6 + ετών,  Uncategorized,  Έλληνες συγγραφείς

Ένα βιβλίο που ταξιδεύει

Συγγραφή: Ιουλία Κωστοπούλου
Εικονογράφηση: Μάρω Αλεξάνδρου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Στο «Ένα βιβλίο που ταξιδεύει» ο μικρός ήρωας ανακαλύπτει πως ένα βιβλίο μπορεί να γίνει ο φίλος ενός παιδιού. Συνηθίζουμε να λέμε «ένα βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος» , «με ένα βιβλίο ταξιδεύεις» και «όταν διαβάζεις ποτέ δεν είσαι μόνος». Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να ερμηνεύσουν την σημασία αυτών των εκφράσεων;

Ο μικρός μας ήρωας είναι μαθητής της πρώτης Δημοτικού. Δεν του αρέσουν τα βιβλία και πολλές φορές βαριέται στο σχολείο. Μια από αυτές τις μέρες η δασκάλα τους ζητάει να φέρουν στην τάξη το αγαπημένο τους βιβλίο. Ο ήρωας μας όμως δεν έχει κανένα βιβλίο, εκτός από τα βιβλία του σχολείου.  Η αναζήτηση ενός βιβλίου για να δείξει στην τάξη είναι η δική του πρώτη επαφή και γνωριμία με τα βιβλία. Ο ήρωας μας βρίσκει ένα βιβλίο στο πάρκο και αποφασίζει ότι αυτό θα είναι το αγαπημένο του για να το δείξει στους συμμαθητές του. Για να είναι το αγαπημένο του όμως δεν θα πρέπει να το διαβάσει; Η ιστορία του ήρωα διακόπτεται από την εγκιβωτισμένη αφήγηση της ιστορίας που διάβασε.  Ο Δράκος και το σύννεφο δείχνουν στον ήρωα ότι ένα αντικείμενο, ας πούμε ένα βιβλίο μπορεί να είναι φίλος! Έτσι το αγόρι της ιστορίας αποκτά το πρώτο βιβλίο-φίλο. Αλλά κάποιες φορές ακόμη και οι φίλοι μας χρειάζεται να φύγουν από κοντά μας. Πως θα καταφέρεις ο ήρωάς μας να αποχωριστεί το βιβλίο-φίλο για να συνεχίσει την περιπλάνησή του;

Το «Ένα βιβλίο που ταξιδεύει» είναι μια καταπληκτική ιστορία γνωριμίας με τον μαγικό κόσμο των βιβλίων. Ένας ανώνυμος ήρωας ( ευνοείται η ταύτιση του παιδιού αναγνώστη) χωρίς καμία επαφή με τα βιβλία ανακαλύπτει όλες τις δυνάμεις τους.  Ταξιδεύει στις σελίδες του βιβλίου, γνωρίζει τον εαυτό του, κάνει νέα όνειρα, μαθαίνει και τέλος γίνεται για πρώτη φορά φίλος με ένα βιβλίο. . Η προσέγγιση του θέματος υπό το πρίσμα αυτό είναι πρωτοποριακή. Ο αναγνώστης ανακαλύπτει μαζί με τον ήρωά μας όλα τα χαρίσματα των βιβλίων.

Περιλαμβάνεται QR code με την αφήγηση της ιστορίας

Αυτό που κάνει τον ήρωα τόσο ξεχωριστό είναι ότι έχει χαρακτηριστικά, γνωρίσματα, δυνάμεις και αδυναμίες ενός καθημερινού παιδιού. Δεν έχουμε έναν εξιδανικευμένο χαρακτήρα. Ο ήρωας μας βαριέται στο σχολείο, δεν αγαπά τα βιβλία, δυσκολεύεται να αφήσει το βιβλίο, παίρνει πράγματα που βρίσκει έξω κι ας ξέρει ότι δεν επιτρέπεται.

Το κείμενο εκφράζει με ακρίβεια τις σκέψεις και τα συναισθήματα του ήρωα. Περιλαμβάνει παραστατικές περιγραφές, έχει χιούμορ και μεγάλα γράμματα που διευκολύνουν την ανάγνωση από το παιδί. Η γλώσσα δεν είναι περίπλοκη, διατηρεί στοιχεία προσωπικότητας και την ζωντάνια του λόγου ενός παιδιού στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Για τα παιδιά τα στοιχεία αυτά διαμορφώνουν ένα οικείο και ασφαλές πλαίσιο για την εξέλιξη της ιστορίας.

Εικονογράφηση

Η εικονογράφηση είναι εξαιρετική.  Με χαρούμενα και φωτεινά χρώματα διατηρεί την ζωντάνια του κειμένου. Η απαλότητα των καμπύλων γραμμών και η εκφραστικότητα στην αποτύπωση του ήρωα βοηθούν τα παιδιά να ερμηνεύσουν τον λόγο του κειμένου. Παράλληλα δημιουργείται μια παραμυθένια ατμόσφαιρα όπου όλα είναι δυνατά, όπως και στον παραμυθένιο ορίζοντα των βιβλίων.

Βρείτε το βιβλίο εδώ:

https://go.linkwi.se/z/10721-0/CD25231/?lnkurl=https%3A%2F%2Fwww.ianos.gr%2Fena-vivlio-pou-taxidevi-0417776

Περισσότερα βιβλία με θέμα τον κόσμο του βιβλίου:

Νηπιαγωγός με ειδίκευση στην παιδική λογοτεχνία και βιβλιοφάγος από παιδί δεν θα μπορούσα να μένω πουθενά αλλού. Είμαι η οικοδέσποινα σας, στο Παραμυθόσπιτο. Εδώ θα βρείτε παιδικά παραμύθια, ιστορίες και βιβλία. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες και τα παιχνίδια για παιδιά που σχεδιάζω μπορούν να εφαρμοστούν στο σχολείο αλλά και το σπίτι. Καλώς ήρθατε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

Aπενεργοποιήστε την επέκταση ad block που χρησιμοποιείτε για να συνεχίσετε και να υποστηρίξετε την λειτουργία της σελίδας :)