4 + ετών,  Διαφορετικότητα,  Έλληνες συγγραφείς

Έχω για συμμαθητή έναν πειρατή

Συγγραφή: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφηση: Ναταλία Καπατσούλια
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Στην τάξη του Νίκου στο σχολείο ήρθε ένα καινούργιος μαθητής. Έκατσε δίπλα του στο θρανίο του έδωσε ένα γάντζο αντί για χέρι και ήταν ντυμένος σαν πειρατής.  Ο νέος μαθητής λεγόταν Μπελαμής και ήταν αληθινός πειρατής! Από την πρώτη μέρα τον Μπελαμή τον βρήκαν οι μπελάδες. Τα παιδιά στην αρχή πίστευαν ότι φορούσε αποκριάτικη στολή. Μετά τον θεώρησαν κακό γιατί φυσικά οι πειρατές είναι κακοί…. Ααα και μυρίζουν και ψαρίλα.

Ο Νίκος όμως δεν πιστεύει ότι όλοι οι πειρατές είναι κακοί. Έγινε φίλος με τον Μπελαμή και ανακάλυψε ότι είναι φοβερός τύπος! Ξέρει τόσο πράγματα για τα καράβια και τη ζωή στη θάλασσα. Πως θα μάθουν και συμμαθητές του, που δεν συμπαθούν τον Μπελαμή και τον κοροιδεύουν πόσο φανταστικός φίλος είναι ; Με μια πρόκληση- πρόσκληση σε πάρτυ που δεν μπορούν να αρνηθούν.

Το «Έχω για συμμαθητή έναν πειρατή» είναι ένα βιβλίο με επίκεντρο τα στερεότυπα που δημιουργεί η εμφάνιση και η κοινωνική προκατάληψη. Πως μπορούμε να δούμε πέρα από αυτά και να γνωρίσουμε κάποιο με βάση τον χαρακτήρα του;  Η ιστορία του Μπελαμή είναι μια ιστορία για την διαφορετικότητα και την αποδοχή της. Στο «Έχω για συμμαθητή έναν πειρατή» τα παιδιά γνωρίζουν τους πειρατές από την αντίθετη πλευρά. Όλοι είμαστε διαφορετικοί, αλλά αυτό δεν είναι κακό. Σημαίνει ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα από διαφορετική οπτική. Για να γνωριστούμε αληθινά και να αποδεχτούμε ο ένας τον άλλο το μόνο που χρειάζεται είναι να δούμε με τα μάτια του άλλου.

Ο Μπελαμής του βιβλίου μπορεί να είναι ένας συμμαθητής με διαφορετική εμφάνιση, καταγωγή ή ακόμη και κάποια αναπηρία. Ανάλογα με την ηλικία και τα βιώματα του κάθε αναγνώστη το κείμενο ερμηνεύεται σε διαφορετικό βάθος. Παιχνίδια με το νόημα των λέξεων, χιούμορ, προκαταλήψεις και η αντισυμβατική ματιά του αφηγητή συνθέτουν ένα κείμενο διασκεδαστικό και συνάμα ανατρεπτικό.

Η εικονογράφηση του βιβλίου ακολουθεί λιτές γραμμές. Με άσπρο, μπλε και λίγο κόκκινο οι ήρωες του βιβλίου παίρνουν μορφή. Η απλότητα στις λεπτομέρειες υπερτονίζει τα συναισθήματα και την εκφραστικότητα των χαρακτήρων. Στοιχεία για την ζωή στη θάλασσα και τα καράβια υπάρχουν διάσπαρτα παντού στις εικόνες του βιβλίου.Περισσότερα βιβλία του Αντώνη Παπαθεοδούλου:

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)