλίων, την περιέργεια για την καινούργια/ο δασκάλα/ο, την ανυπομονησία να βρεθούμε πάλι με τους φίλους μας. Πολλά παιδιά ανυπομονούν για την επιστροφή στο σχολείο ενώ αλλά δεν θέλουν καθόλου να επιστρέψουν.

Υπάρχουν όμως και τα πολύ μικρά παιδάκια που θα πάνε για πρώτη φορά σχολείο. Ο παιδικός σταθμός ή το νηπιαγωγείο θα είναι ο πρώτος αποχωρισμός από την ασφάλεια του οικογενειακού πλαισίου. Το πέρασμα από την οικογένεια στο σχολείο χρειάζεται υπομονή, προετοιμασία και αγάπη. Το αίσθημα ασφάλειας και η εμπιστοσύνη που αισθάνεται το κάθε παιδί στο σπίτι του πρέπει να μεταφερθεί στην πρώτη του τάξη στο σχολείο. Η μαγική αγάπη κάθε μαμάς και ένα παραμύθι θα έρθουν να μας βοηθήσουν και σε αυτή την περίπτωση.

Ο Τσέστερ είναι ένα μικρό ρακούν που ήρθε ο καιρός να πάει για πρώτη φορά στο σχολείο του δάσους. Όμως ο μικρός μας ήρωας δεν θέλει με τίποτα να πάει στο σχολείο! Η μαμά-ρακούν του εξηγεί ότι όλοι μας κάποιες φορές χρειάζεται να κάνουμε πράγματα που μπορεί να μας φαίνονται τρομακτικά. Του μιλάει για όλα τα ωραία πράγματα που θα ζήσει στο σχολείο και τέλος του αποκαλύπτει το οικογενειακό μαγικό, μυστικό για την πρώτη μέρα στο σχολείο. Το μαγικό φιλάκι που θα δώσει η μαμά-ρακούν στον Τσέστερ είναι η αγάπη της μαμάς που θα τον ακολουθεί κάθε μέρα στο σχολείο αλλά και όπου αλλού βρεθεί.

Το βιβλίο δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Θα βρείτε μια εικονογραφημένη εκδοχή της μετάφραση του σε μορφή pdf εδώ: https://drive.google.com/file/d/0B1Za-pqQUWnCLVdvUjd1LUcyS3c/view

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ ΡΑΚΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ

Εκτός από το μαγικό φιλάκι που μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας για να αισθάνεται την ασφάλεια της αγάπης σας παντού μαζί του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο μεταβατικό αντικείμενο. Ένα αγαπημένο παιχνίδι, κάποιο μικροαντικείμενο με ιδιαίτερη σημασία ή κάτι που θα αγοράσετε μαζί ως υπενθύμιση της αγάπης σας που το ακολουθεί. Ανάλογα με τους κανονισμούς του σχολείου επιλέξτε κάτι που μπορεί να έχει το παιδί μαζί του.

Η αλλαγή που θα βιώσει το παιδί την πρώτη φορά που πάει στο σχολείο είναι μεγάλη. Εκλογικεύοντας το φόβο και την ανησυχία του για το άγνωστο που θα συναντήσει, μειώνουμε το άγχος του και την αρνητική προδιάθεση προς το σχολείο. Εξηγούμε στο παιδί ότι τα συναισθήματα του φόβου και του άγχους είναι φυσιολογικά και υπάρχουν σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Πολλές φορές όμως, όπως και με το σχολείο οδηγούν στην ανακάλυψη κάποιου καινούργιου πράγματος που τελικά μας αρέσει! Συζητάμε για το θέμα και δεν το αποφεύγουμε. Αν εντοπίσουμε σημάδια ανησυχίας προσπαθούμε να ανακαλύψουμε την αιτία τους.

Όπως η μαμά- ρακούν μίλησε στο μικρό Τσέστερ για όσα καινούργια θα μπορεί να κάνει στο σχολείο και πόσο ωραίο μέρος είναι, το ίδιο μπορείτε να κάνετε και εσείς. Προδιαθέτοντας το παιδί θετικά για αυτό που θα συναντήσει δημιουργούμε ένα θετικό υπόβαθρο. Λύνουμε τυχόν απορίες για τη σχολική ζωή και διηγούμαστε προσωπικές μας ωραίες αναμνήσεις από το σχολείο.

Προετοιμαζόμαστε μαζί για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Επιλέγουμε σχολικά είδη, ετοιμάζουμε την τσάντα μας και κάνουμε πολλές βόλτες έξω από το σχολείο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ:

Εξαιρετικές δραστηριότητες με αφορμή την ιστορία του Τσέστερ για το καλωσόρισμα των παιδιών και την εξοικείωση τους με το χώρο του σχολείου θα βρείτε από:

Το 99ο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης: http://99nip.blogspot.com/2016/10/blog-post_9.html

Το Πυθαγόρειο Νηπιαγωγείο Σάμου:

http://pythagoreionip.blogspot.com/2015/09/blog-post_13.html

συγκεντρωτική ανάρτηση με φύλλα εργασίας και δραστηριότητες από την εκπαιδευτικό Τάνια Μάνεση:

http://taniamanesi-kourou.blogspot.com/search/label/THE%20KISSING%20HAND%20%28%CE%A4%CE%9F%20%CE%A7%CE%95%CE%A1%CE%99%20%CE%A0%CE%9F%CE%A5%20%CE%A6%CE%99%CE%9B%CE%91%29%20%26%20%CE%9F%20%CE%A4%CE%A3%CE%95%CE%A3%CE%A4%CE%95%CE%A1

καλή, δημιουργική & χαρουμενή σχολική χρονιά!

Πάω παιδικό σταθμό

Το “Πάω παιδικό σταθμό”είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο προσαρμογής για τα παιδιά που θα πάνε πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό ή στο τμήμα των προνηπίων.

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

4 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)