4 + ετών,  Uncategorized,  Διαφορετικότητα,  ζώα

ΒΥΘΟΣ ώρα μηδέν

ΒΥΘΟΣ ώρα μηδέν
Συγγραφή: Δέσποινα Κασάπα
Εικονογράφηση: Γιούλη Τάκου
Εκδόσεις: Οσελότος

Κάπου στα βάθη του Αιγαίου ο Ζουμεροχταποδάκης, η κυρά- Τσούχτρα και ο Πορτοκαλάκης Χταποδάκης είναι οι αρχηγοί στην θαλάσσια περιοχή τους. Δεν είναι αρχηγοί επειδή οι υπόλοιποι κάτοικοι του βυθού τους ξεχώρισαν, τους αγαπούν και τους έκαναν αρχηγούς τους. Είναι αρχηγοί επειδή όλα τα ψάρια και οι θαλάσσιοι κάτοικοι της περιοχής τους, τους φοβούνται. Ο Ζουμεροχταποδάκης, η κυρά- Τσούχτρα και ο Πορτοκαλάκης Χταποδάκης τρομοκρατούν, κοροϊδεύουν και εκφοβίζουν όλους τους υπόλοιπους. Κανένας δεν τολμά να τους εναντιωθεί.

Ώσπου μια μέρα έρχεται η ώρα μηδέν και όλα αλλάζουν. Οι ρόλοι αντιστρέφονται και η παρέα των τριών φίλων βρίσκεται πια στο ρόλο του θύματος. Αλλά η ιστορία μας δεν τελειώνει εδώ! Ο Ζουμεροχταποδάκης, η κυρά- Τσούχτρα και ο Πορτοκαλάκης Χταποδάκης βρίσκονται σε θανάσιμο κίνδυνο, τι θα κάνουν το πολύχρωμο ψαράκι, το ψάρι με τις κόκκινες βούλες, ο Μπλακ ο αχινός και τα άλλα ψάρια; Θα τους βοηθήσουν;

ΒΥΘΟΣ ώρα μηδέν

Ο ΒΥΘΟΣ, ώρα μηδέν είναι μια παιδική ιστορία για τον εκφοβισμό σε κάθε του μορφή. Στις σελίδες του βιβλίου θα αναγνωρίσετε την ξενοφοβία και τον εκφοβισμό στον οποίο οδηγεί. Θα συναντήσετε συμπεριφορές εκφοβισμού, λεκτικής και σωματικής βίας που στοχοποιούν την διαφορετικότητα του άλλου. Σκηνές και επεισόδια παράξενα οικεία τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους αναγνώστες. Όχι γιατί έχετε ξαναδιαβάσει την ιστορία. Είναι στιγμές που έχουν περάσει από την ζωή όλων.

“ΜΗ ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΜΙΛΑΤΕ ”

λέει η σοφή φώκια στα υπόλοιπα ψάρια και δίνει την λύση θέτοντας τους θύτες στο ρόλο του θύματος, Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να θυμούνται πάντα τα παιδιά. Όχι μόνο σε περιπτώσεις εκφοβισμού, για κάθε θέμα που τα απασχολεί. Μιλώντας σε κάποιο άτομο που εμπιστεύονται μοιράζονται το πρόβλημα. Όταν ζητάμε βοήθεια του το πρόβλημα θα πάρει πραγματικές διαστάσεις και η λύση θα βρεθεί.

Η εικονογράφηση του βιβλίου σε μεταφέρει στον πολύχρωμο και μαγικό βυθό της θάλασσας. Στο γαλάζιο φόντο του βυθού συναντάμε φύκια, φυσαλίδες, ύφαλους και κοράλλια με κεντρικούς πρωταγωνιστές τους ήρωες της ιστορίας. Τα ζωηρά χρώματα και η έντονη εκφραστικότητα των ηρώων μας παρασέρνουν στο βυθό. Κολυμπάμε μαζί με τους ήρωες και αφού τελειώσουμε την ανάγνωση μπορούμε να ζωγραφίσουμε την δική μας υποθαλάσσια εκδοχή. Στο τέλος του βιβλίου θα βρείτε άλλη μια εικόνα για να χρωματίσετε μαζί με ερωτήσεις για την ιστορία και ένα κρυπτόλεξο.

ΒΥΘΟΣ ώρα μηδέν

Ο ΒΥΘΟΣ, ώρα μηδέν είναι ένα παραμύθι για όλες τις μορφές εκφοβισμού. Βοηθάει τα παιδιά να αναγνωρίζουν τις μορφές του και τους υπενθυμίζει και τη λύση στο πρόβλημα: να μην φοβούνται να μιλήσουν. Η ιστορία μας δείχνει πόσο εύκολα από θύτης μπορείς να γίνεις θύμα. Η καλοσύνη, ο σεβασμός και δύναμη να ζητάς συγνώμη και να συγχωρείς είναι αυτά που θα βοηθήσουν τα ψάρια του βυθού μετά την ώρα μηδέν για να ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα.

Συζήτηση με την συγγραφέα Δέσποινα Κασάπα για το ΒΥΘΟΣ ώρα μηδέν & το bullying

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)