3+ ετών,  4 + ετών,  Βιβλία,  Έλληνες συγγραφείς

Ένα τελευταίο γράμμα

Συγγραφή: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Το Ένα τελευταίο γράμμα είναι μια υπέροχη χρονομηχανή. Ένα ταξίδι στο παρελθόν εκεί που τα νέα τα έφερνε ο ταχυδρόμος. Τότε που οι κάτοικοι του κάθε σπιτιού περίμεναν με αγωνία τον ταχυδρόμο να φανεί. Εκείνη την εποχή ο ταχυδρόμος ήταν γνωστός με το όνομά του στους ανθρώπους γιατί η δουλειά του ήταν πολύ σημαντική. Τα γράμματα ήταν το κύριο μέσο επικοινωνίας και ο ταχυδρόμος ήταν ο συνδετικός κρίκος της ανθρώπινης επικοινωνίας.

Ο ήρωας του βιβλίου, ο κύριος Κώστας είναι ταχυδρόμος σε ένα ελληνικό νησί. Εκεί τα νέα ταξίδευαν ακόμη πιο δύσκολα. Τα γράμματα είχαν μεγαλύτερο ταξίδι να κάνουν και έτσι οι κάτοικοι περίμεναν τον κ. Κώστα με μεγαλύτερη αγωνία. Τον αγαπούσαν πολύ γιατί προστάτευε τα γράμματα τους, έτρεχε να τα μοιράσει και τα διάβαζε στους ηλικιωμένους που δεν μπορούσαν. Άλλα γράμματα ήταν ελαφριά και άλλα βαριά ανάλογα το νέο που περιείχαν. Άλλες φορές ήταν καρτ ποσταλ και φωτογραφίες. Πάντα όμως ο κ. Κώστας φρόντιζε να φτάνουν στον παραλήπτη τους. Γι αυτό και είναι περίεργο την τελευταία του μέρα στη δουλειά να μην το περιμένει κανείς, παρά μόνο ένα γράμμα χωρίς παραλήπτη.

Για ακόμη μια φορά ο Αντώνης Παπαθεοδούλου μέσα σε απλές προτάσεις χώρεσε μια ολόκληρη εποχή, τα συναισθήματα και την ζωή των ανθρώπων. Μας ταξιδεύει σε αυτό το μικρό νησί που τα νέα φτάνουν σε φάκελο και όλοι ζουν αγαπημένοι. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μας δείχνει πόσο σημαντική και απαραίτητη είναι η ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή σε κάθε εποχή.

Το Ένα τελευταίο γράμμα είναι ένα βιβλίο γεμάτο ζωή με μια δόση νοσταλγίας. Το κείμενο παίρνει ζωή και μορφή μέσα από τις εικόνες που μυρίζουν Ελλάδα. Η εικονογράφηση γεμάτη λαογραφικά στοιχεία είναι ταυτόχρονα σύγχρονη. Έχει την υπογραφή, της μοναδικής αισθητικής της Ίρις Σαμαρτζή που καταφέρνει να ενώσει το χθες με το σήμερα. Μόνο μέσα από τις εικόνες οι μεταφορές του κειμένου μπορούν να γίνουν κατανοητές από τον μικρό αναγνώστη χωρίς την βοήθειά μας. Το πολύχρωμο αυτό κολάζ σε τόνους σέπια γεμάτο γραμματόσημα, φακέλους και γράμματα μας μεταφέρει το θρόισμα και την μυρωδιά πολυκαιρισμένου χαρτιού.

Το δικό μας γραμματόσημο

Μετά την ανάγνωση του βιβλίου μιλήσαμε με τα παιδιά για τα γράμματα και την διαδικασία ταχυδρόμησης. Συγκρίναμε τα μέσα επικοινωνίας τότε και σήμερα, παίξαμε τον ταχυδρόμο και σχεδιάσαμε τα δικά μας γραμματόσημα:

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)