3+ ετών,  Uncategorized,  εικονοβιβλίο,  Ξένοι συγγραφείς

Αν ήμουν βιβλίο του Jose Jorge Letria

Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Παγκοσμία Ημέρα του Βιβλίου. Στις 23 Απριλίου 1616 απεβιώσαν δύο μεγάλοι λογοτέχνες: ο συγγραφέας του Δον Κιχώτη, Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο φημισμένος Γουίλιαμ Σέξπιρ. Η UNESCO τιμητικά καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως Παγκοσμία Ημέρα του Βιβλίου.

Τι είναι ένα βιβλίο; Είναι σελίδες, είναι εικόνες, είναι λέξεις. Είναι ένας φίλος, ένα ταξίδι ένα όνειρο, μια ιδέα. Ένας άλλος κόσμος, μια διαφορετική πραγματικότητα, που κινείται και εξελίσσεται παράλληλα με την δική μας. Τα βιβλία είναι ένας αντικατοπτρισμός της πραγματικότητας υπό το πρίσμα του συγγραφέα και την ερμηνεία του αναγνώστη. Ένα σχέδιο απόδρασης σε μια άλλη ζωή ή ένα ταξίδι στην γνώση.

Αν ήμουν βιβλίο του Jose Jorge Letria

Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε σε ένα παιδί όλες αυτές τις διαστάσεις, τους κόσμους που χωράνε στις σελίδες ενός βιβλίου; Δεν υπάρχει πιο άμεση απάντηση, από ένα βιβλίο που θα απαντήσει το ίδιο. Ο συγγραφέας Jose Jorge Letria στο βιβλίο του “Αν ήμουν βιβλίο…” απαντάει εκ μέρους όλων των βιβλίων του κόσμου.

Με οδηγό την υπόθεση- τίτλο “Αν ήμουν βιβλίο…”, ο συγγραφέας ξεναγεί μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στις καρδιές των βιβλίων. Σε κάθε σαλόνι του βιβλίου, το βιβλίο-ήρωας αποκαλύπτει και ένα διαφορετικό του γνώρισμα, μια ακόμη δυνατότητα ή άλλη μια μορφή δύναμης που κατοικεί ανάμεσα σε εξώφυλλα και οπισθόφυλλα.

Αν ήμουν βιβλίο θα ήθελα κάποτε κάποιος να πει για μένα: να ένα βιβλίο που άλλαξε την ζωή μου!

Αν ήμουν βιβλίο δε θα ‘θελα κανείς να λέει πως με διάβασε μόνο και μόνο για να κάνει τον σπουδαίο.

Αν ήμουν βιβλίο θα ‘θελα πάνω από όλα να είμαι ελεύθερο…

Οι απλές, καθηλωτικές λέξεις του συγγραφέα συνθέτουν ένα κείμενο- ποίημα για τη φύση και την δύναμη των βιβλίων. Η απλότητα της ομορφιάς του κειμένου ενώνεται αρμονικά με την αφαιρετική, σουρεαλιστική εικονογράφηση του βιβλίου. Η εικαστική απόδοση του κειμένου, δημιουργεί μια παράλληλη ιστορία. Ένα κείμενο της εικόνας που γεννά νέα συναισθήματα και σκέψεις του αναγνώστη. Το βιβλίο της εικονογράφησης, είναι μαύρο, απλό, χωρίς διακριτικά στοιχεία. Αντιπροσωπεύει όλα τα βιβλία. Η ασάφεια του χωροχρόνου κειμένου και εικονογράφησης, ενισχύει αυτό το γεγονός. Κατά κάποιο τρόπο, θα λέγαμε ότι η εικονογράφηση αυτού του βιβλίου αντιπροσωπεύει την δύναμη των εικόνων σε κάθε βιβλίο.

Το “Αν ήμουν βιβλίο…” είναι ένας οδηγός στον κόσμο των βιβλίων. Είναι το μαγικό μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε για να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά με τον κόσμο των βιβλίων. Τα βιβλία είναι παράθυρα ανοιχτά σε νέους κόσμους. Είναι φτερά για την φαντασία. Είναι οδηγοί και φίλοι των παιδιών.Δραστηριότητες

1.Αν ήμουν βιβλίο….

Με αφορμή τον τίτλο και το σταθερό αφηγηματικό μοτίβο του βιβλίου, καταγράφουμε τις δικές μας σκέψεις ως βιβλία. Αν ήμουν βιβλίο τι θέμα θα είχα; Ποιοί θα ήθελα να με διαβάζουν; Τι ιστορία θα έλεγα; Πού θα ήθελα να πάω;

2. Τα βιβλία με τις μαγικές δυνάμεις

Αν ήμουν βιβλίο και είχα μια μαγική δύναμη, ποιά θα ήταν; Ζωγραφίζω το βιβλίο μου με την ξεχωριστή μαγική δύναμη, όπως το φαντάζομαι.

3. Έρευνα στην χώρα των βιβλίων

Συγκεντρώνουμε σε ένα σημείο όλο τα βιβλία της βιβλιοθήκης μας. Δημιουργούμε γρίφους -ερωτήσεις που αφορούν το θέμα, τους ήρωες, τους τίτλους, τα κείμενα, την εικονογράφηση, τους συγγραφείς κ.α. Ποιά βιβλία έχουν ήρωες ζώα; Ποιά βιβλία μιλάνε για συναισθήματα; Χωρίζουμε τα βιβλία στις πολλαπλές κατηγορίες που προκύπτουν και καταγράφουμε τις παρατηρήσεις μας. Σε πόσες διαφορετικές κατηγορίες μπορεί να ανήκει ένα βιβλίο; Αν ήμουν βιβλίο σε ποιες κατηγορίες θα ανήκα ;

Η κατηγοριοποίηση των βιβλίων αποτελεί μια πρώτη επαφή με τα συστήματα ταξινόμησης των βιβλιοθηκών και των βιβλιοπωλείων.

4. Αν ήμουν καλλιτέχνης…

Με αφορμή το βίντεο, δημιουργούμε την δική μας ταινία μικρού μήκους με ήρωα το αγαπημένο μας βιβλίο. Χρησιμοποιούμε ως οδηγό το κείμενο του βιβλίου ή την φαντασία μας! Αλλά επειδή όλοι οι καλλιτέχνες δεν είναι ίδιοι, μπορούμε να δημιουργήσουμε το δικό μας κολάζ! Επιλέγουμε τις 4 αγαπημένες φράσεις του βιβλίου, τις αντιγράφουμε σε 4 διαφορετικά κομμάτια χαρτί και τις κολλάμε σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτόνι. Σχεδιάζουμε, κόβουμε και κολλάμε εικόνες που συνδέονται με τις υποθέσεις αυτές και δημιουργούμε το δικό μας μοναδικό κολάζ!

Θα βρείτε το βιβλίο εδώ:

https://kaleidoscope.gr/el/picturebooks/9769604710911-an-imoun-vivlio-443.html

Περισσότερες δραστηριότητες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου θα βρείτε εδώ:

5 Δραστηριότητες για να αγαπήσουν τα παιδιά τα βιβλία!

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

5 σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)