Εγώ τα ξέρω όλα για τη μαμά μου της Ναταλί Ντελεμπάρ
3+ ετών,  Uncategorized,  αγάπη,  Για τη μαμά,  Ξένοι συγγραφείς

Εγώ τα ξέρω όλα για τη μαμά μου της Ναταλί Ντελεμπάρ

Τίτλος: Εγώ τα ξέρω όλα για τη μαμά μου

Συγγραφέας: Ναταλί Ντελεμπάρ

Εικονογράφος: Ολέρι Μπλανς

Εκδόσεις:  Μεταίχμιο

Σελίδες: 28                            

    Πόσα πράγματα μπορεί να ξέρει ένα μικρό παιδί για τη μαμά του; Πώς αντιλαμβάνεται τη ζωή της, τις υποχρεώσεις της, τις δυνάμεις της και τα συναισθήματά της ; Πώς ερμηνεύει τα λόγια, τις πράξεις και την συμπεριφορά της; Πόσο διαφέρουν τα κοινωνικά πιστεύω και η πραγματική ζωή μιας μητέρας από τον τρόπο που την βλέπει το  παιδί της;  

   Το “Εγώ τα ξέρω όλα για τη μαμά μου” απαντάει σε όλες αυτές τις ερωτήσεις.  Με δύο κεντρικούς χαρακτήρες, μια μητέρα και το μικρό της γιο και πολλές στιγμές που όλοι έχουμε ζήσει, από την μια ή από την άλλη θέση. Το βιβλίο ξεδιπλώνεται με βάση ένα αφηγηματικό δίπολο: “οι μεγάλοι λένε… εγώ ξέρω…” Σε κάθε σαλόνι του βιβλίου παρουσιάζεται μια πραγματική κατάσταση από την καθημερινότητα μιας μητέρας. 

Η κατάσταση αυτή ερμηνεύεται με βάση αυτές τις  δύο διαφορετικές οπτικές.  Πρώτα παρουσιάζεται  η οπτική των μεγάλων, που έρχεται να την αναιρέσει η γνώση του μικρού παιδιού για την μαμά του. Η συγγραφέας παραθέτει με χιούμορ, κοινωνικά πιστεύω και στερεοτυπικές εικόνες για τις σύγχρονες μητέρες, που ανατρέπονται με περισσότερο χιούμορ, τρυφερότητα και με μια μεγάλη δόση αφέλειας από όσα γνωρίζει ένα παιδί μέσα από την καθημερινότητα για τη μαμά του. Στις περισσότερες περιπτώσεις το μικρό αγόρι, μας παρουσιάζει την “μαγική”, την εξιδανικευμένη εικόνα που έχει πλάσει για την μαμά του. Πολύ συχνά εκφράζει έντονα την αντίθεση του και τις απορίες του για όσα πιστεύουν οι “μεγάλοι” για τη μαμά του ή για όσα εκείνη (όπως και όλες οι μαμάδες) λέει για να τον “ξεγελάσει”.

Εικονογράφηση

  Η ζωηρόχρωμη εικονογράφηση απεικονίζει πάντα την οπτική του μικρού παιδιού. Μας παρέχει τις επιπλέον λεπτομέρειες που χαρίζουν ζωντάνια στην αφήγηση και συχνά περιλαμβάνει κάποιες σκανταλιάρικες πινελιές που καλείται να εντοπίσει ο αναγνώστης. Τυχόν ατέλειες στην συμπεριφορά της μαμάς, που δεν βλέπει το παιδάκι αποτυπώνονται στην εικόνα. Σε αυτά τα σημεία η εικονογράφηση κυριαρχεί, ανατρέποντας ξέγνοιαστα τα δεδομένα της αφήγησης. Η ανωνυμία των δύο ηρώων ευνοεί την άμεση ταύτιση και δίνει την αφορμή στο μικρό αναγνώστη να μιλήσει για όλα όσα ξέρει αυτός για την μαμά του και δεν τα ξέρουν οι άλλοι.

  Με χιούμορ, ειλικρίνεια, παιδική αθωότητα και αφέλεια, και με βοηθό πολύχρωμες, ζωντανές εικόνες το “Εγώ τα ξέρω όλα για τη μαμά μου” παρουσιάζει την μαγική αλλά και ατελή εικόνα μιας μαμάς μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.  Μιας μαμάς τόσο μαγικής, που η αγάπη του παιδιού της εξιδανικεύει ακόμη και τις μικρές, καθημερινές της ατέλειες.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  Το “Εγώ τα ξέρω όλα για τη μαμά μου “, ειδικότερα, μπορούμε να το διαβάσουμε με αφορμή την ημέρα της μητέρας, ως εισαγωγή για να περάσουμε στην επεξεργασία του θέματος. Οι δραστηριότητες που μπορούμε να σχεδιάσουμε ποικίλλουν. Μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας κολάζ, βίντεο, αφίσα, ιστορία ή κόμικς με το ίδιο θέμα ή άλλο. Αυτό που θα διατηρήσουμε είναι το αφηγηματικό δίπολο: “οι μεγάλοι λένε… εγώ ξέρω…”. Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και το επίπεδο δυσκολίας που θέλουμε να έχουμε επιλέγουμε το είδος της δημιουργίας μας. Λόγω του ανοιχτού τέλους της ιστορίας μπορούμε να ζωγραφίσουμε, να γράψουμε ή και πιο απλά να συζητήσουμε τι άλλο λένε οι μεγάλοι για τις μαμάδες και τι είναι αυτό που πραγματικά ξέρουμε εμείς.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ:

https://www.metaixmio.gr/el/products/%CE%B5%CE%B3%CF%8E-%CF%84%CE%B1-%CE%BE%CE%AD%CF%81%CF%89-%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CE%BC%CE%AC-%CE%BC%CE%BF%CF%85

Την αντίθετη οπτική, την σχέση μητέρας- παιδιού μέσα από τα μάτια της μητέρας θα βρείτε εδώ:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)