Uncategorized,  Χριστούγεννα

Το αλφαβητάρι των Χριστουγέννων ή αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα;

Το αλφαβητάρι των Χριστουγέννων, αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα

Καλό μας μήνα! Η πρώτη μέρα του Δεκέμβρη έφτασε και η αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα ξεκινάει από σήμερα. Το Παραμυθόσπιτο έφτιαξε για εσάς το αλφαβητάρι των Χριστουγέννων με δραστηριότητες, κατασκευές, τραγούδια και παραμύθια. Κάθε μέρα και από ένα νέο γράμμα, μια νέα αποστολή. Προσοχή όμως τα γράμματα της αλφαβήτου μπερδεύτηκαν! Δεν θα εμφανίζονται με την σειρά. Για αυτό και εσείς στις 25 του Δεκέμβρη που θα έχετε ολοκληρώσει όλες τις αποστολές μπορείτε να βάλετε όλα τα γράμματα στην σειρά. Είστε έτοιμοι; Ας ξεκινήσουμε!

ΟΔΗΓΙΕΣ:

 • Πάτησε το κόκκινο κουμπί και άνοιξε το παραθυράκι με τον αριθμό 1.
 • Ποιο γράμμα βρήκες; Επέστρεψε εδώ βρες το γράμμα και την αποστολή σου.
 • Κάνε το ίδιο μέχρι τα Χριστούγεννα.
 • Καλά Χριστούγεννα!

ΤΟ Α ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ

Ο Άγιος Βασίλης είναι το κατεξοχήν σύμβολο των Χριστουγέννων. Η μορφή του είναι ταυτόσημη με την περίοδο των Χριστουγέννων. Ποιος ήταν όμως ο Άγιος Βασίλης; Ποιος είναι ο Άγιος Βασίλης; Και είναι ίδιος για κάθε χώρα; Η σημερινή σου αποστολή είναι:

Αποστολή: Έρευνα για την ταυτότητα του Άγιου Βασίλη!

Αφού ολοκληρώσετε την έρευνα σας, ας φτιάξουμε τον δικό μας Άι-Βασίλη:

ΤΟ Β ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ

Αν έκανες την έρευνα σου για την ταυτότητα του Άγιου Βασίλη, τότε ξέρεις σύμφωνα με την Χριστιανική θρησκεία είναι ο Μέγας Βασίλειος, ένας από τους τρεις ιεράρχες. Στο Μέγα Βασίλειο οφείλουμε και το έθιμο της Βασιλόπιτας:

Κάποια μέρα ο έπαρχος της Καππαδοκίας πήγε στην πόλη για να εισπράξει φόρους. Οι κάτοικοι της πόλης επειδή δεν είχαν χρήματα ζήτησαν από το Μέγα Βασίλειο να τους βοηθήσει για να βρουν μια λύση στο πρόβλημά τους. Εκείνος τότε τους πρότεινε να δώσουν ο καθένας από ένα πολύτιμο αντικείμενο. Όταν τα πήγαν στον Έπαρχο ως φόρο, ο Μέγας Βασίλειος τον έπεισε να τα επιστρέψει στους κατοίκους της πόλης. Η επιστροφή όμως θα ήταν δύσκολη καθώς κάποιοι θα ήθελαν να πάρουν τα πράγματα άλλων. Έτσι ο Μέγας Βασίλειος, για να μην υπάρξουν συγκρούσεις ζήτησε από τους πολίτες να φτιάξουν πίτες και να βάλουν σε κάθε πίτα από ένα πολύτιμο αντικείμενο. Αφού έφτιαξαν πίτες για κάθε αντικείμενο ο Μέγας Βασίλειος τις πήρε και τις μοίρασε και ο κάθε πολίτης στην πίτα που έπαιρνε έβρισκε το πολύτιμο αντικείμενό του.

Από την ιστορία αυτή ξεκίνησε το έθιμο της βασιλόπιτας. Υπάρχουν πολλές συνταγές και σε κάθε περιοχή της Ελλάδας μπορεί να φτιάχνετε διαφορετικά. Η σημερινή σου αποστολή είναι:

Αποστολή: Βρες συνταγές για Βασιλόπιτα! Διάλεξε το δικό σου μικρό πολύτιμο αντικείμενο για να κρύψεις αντί για φλουρί.

ΤΟ Γ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΙ

Το γκι είναι το φυτό των Χριστουγέννων. Το χρησιμοποιούμε για τους Χριστουγεννιάτικους στολισμούς και έχει το δικό του ξεχωριστό έθιμο. Η παράδοση ξεκινά από τους λαούς της βόρειας Ευρώπης. Για τους βορειοευρωπαίους το γκι συμβολίζει την αγάπη, την ειρήνη και την ευημερία, για αυτό και το χρησιμοποιούμε στο στολισμό των Χριστουγέννων. Επειδή συμβολίζει και την αγάπη στις χώρες της βόρειας Ευρώπης συνηθίζουν να ανταλλάσσουν φιλιά κάτω από κλαδιά γκι.

Αποστολή: Φτιάξε μια γιορτινή γιρλάντα με γκι!

ΤΟ Δ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΡΑ

Η ανταλλαγή δώρων είναι ένα από τα πιο γνωστά Χριστουγεννιάτικα έθιμα σε όλο τον πλανήτη. Συμβολίζει τους τρεις μάγους με τα δώρα που επισκέφτηκαν τον νεογέννητο Χριστό.

Αποστολή: Φτιάξε ή διάλεξε δώρα για τα αγαπημένα σου πρόσωπα!

ΤΟ Ε ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΤΟ

Ο στολισμός του Χριστουγεννιάτικου δέντρου είναι το πιο γνωστό Χριστουγεννιάτικο έθιμο από όλα. Ο στολισμός του δέντρου συμβολίζει την χαρά της φύσης και των ανθρώπων για την γέννηση του Χριστού.

Αποστολή: Τραγούδησε για το ‘Ελατο και στόλισε το δικό σου!

ΤΟ Ζ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΤΗΣ ΦΑΤΝΗΣ

Η πρώτη κούνια για τον νεογέννητο Χριστούλη ήταν μια φάτνη. Η φάτνη είναι μια ταΐστρα για ζώα. Εκείνα τα χρόνια οι ταΐστρες ήταν φτιαγμένες από ξύλο. Το άχυρο και τα ζώα του στάβλου κράτησαν ζεστό το μικρό Χριστό στο κρύο του χειμώνα.

Αποστολή: Δες το βίντεο με την ιστορία της γέννησης του Χριστού και εντόπισε τα ζώα της φάτνης!

ΤΟ Η ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η ΑΓΑΠΗ!

Όλο το νόημα των Χριστουγέννων κρύβεται σε μια λέξη, σε ένα συναίσθημα: την αγάπη. Η αγάπη είναι η μεγαλύτερη δύναμη από όλες. Για τους ανθρώπους που αγαπάμε βρίσκουμε δυνάμεις και τρόπους να κάνουμε πράγματα που αλλιώς θα ήταν αδύνατα. Βοηθάμε, στηρίζουμε, μοιραζόμαστε και περνάμε όμορφα με τους ανθρώπους που αγαπάμε. Ας τους δείξουμε την αγάπη μας!

Αποστολή: Φτιάχνουμε ευχετήριες κάρτες για τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

ΤΟ Θ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Το Θαύμα των Χριστουγέννων είναι η γέννηση του Χριστού που γεμίζει με χαρά και ελπίδα όλο τον κόσμο. Η ένταση της αγάπης την περίοδο των Χριστουγέννων είναι τόσο μεγάλη που τα θαύματα πολλαπλασιάζονται με απίστευτα γρήγορο ρυθμό. Τα θαύματα κάθε μέρα τα λέμε καλές πράξεις.

Αποστολή: Σήμερα κάνε ένα ή περισσότερα θαύματα!

ΤΟ Ι ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΗΣΟΥ

Ο Χριστός έχει δύο ονόματα. Ονομάζεται και Ιησούς. Το Ιησούς είναι το όνομα του σύμφωνα με την εβραϊκή θρησκεία εκείνης της εποχής.

Αποστολή: Τραγουδήστε τον “Μικρό Τυμπανιστή ” και βρείτε τις δικές σας πρώτες φωτογραφίες ως βρέφη!

ΤΟ Κ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ

Χριστούγεννα χωρίς Κάλαντα δεν γίνονται. Τα κάλαντα είναι τα τραγούδια των Χριστούγεννων. Είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στη λαϊκή παράδοση και διατηρείται μέχρι σήμερα. Τα κάλαντα σηματοδοτούν μέρες -ορόσημα της περιόδου των Χριστουγέννων: τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, τα Φώτα. Τα τραγουδάμε την προηγούμενη ημέρα των γιορτών, την παραμονή ως κομμάτι της εορταστικής προετοιμασίας. Κάποιες περιοχές της Ελλάδας έχουν την δική τους διαφορετική εκδοχή για τα κάλαντα.

