6 + ετών,  Βιογραφίες,  Ξένοι συγγραφείς,  Τέχνη

Γιαγιόι Κουσάμα, Από εδώ μέχρι το άπειρο

Συγγραφή: Σάρα Σουζούκι
Εικονογράφηση: Έλεν Γουάινσταϊν
Εκδόσεις: Μέλισσα

Το “Γιαγιόι Κουσάμα, Από εδώ μέχρι το άπειροαποτελεί την βιογραφία της γνωστής καλλιτέχνη Γιαγιόι Κουσάμα. Είναι η ιστορία μιας γυναίκας που ακολούθησε το όνειρο της πάρα τις αντίξοες συνθήκες της εποχής και τα κατάφερε. Είναι μια ιστορία έμπνευσης για να πιστέψεις στα όνειρα σου.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της τέχνης. Γυρνώντας τις σελίδες του ανακαλύπτεις τα έργα τέχνη της Γιαγιόι Κουσάμα, επισκέπτεσαι το ΜΟΜΑ και όλα αυτά ακολουθώντας την πορεία της ζωής της.  Το σημαντικότερο είναι πως μέσα από την αφήγηση της ιστορίας αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο από την οπτική της Γιαγιόι. Ο τρόπος που βλέπει τον κόσμο κάθε δημιουργός είναι διαφορετικός. Η διαφορετική αντίληψη του κόσμου από κάθε καλλιτέχνη είναι αυτή που κάνει το έργο του ξεχωριστό.  Στη βιογραφία αυτή γνωρίζουμε ένα κόσμο γεμάτο βούλες όπως τον βλέπει η  Γιαγιόι Κουσάμα.Η ιστορία ξεκινάει με την Γιαγόι  κοριτσάκι στη Ματσουμότο της Ιαπωνίας. Η μητέρα της θέλει να τις διδάξει τους παραδοσιακούς κανόνες συμπεριφοράς που θα την κάνουν μια καλή κοπέλα και αργότερα μια καλή σύζυγο. Εκείνη όμως σπουδάζει στην σχολή Καλών Τεχνών.  Στα 28 της αποφασίζει να φύγει για την Αμερική γιατί οι καθηγητές της απέρριπταν τις γεμάτες βούλες εικόνες της και επιμένουν να ζωγραφίζει σύμφωνα την ιαπωνική τεχνοτροπία. Στην Αμερική ο πουα της κόσμος γίνεται αποδεκτός με ενθουσιασμό και εξαπλώνεται σε όλη την γη ταξιδεύοντας  για το άπειρο.

Οι βούλες της Γιαγόι ήταν για εκείνη ένας τρόπος να συλλογίζεται το άπειρο. Οι βούλες της ήταν η δική της ερμηνεία για το τι είναι το άπειρο και η προσωπική της αντίληψη για την θέση όλων μας στο σύμπαν. Η ιδιότυπη,πουα καλλιτεχνική αισθητική της Γιαγόι αγαπήθηκε τόσο γιατί είναι ένας μοναδικός τρόπος για την ερμηνεία του κόσμου. Όλοι μας είμαστε μια κουκίδα στο σύμπαν.

Εικονογράφηση

 Η εικονογράφηση της Έλεν Γουάινσταϊν είναι ένας ύμνος στην γεμάτη βούλες τεχνοτροπία της Γιαγιόι Κουσάμα.  Με μινιμαλ σχεδιασμό, επιρροές από την ιαπωνική τεχνοτοπία, έμφαση στις λεπτομέρειες και χιλιάδες βούλες, η εικονογράφος μας μυεί στον πουα κόσμο της Γιαγιόι. Μέσα από τις εικόνες του βιβλίου γίνεται άμεσα αντιληπτή η ιδιόρρυθμη οπτική της καλλιτέχνιδας. Η μορφή της ζωγράφου αλλάζει με το πέρασμα του χρόνου και η αποτύπωση είναι τόσο ακριβής σαν να βλέπουμε φωτογραφίες της. Η πορεία της δημιουργίας και τα έργα της Γιαγιόι Κουσάμα κατέχουν κεντρικό ρόλο στις εικόνες του βιβλίου. Η εκπληκτική εικονογράφηση του βιβλίου σε συνδυασμό με την ιστορία της Γιαγόι συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο ταξίδι τέχνης.

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)