3+ ετών,  Uncategorized,  ζώα,  Ξένοι συγγραφείς,  φιλία

Σειρά: Αρκούδος και Πάπιος

Συγγραφή: John Jory 
Εικονογράφηση: Benji Davies
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Η σειρά βιβλίων Αρκούδος και Πάπιος είναι η πιο αστεία σειρά παιδικών βιβλίων για παιδιά από 3 ετών και πάνω. Είναι τόσο αστεία που τόσο ο μικρός όσο και μεγάλος αναγνώστης, γελάνε με τις περιπέτειες και τις ατάκες των δύο φίλων. Κεντρικό θέμα των βιβλίων είναι η εκκεντρική φιλία μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών. Διαβάζοντας τις ιστορίες τους νιώθεις ότι παρακολουθείς τα επεισόδια μιας κωμικής, παιδικής σειράς κινουμένων σχεδιών.

Τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τον μοναδικό χαρακτήρα της σειράς βιβλίων Αρκούδος και Πάπιος και επιτρέπουν στα παιδιά να αναγνωρίζουν με ευκολία τις αγαπημένες τους περιπέτειες είναι:

Γύρνα σπίτι, λέμε!

η χαρακτηριστική τεχνοτροπία εικονογράφησης

Η εικονογράφηση του Benji Davies είναι ο συνδετικός ιστός που ορίζει τον μοναδικό χαρακτήρα των βιβλίων. Δεν είναι τυχαίο ότι διαβάζοντας τα βιβλία νιώθουμε ότι παρακολουθούμε τα επεισόδια μιας κωμικής σειράς. Η αίσθηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παραστατική, χιουμοριστική και λεπτομερή εικονογράφηση. Πολλές φορές οι εικόνες του βιβλίου ξετυλίγονται μπροστά μας σαν καρέ κόμικς. Η εκφραστικότητα του Αρκούδου και του Πάπιου και μικρές χιουμοριστικές λεπτομέρειες στην εικόνες αιχμαλωτίζουν την ματιά του μικρού αναγνώστη.

Εντάξει, λέμε!
Εντάξει, λέμε!

η αγαπημένη επωδός: λέμε!

Ο εκνευρισμένος Αρκούδος μας συνηθίζει στο τέλος της φράσης του να προσθέτει το λέμε! Τα παιδιά γελούν και ο Αρκούδος με αυτό τον τρόπο μας δείχνει πόσο εκνευρισμένος είναι με τον γείτονα του τον Πάπιο. Επίσης έτσι διατηρείται ένα σταθερό αφηγηματικό μοτίβο σε κάθε ιστορία, αγαπημένο χαρακτηριστικό των παιδιών.

το συγκεκριμένο μοτίβο συμπεριφοράς των δύο πρωταγωνιστών

Ένα ακόμη σταθερό μοτίβο που συναντάμε σε κάθε ιστορία, είναι αυτό της συμπεριφοράς των δύο ηρώων. Ο Πάπιος είναι πάντα αυτός που θέλει να κάνει ένα σωρό πράγματα με τον φίλο του τον Αρκούδο. Ο Αρκούδος είναι εκείνος ο τύπος που θέλει απλώς την ησυχία του, οπότε απαντά πάντα με ένα μεγάλο όχι στον Πάπιο. Τα επεισόδια αυτά είναι τα πιο αστεία για τα παιδιά. Από την δεύτερη ανάγνωση θα απαντούν αυτά όχι στη θέση του Αρκούδου!

Εντάξει, λέμε!
Εντάξει, λέμε!

και το χιούμορ

Το χιούμορ είναι το κύριο χαρακτηριστικό της σειρά βιβλίων Αρκούδος και Πάπιος. Τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα των βιβλίων είναι χιουμοριστικά, η εικονογράφηση έχει χιούμορ και οι διάλογοι των ηρώων είναι ξεκαρδιστικοί.

Γύρνα σπίτι, λέμε!

Εντάξει, λέμε!

ΧΙΟΝΙΣΕ!

Ο Πάπιος είναι κατενθουσιασμένος και δεν βλέπει την ώρα να βγει έξω και να χαρεί το χιόνι παρέα με τον καλύτερο φίλο του, τον Αρκούδο. Ο Αρκούδος, από την άλλη, δεν θέλει να το κουνήσει ρούπι από την μπανιέρα και το ζεστό σπιτάκι του.

Ποιος μπορεί να αντισταθεί όμως στον ασυγκράτητο Πάπιο και στα παιχνίδια του στο χιόνι;

Παρακολουθήστε την φανταστική αφήγηση του Εντάξει, λέμε! από τον Χρήστο Χριστόπουλο:

Αφήγηση: Χρήστος Χριστόπουλος / Ομάδα Θεάτρου Ανεμόμυλοι

Βρείτε το βιβλίο εδώ:

Καληνύχτα, λέμε!

Καληνύχτα, λέμε!
Καληνύχτα, λέμε!

Ο Αρκούδος δεν βλέπει την ώρα να πάει για ύπνο.
Ο Πάπιος όμως δε νυστάζει, και θέλει παρέα!
Ποιος θα πείσει ποιον τελικά;
Και ποιος θα μείνει ξάγρυπνος; 

Έπαινος E.B. White Read-Aloud  2015 στην κατηγορία εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου από την Ένωση Βιβλιοπωλών στις ΗΠΑ.

Βρείτε το βιβλίο εδώ:

Γύρνα σπίτι, λέμε!

Γύρνα σπίτι, λέμε!

Ο Πάπιος θέλει να κάνει παρέα με τον Αρκούδο.
Όμως ο Αρκούδος έχει πάει εκδρομή για ψάρεμα για μια ολόκληρη εβδομάδα.
Τι θα κάνει ο Πάπιος μόνος του όσο λείπει ο Αρκούδος;
Πώς θα ζήσει χωρίς τον καλύτερό του φίλο;

Βρείτε το βιβλίο εδώ:

Το αγαπημένο βιβλίο του Παραμυθόσπιτου από τη σειρά: Αρκούδος και Πάπιος είναι το Καληνύχτα, λέμε! Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο;

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock