6 + ετών,  Uncategorized,  Ξένοι συγγραφείς

Γυναίκες και άντρες που άλλαξαν τον κόσμο της Λίλυ Μάρρεϋ

Το “Γυναίκες και άντρες που άλλαξαν τον κόσμο” είναι μια συλλογή αληθινών ηρώων. Η συγγραφέας έχει επιλέξει 50 προσωπικότητες άντρες και γυναίκες από το ιστορικό παρελθόν μέχρι σήμερα. Οι ήρωές της είναι υπαρκτά πρόσωπα από το χώρο της τέχνης, της πολιτικής, της επιστήμης και άλλα πολλά πεδία. Το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ότι αγωνίστηκαν με αφοσίωση, πάθος και μεράκι για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.

Τίτλος: Γυναίκες και άντρες που άλλαξαν τον κόσμο
Συγγραφέας:  Λίλυ Μάρρεϋ
Εικονογράφηση:  Άνα Αλμπέρο
Εκδόσεις: Πατάκη
Σελίδες: 76

Η συγγραφέας πλαισιώνει την παρουσίαση των ξεχωριστών αυτών ανθρώπων με το θεσμό των βραβείων. Μας καλωσορίζει στο θεσμό των βραβείων “Γυναίκες και άντρες που άλλαξαν τον κόσμο” και στην πρώτη σελίδα που αποτελεί και τα περιεχόμενα, απεικονίζονται όλοι οι νικητές των βραβείων. Δίπλα στην “φωτογραφία” κάθε νικητή υπάρχει το παράσημο του και η σελίδα όπου μπορούμε να βρούμε το βιογραφικό του.

Τα παιδιά δεν διαβάζουν ένα παραμύθι με καλούς και κακούς ήρωες . Διαβάζουν μικρές ιστορίες, βιογραφίες αληθινών ανθρώπων που πάλεψαν και τα κατάφεραν. Ανθρώπων που αποτελούν σημεία αναφοράς, έμπνευσης και παραδείγματα για όλους. Οι μικροί αναγνώστες συναντούν ονόματα γνωστά και οικεία αλλά ταυτόχρονα μακρινά καθώς δεν γνωρίζουν ποια ακριβώς ήταν αυτά τα πρόσωπα, των οποίων το όνομα έχουν ακούσει. Πολλές φορές μπορεί να έτυχε να δουν ή να ακούσουν κάποιο έργο τους. Στο σχολείο, το σπίτι ή την τηλεόραση. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή, συστήνονται με ανθρώπους που σημάδεψαν την πορεία ή την ιστορία της ανθρωπότητας. Από πολύ παλιά μέχρι σήμερα.

Κάθε δύο σελίδες του βιβλίου συνθέτουν και μια μικρή ιστορία. Ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα για ένα ενδιαφέρον, ξεχωριστό πρόσωπο. Το βιογραφικό κάθε ήρωα συνοδεύεται από ένα σκίτσο του, όπου παρουσιάζεται με την ιδιότητα που έγινε γνωστός. Το σκίτσο συνοδεύει το βραβείο και παράσημο που του απονέμεται. Σε κάθε περίπτωση η συγγραφέας με αστείρευτη φαντασία βραβεύει κάθε πρόσωπο για το χαρακτήρα ή την ιδιότητα που το καθιστά μοναδικό. Κάτω από την κορδέλα του κάθε βραβείου, αναφέρονται οι λόγοι της βράβευσης , που είναι ουσιαστικά τα βασικά στοιχεία της ιστορίας, ο λόγος και τα χαρακτηριστικά που εμπνέουν τους ανθρώπους μέχρι σήμερα. Στη δίπλα σελίδα έχουμε το άλμπουμ φωτογραφιών της ζωής του. Βλέπουμε σκίτσα που απεικονίζουν τα σημαντικότερα στιγμιότυπα της ζωής του.

Η επιλογή τόσων διαφορετικών ανδρών και γυναικών από διαφορετικές χώρες και φυλές , μοναδικών και εξαιρετικά ταλαντούχων σε τέτοια μεγάλη ποικιλία τομέων δημιουργεί μια σπάνια μορφή ισορροπίας. Σε συνδυασμό με την ευφάνταστη επιλογή τόσων διαφορετικών βραβείων για κάθε περίπτωση, καταδεικνύεται η αξία της διαφορετικότητας και η μοναδικότητα του ατόμου. Ταυτόχρονα όμως αποδεικνύεται ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι καθώς η μόνη συνταγή επιτυχίας σε όλες αυτές τις ιστορίες είναι η ασταμάτητη προσπάθεια, η αγάπη και η αφοσίωση σε ότι επιλέξεις να κάνεις.

Στο τέλος του βιβλίου περιλαμβάνεται ένα χρονολόγιο όπου όλοι αυτοί οι ξεχωριστοί ήρωες τοποθετούνται στο πλαίσιο του χρόνου. Παρατηρώντας την χρονογραμμή αυτή αντιλαμβανόμαστε τη διαχρονικότητα των ιστοριών τους και την αξία της προσωπικής προσπάθειας κάθε στιγμή.

Οι διαφορές φύλου, φυλής, εποχής και ζωής δεν εμπόδισε καμία προσπάθεια. Το “Γυναίκες και άντρες που άλλαξαν τον κόσμο” είναι ένα βιβλίο πηγή έμπνευσης, ένας οδηγός επιτυχίας για οποιοδήποτε στόχο. Οι αναγνώστες μέσα από όλες αυτές τις ιστορίες αναγνωρίζουν την αξία της προσπάθειας και την δύναμη του χαρακτήρα που αγωνίζεται να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Το “Γυναίκες και άντρες που άλλαξαν τον κόσμο” δίνει στα παιδιά το ερέθισμα να πραγματοποιήσουν τις δικές τους έρευνες για τα πρόσωπα του βιβλίου. Οι έρευνες μπορεί να ολοκληρωθούν με το να γράψουν την δική τους εκδοχή βιογραφίας για το πρόσωπο που επέλεξαν.

Επίσης είναι μια καλή ευκαιριά για να γνωριστούμε με τον εαυτό μας. Με αφορμή το βιβλίο μπορούμε να συζητήσουμε για τα δικά μας ενδιάφεροντα, τα όνειρα για το μέλλον και τις επαγγελματικές φιλοδοξίες των παιδιών. Γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας, σε τι ήμαστε καλοί και σε τι όχι. Τι μας αρέσει, τι όχι. Τι μας ενδιαφέρει και τι όχι.Τα παιδιά μπορούν να γράψουν το δικό τους βιογραφικό και να δημιουργήσουν την δική τους αυτοπροσωπογραφία.

Τα παρακάτω φύλλα θα μας βοηθήσουν:

Εναλλακτικά μπορούμε να επιλέξουμε τον αγαπημένο μας ήρωα και να τον υποδυθούμε. Να ασχοληθούμε με τα ενδιαφέροντά του. Να μπούμε στην εποχή του, να δούμε πως ζούσαν τότε και με ποιες συνθήκες. Το θεατρικό παιχνίδι είναι το κατάλληλο μέσο για να μεταφεθούμε και να βιώσουμε μια διαφορερική πραγματικότητα.

Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ:

http://www.biblionet.gr/book/230770/Murray,_Lily/%CE%93%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%AF%CE%BA%CE%B5%CF%82_%CE%BA%CE%B1%CE%B9_%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B5%CF%82_%CF%80%CE%BF%CF%85_%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CE%BE%CE%B1%CE%BD_%CF%84%CE%BF%CE%BD_%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%BF

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)