Αποστολή: Βρείτε και ακούστε Κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Ποια είναι τα αγαπημένα σας;

ΤΟ Λ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΠΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΜΠΕΡΟ ΑΣΤΡΟ

Τα λαμπάκια στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο και στο Χριστουγεννιάτικο στολισμό συμβολίζουν το λαμπερό άστρο που ακολούθησαν οι τρεις μάγοι για να φτάσουν στη Βηθλεέμ, στο νεογέννητο Χριστό.

Αποστολή: Φτιάξε το δικό σου λαμπερό αστέρι και γράψε πάνω του την Χριστουγεννιάτικη ευχή σου.

ΤΟ Μ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Τα μελομακάρονα είναι παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο γλυκό, το ίδιο και οι κουραμπιέδες. Για αυτό και μαλώνουν κάθε γιορτές ποιο είναι το πιο αγαπητό από τους ανθρώπους. Μπορείς να διαλέξεις το αγαπημένο σου ανάμεσα στα δύο ;

Αποστολή: Βρες τη συνταγή για το αγαπημένο σου γλυκό από τα δύο ή και για τα δύο και φτιάξτε μερικά μαζί με τους γονείς σου.

ΤΟ Ν ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Το 202Ο φτάνει στο τέλος του και ετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε το νέο έτος, το 2021.

Αποστολή: Διακόσμησε το 2021 όπως σου αρέσει και στη λίστα του 2021 γράψε (με την βοήθεια των γονιών σου, αν δεν γράφεις ακόμη) όσα θέλεις να κάνεις την νέα χρονιά.

ΤΟ Ξ ΓΙΑ ΤΑ ΞΩΤΙΚΑ

Χωρίς τα ξωτικά τα Χριστούγεννα δεν θα ήταν όπως τα ξέρουμε. Ο Άγιος Βασίλης χωρίς την πολύτιμη βοήθεια τους δεν θα κατάφερνε να βρει και να ετοιμάσει όλα αυτά τα δώρα. Τα ξωτικά είναι έξυπνα, οργανωτικά, παιχνιδιάρικα και λίγο άτακτα.

Πάτησε την εικόνα για να βρεις την φόρμα για το γράμμα σου:

Αποστολή: Γράψε το γράμμα σου για τον Άγιο Βασίλη που θα παραλάβουν τα ξωτικά στο εργαστήρι του. Μην ξεχάσεις να τα ευχαριστήσεις για την δουλειά τους στο πλάι του Άι-Βασίλη! Μετά χόρεψε σαν ξωτικό με Χριστουγεννιάτικη μουσική.

ΤΟ Ο ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Τα Χριστούγεννα είναι οικογενειακή γιορτή. Μαζευόμαστε σε σπίτια, σε σαλόνια και τραπέζια για φαγητό. Ανταλλάσσουμε δώρα, ευχές και μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές.

Αποστολή: Βγάλε αστείες οικογενειακες, χριστουγεννιάτικες φωτογραφίες με τα μέλη της οικογένειας σου που μένετε μαζί στο σπίτι. Φτιάξε από μια χριστουγεννιάτικη ζωγραφιά, γεμάτη χρυσόσκονη για όποιο συγγενή σου θες.

ΤΟ Π ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Η Πρωτοχρονιά είναι η πρώτη μέρα της νέας χρονιάς που πλησιάζει. Νέα χρονιά, νέα αρχή. Ως σύμβολο καλής τύχης για την νέα χρονιά χρησιμοποιούμε τα γούρια.

Αποστολή: Φτιάξε το δικό σου γούρι για το 2021.

Θα χρειαστείς κορδέλες, χοντρό χαρτόνι για το πέταλο, όσπρια, χρυσόσκονη και ότι άλλο φανταστείς αν θες να το στολίσεις.

ΤΟ Ρ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΥΝΤΟΛΦ

Ξέρεις τον Ρούντολφ; Είναι το ελάφι που οδηγεί το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη.

Δείτε εδώ την ιστορία του Ρούντολφ: https://www.youtube.com/watch?v=HYUfdMdjR-w&amp%3Bt=2s

Αποστολή: Δες το παραμύθι του Ρούντολφ, άκουσε, τραγούδησε και χόρεψε το τραγούδι του. Αν θέλεις φτιάξε κέρατα και βάψε την μύτη σου κόκκινη για να μεταμφιεστείς σε Ρούντολφ.

Το Σ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ

Τα Χριστουγεννιάτικά στολίδια είναι μικρά, μεγάλα, πολύχρωμα και λαμπερά. Έχουν διάφορα σχήματα και πολλές και διαφορετικές υφές.

Αποστολή: Φτιάξε τα δικά σου Χριστουγεννιάτικα στολίδια.

ΤΟ Τ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑΡΑΝΔΟΥΣ

Οι τάρανδοι με οδηγό τους το Ρούντολφ οδηγούν το έλκηθρο του Άι-Βασίλη. Είναι μεγάλα και δυνατά ζώα με εντυπωσιακά κέρατα.

Αποστολή: Φτιάξε τους δικούς σου ταράνδους.

ΤΟ Υ ΓΙΑ ΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ

Η φάτνη του Χριστούλη δεν είναι αρκετή ζεστή. Τα ζώα κάνουν ότι μπορούν και το άχυρο βοηθάει λίγο, αλλά ακόμη κάνει πολύ κρύο.

Αποστολή: Μάζεψε υφάσματα που θα βρεις το σπίτι και φτιάξε την δική σου φάτνη για τον νεογέννητο Χριστούλη.

Το Φ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΤΝΗ

Η πρώτη κούνια για τον νεογέννητο Χριστούλη ήταν μια φάτνη σε ένα στάβλο. Η φάτνη είναι μια ταΐστρα για ζώα. Με το πέρασμα τον χρόνων όταν λέμε η “φάτνη του Χριστού” εννοούμε όλη την εικόνα με τους μάγους, το στάβλο, το άστρο και τα ζώα. Δες την ιστορία της γέννησης του Ιησού και ετοιμάσου για την αποστολή σου:

Αποστολή: Φτιάξε την δική σου παράσταση της φάτνης με υλικά χειροτεχνίας ή με παιχνίδια που έχεις στο σπίτι.

ΤΟ Χ ΓΙΑ ΤΟ ΧΙΟΝΙ

Χιόνια στο καμπαναριό που Χριστούγεννα σημαίνει…. Τα χιονισμένα Χριστούγεννα είναι υπέροχα. Το χιόνι θυμίζει Χριστούγεννα, τα κάνει πιο μαγικά.

Αποστολή: Άκουσε και τραγούδησε το “χιόνια στο καμπαναριό” φτιάχνοντας το δικό σου χιονάνθρωπο.

το Ψ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΨΑΛΜΟΥΣ

Το βράδυ της γέννησης του Χριστού οι άγγελοι κατέβηκαν στην γη για να ψάλλουν στο θείο βρέφος ουράνιες ψαλμωδίες. Η χαρά των αγγέλων ήταν τόσο μεγάλη που η νύχτα γέμισε φως. Η νύχτα αυτή έμεινε γνωστή ως Άγια Νύχτα.

Αποστολή: Άκουσε την Άγια Νύχτα και φτιάξε χριστουγεννιάτικα αγγελάκια.

Άκουσε την Άγια Νύχτα: https://www.youtube.com/watch?v=a2SkZ0Q2Hbk

ΤΟ Ω ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ

Στις 12 το βράδυ της τελευταίας νύχτας του χρόνου ο παλιός χρόνος μας αφήνει και έρχεται η νέα χρονιά. Μόλις το ρολόι δείξει 12 ακριβώς υποδεχόμαστε την νέα χρονιά. Την τελευταία ώρα του παλιού χρόνου τον αποχαιρετάμε παρέα με την οικογένεια μας.

Αποστολή: Τραγούδα το Πάει ο Παλιός ο Χρόνος , δες το παραμύθι το νέο έτος και διάλεξε 6 αγαπημένα παιχνίδια, 6 αγαπημένα παραμύθια και 6 αγαπημένα βίντεο-παραμύθια ένα για κάθε μέρα μέχρι να φύγει το 2020.

Το παραμύθι με το Νέο έτος:https://www.youtube.com/watch?v=xxRXAuWYcmU&t=158s

Κάνε την εγγραφή σου για να λάβεις το αρχείο pdf με το αλφαβητάρι των Χριστουγέννων και τις δραστηριότητες για το γράμμα Ν. Αν έχεις ήδη κάνει εγγραφή θα το λάβεις αυτόματα.

  Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

  Αφήστε μια απάντηση

  Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

  Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

  Ads Blocker Detected!!!

  Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)