9+ ετών,  Βιβλία,  Ξένοι συγγραφείς

Η Πηνελόπη της θάλασσας

Συγγραφή: Gema Sirvent
Εικονογράφηση: Raul Guridi
Έκδοση: Μικρή Σελήνη

Η Πηνελόπη της θάλασσας είναι ένα βιβλίο – φαινόμενο στη σύγχρονη παιδική λογοτεχνία. Ανήκει στα βιβλία που δεν έχουν ηλικία. Μπορεί να διαβαστεί από την ηλικία των 9-10 ετών αλλά και από ενήλικες. Σε κάθε ηλικιακό στάδιο το κείμενο ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο.

Η ηρωίδα του βιβλίου μας συνομιλεί και αντιπαρατίθεται στην ομηρική Πηνελόπη. Η Πηνελόπη μας έχει στοιχεία και χαρακτηριστικά της ομηρικής ηρωίδας. Όμως έχει ένα εντελώς διαφορετικό πεπρωμένο και μια ανατρεπτική ιστορία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι και οι δύο Πηνελόπες είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Έχουν κοινή ανατροφή και ρίζα. Οι επιλογές τους είναι αυτές που υφαίνουν ένα διαφορετικό μέλλον για την καθεμία.

Η Πηνελόπη της Gema Sirvent μαθαίνει να ακούει, να υπομένει, να υφαίνει και να περιμένει όπως και η ομηρική πρόγονος της. Αλλά η δικής μας Πηνελόπη ερμηνεύει όσα της υπαγορεύουν με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο.

Έτσι χαράζει το δικό της ξεχωριστό μονοπάτι και υφαίνει μόνη της το πεπρωμένο της. Δεν φοβάται να ανοιχτεί στην θάλασσα. Η Πηνελόπη ξεκινάει το δικό της ταξίδι αυτοπραγμάτωσης. Η ηρωίδα μας είναι έτοιμη να ανακαλύψει τον εαυτό της.

Η Πηνελόπη της θάλασσας είναι ένα βιβλίο για τις γυναίκες που αγωνίζονται και για τους ανθρώπους που ονειρεύονται. Μας θυμίζει ότι πρέπει να παλεύουμε για τα όνειρά μας, όσο αντίξοες και αν είναι οι συνθήκες. Ταυτόχρονα η ιστορία της Πηνελόπης είναι μια ιστορία φεμινιστική. Πρόκειται για ένα κορίτσι που εναντιώνεται στα πατριαρχικά στερεότυπα και αυτοπροσδιορίζεται με τον τρόπο που εκείνη θέλει.

Εικονογράφηση

Η ασπρόμαυρη εικονογράφηση της Raul Guridi είναι λιτή και ταυτόχρονα πλούσια. Η έλλειψη χρώματος υπερτονίζει την ουσία της ιστορίας. Οι γκρίζοι τόνοι συνθέτουν μια ονειρική ατμόσφαιρα, κάποιες φορές και πνιγηρή. Τα σκούρα φόντα από το εσωτερικό του σπιτιού της Πηνελόπης ξανοίγουν όταν εκείνη αποφασίζει να ανοίξει τα φτερά της. Τότε γίνονται λευκά. Η αντίθεση άσπρου-μαύρου είναι η μετάβαση από την περιορισμό στην ελευθερία. Οι χωρίς όρια εικόνες της θάλασσας στις σελίδες του βιβλίου συμβολίζουν τις άπειρες δυνατότητες, επιλογές και τους δρόμους που θα συναντήσει η ηρωίδα στο ταξίδι της.

Η Πηνελόπη της θάλασσας είναι μια δυναμική φιγούρα που αποκτά δική της υπόσταση χωριστά από τον Οδυσσέα. Δεν είναι η γυναίκα που περιμένει. Η Πηνελόπη επιλέγει τη θάλασσα, το ταξίδι και το άγνωστο. Από την άλλη ο Οδυσσέας αναζητά την Ιθάκη, το ταξίδι δεν υπήρξε επιλογή του. Η Πηνελόπη της Gema Sirvent ανήκει στη θάλασσα.

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)