Uncategorized,  αγάπη,  εικονοβιβλίο,  Ξένοι συγγραφείς

Αγάπη είναι… της Σάρα Εμμάνουελ Μπουργκ

Αγάπη είναι... της Σάρα Εμμάνουελ Μπουργκ
Αγάπη είναι… της Σάρα Εμμάνουελ Μπουργκ

Τίτλος: Αγάπη είναι…

Συγγραφέας: Σάρα Εμμάνουελ Μπουργκ

Εικονογράφηση: Σάρα Εμμάνουελ Μπουργκ

Εκδόσεις: Πατάκη

Σελίδες: 56

Μία φορά και ένα καιρό, μια ιστορία αγάπης κρύφτηκε σε ένα μικρό, τετράγωνο βιβλίο. Το βιβλίο αυτό είχε ένα μόνο χρώμα, το κόκκινο. Πιθανόν γιατί η αγάπη στο μυαλό των ανθρώπων συνδέεται άμεσα με το κόκκινο χρώμα. Κλείστηκε λοιπόν ανάμεσα σε λίγο κόκκινο ύφασμα, δυο κόκκινες κορδέλες και σε σελίδες γεμάτες με ασπρόμαυρα σκίτσα.   Στα σκίτσα αυτά πρωταγωνιστούν δύο μικρά ή μεγάλα παιδιά, ανάλογα πως θα το δει κανείς, που ζουν την δική τους ιστορία αγάπης ή και την ιστορία αγάπης όλων μας. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης για όλες τις ηλικίες. 


Ένα βιβλίο χωρίς λέξεις

   Η δημιουργός της επέλεξε να την αφηγηθεί μόνο με τα σκίτσα της.  Έτσι ο καθένας μπορεί να την διηγηθεί όπως την φαντάζεται.  Το συναίσθημα της αγάπης απεικονίζεται με κόκκινο χρώμα και συμβολίζεται με ένα κόκκινο λουλούδι σε σχήμα καρδιάς. Οι εικόνες μας διηγούνται μια ιστορία αγάπης που περνά από όλα τα στάδια. Γεννιέται, αναπτύσσεται, μαλώνει, μετανιώνει, προσφέρει, συμφιλιώνεται,μεγαλώνει μέχρι που στο τέλος κυριαρχεί καλύπτοντας τα πάντα. 

  Με πρωταγωνιστές τις δύο μικρές φιγούρες της εικονογράφησης που ο αναγνώστης μετατρέπει σε ήρωες με νόημα και χαρακτήρα, η ιστορία ξετυλίγεται με τρυφερότητα, χιούμορ και με μια αφοπλιστική απλότητα που καταδεικνύει την ουσία της φύσης της αγάπης.

  Τα παιδιά αγαπούν αυτό το βιβλίο για την γλυκιά και τρυφερή εικονογράφηση, την ελευθερία που τους προσφέρει να αφηγηθούν τα ίδια την ιστορία σε συνδυασμό με την δυνατότητα ταύτισης με τους μικρούς, κενού χαρακτήρα ήρωες. Οι δύο ήρωες μπορεί να είναι το ίδιο και ο αγαπημένος/η φίλος/η, το αγόρι ή το κορίτσι που αγαπούν στο νηπιαγωγείο, το σχολείο, τη γειτονιά. Παρά τους μικροκαυγάδες που μπορεί να υπάρχουν, η αγάπη που τα ενώνει με αυτό το οικείο πρόσωπο είναι μεγαλύτερη από το θυμό τους, και όλα όσα μπορούν να κάνουν μαζί είναι πιο εύκολα, λιγότερα τρομακτικά, πιο όμορφα και μεγαλύτερα.

