Uncategorized,  Αφηγήσεις,  Δραστηριότητες,  Χειμώνας

Η Πολική Αρκούδα

Η οικογένεια των αρκούδων αποτελείται από τρία είδη : την καφέ αρκούδα, το γιγάντιο πάντα και την πολική αρκούδα.

Που ζουν οι πολικές αρκούδες;

Η πολική αρκούδα ζει στα μέρη που καλύπτονται από θαλάσσιο πάγο. Θα την συναντήσεις στην Ανταρτική, το Βόρειο Πόλο, την Αλάσκα, την Γροιλανδία και στον Καναδά. Οι πολικές αρκούδες μένουν σε παγόβουνα. Ζευγαρώνουν την άνοιξη και γεννούν τον χειμώνα σε φωλιές που έχουν φτιάξει στο χιόνι. Μια θηλυκή πολική αρκούδα γεννά από ένα έως τέσσερα αρκουδάκια. Τα μικρά αρκουδάκια μένουν μαζί με την μαμά τους τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Πόσο μεγάλη είναι μια πολική αρκούδα;

Η πολική αρκούδα είναι το μεγαλύτερο χερσαίο σαρκοφάγο. Μπορεί να φτάσει τα 3,5 μέτρα μήκος. Οι αρσενικές πολικές αρκούδες ζυγίζουν μέχρι και 700 κιλά ενώ οι θηλυκές μέχρι 350 κιλά.

Τι τρώνε οι πολικές αρκούδες;

Οι πολικές αρκούδες όπως είπαμε είναι σαρκοφάγες. Είναι εξαιρετικές κυνηγοί χάρη στις ιδιαίτερα αναπτυγμένες τους αισθήσεις. Διαθέτουν άριστη ακοή, όραση και όσφρηση. Η πολική αρκούδα κυνηγάει κυρίως φώκιες. Μια πολική αρκούδα μπορεί να μυρίσει μια φώκια που κολυμπά στο νερό – κάτω από ένα μέτρο συμπιεσμένου χιονιού – έως ένα χιλιόμετρο μακριά. Τρέφεται επίσης με ψάρια και φύκια καθώς είναι φοβερή κολυμβήτρια. Στην στεριά κυνηγάει τάρανδους και τρώει βρύα και λειχήνες. Μπορούν να μείνουν χωρίς τροφή για μήνες όταν δεν υπάρχουν θηράματα ή λιώνουν οι πάγοι. Αυτές τις περιόδους καταναλώνουν τα αποθέματα λίπους που έχουν συγκεντρώσει.

Τα πόδια των πολικών αρκούδων είναι το όπλο στο κυνήγι τους. Οι γούνινες πατούσες με τα καμπυλωμένα νύχια τους επιτρέπουν να περπατούν άνετα χωρίς να βυθίζονται στο χιόνι ή να γλιστρούν στον πάγο.

Από τι κινδυνεύουν οι πολικές αρκούδες;

Ο μόνος κίνδυνος για τις πολικές αρκούδες, είμαστε εμείς, οι άνθρωποι. Το κυνήγι, η ρύπανση και οικονομικές δραστηριότητες που οδήγησαν στην κλιματική αλλαγή και τον λιώσιμο τον πάγων είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις αρκούδες. Οι πολικές αρκούδες σήμερα θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση. Το 1973 ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία, η Σοβιετική Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν τη Διεθνή Συμφωνία για τη Διατήρηση των Πολικών Αρκούδων.

Υιοθετήστε μια πολική αρκούδα: https://donate.wwf.gr/yiothetise/yiothetise-mia-poliki-arkouda

Ακούμε παραμύθια με ήρωες πολικές αρκούδες:

Ο μεγάλος Χνουδωτός

Φτιάχνουμε τις δικές μας πολικές αρκούδες

Σχεδιάζω μια πολική αρκούδα: https://www.youtube.com/watch?v=LMq2YzWRcwE

Πολική αρκούδα από ρολό χαρτιού

Πολική αρκούδα από ρολό χαρτιού
Τυλίγουμε με το χαρτί το ρολό. Σχεδιάζουμε και κόβουμε το κεφάλι και τα πόδια στο χαρτόνι .
Κολλάμε το κεφάλι της αρκούδας και τοποθετούμε τα πάνω πόδια σε εγκοπές που δημιουργούμε στο ρολό. Τέλος, τσακίζουμε τα κάτω πόδια στην μια άκρη και κολλάμε το τσακισμένο σημείο στην εσωτερική μεριά του ρολό.

Πολική αρκούδα με βαμβάκι

Πολική αρκούδα με βαμβάκι

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)