  Το  “Αγάπη είναι…” μας παρουσιάζει το αρχέτυπο της αγάπης, μέσα από την αφοπλιστική αθωότητα της οπτικής ενός μικρού παιδιού, που αγαπά χωρίς το φόβο να πληγωθεί, χωρίς όρους, που αγαπά με όλη του την καρδιά του. 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

  Το εικονοβιβλίο αυτό μας παρέχει πολλές και διαφορετικές δυνατότητες επεξεργασίας. Όσο αναφορά την ανάγνωσή του, μπορούμε να το προβάλουμε σε παρουσίαση powerpoint, ή και να το διαβάσουμε κανονικά. Με αυτό  τον τρόπο τα παιδιά μπορούν να συγκρίνουν το “παραδοσιακό” βιβλίο με την νέα, ψηφιακή του εκδοχή.

   Τα παιδιά, στο συγκεκριμένο βιβλίο, αναλαμβάνουν τον ρόλο του αφηγητή. Με βάση την εικονογράφηση δημιουργούν την δική τους προσωπική εκδοχή της ιστορίας. Στο πλαίσιο των ασκήσεων της  δημιουργικής γραφής, μπορούμε από την απλή ονοματοδοσία των ηρώων, να περάσουμε στη δημιουργία ολοκληρωμένων χαρακτήρων. Η δημιουργία ολοκληρωμένων χαρακτήρων αφορά παιδιά λίγο μεγαλύτερης ηλικίας.  Επιπλέον, μπορούμε να σχεδιάσουμε την δική μας εικονογράφηση για την ιστορία, είτε ομαδικά είτε ατομικά. Μια πιο δύσκολη άσκηση θα ήταν η δημιουργία της δικής μας ιστορίας αγάπης σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο πάλι. 

   Άλλη μια ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, είναι η δραματοποίηση της ιστορίας με διάφορες μορφές. Μπορούμε να ακολουθήσουμε την πρακτική της παντομίμας ακολουθώντας τις εικόνες του βιβλίου, αλλά και να προσθέσουμε διαλόγους που θα δημιουργήσουμε με τα παιδιά. Εναλλακτικά, η παγωμένη φωτογραφία μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα και από πολύ μικρά παιδιά.  Επιλέγουμε μια από τις εικόνες του βιβλίου και τα παιδιά μιμούνται την σκηνή. Τραβάμε μια φωτογραφία, για να “παγώσουμε” την σκηνή. Την βλέπουμε με τα παιδιά και την αξιολογούμε.

Παιχνίδι: Το λουλούδι της αγάπης

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αληθινά ή ψεύτικα λουλούδια, αλλά και να κατασκευάσουμε το δικό μας λουλούδι.

Θα χρειαστούμε: ένα ξυλάκι, σύρμα πίπας, εκτυπωμένες ή ζωγραφισμένες εικόνες λουλουδιών ή μιας καρδιάς.

   Το “Αγάπη είναι…” προσφέρεται για την δημιουργία και την εφαρμογή ομαδικών παιχνιδιών.  Το “λουλούδι της αγάπης” είναι  ένα ομαδικό παιχνίδι που μπορούμε να παίξουμε με αφορμή αυτό το βιβλίο.  Συγκεντρωνόμαστε και καθόμαστε κάτω σε έναν κύκλο. Ο εμψυχωτής ξεκινά πρώτος. Κρατά το λουλούδι της αγάπης και το δίνει στον διπλανό του λέγοντας τι του αρέσει σε αυτόν ή γιατί μπορεί να τον αγαπάει (ανάλογα με το είδος και το δέσιμο της ομάδας, επιλέγουμε). Το λουλούδι μπορεί να είναι ένα οποιοδήποτε λουλούδι μας αρέσει ή ένα λουλούδι-καρδιά που θα έχουμε φτιάξει. Η δραστηριότητα αυτή ανάλογα με τη διαμόρφωσή της, στοχεύει στην ενδυνάμωση των σχέσεων των μελών της ομάδας ή στη γνωριμία τους. Με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, το κάθε παιδί μπορεί να δημιουργήσει το δικό του λουλούδι της αγάπης για να το χαρίσει σε ένα αγαπημένο του πρόσωπο. Η κατασκευή του λουλουδιού μπορεί να πραγματοποιηθεί και ως ξεχωριστή δραστηριότητα. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)